Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2440.57
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Şubat 2016

SURİYE, YENİ MASTER PLAN VE GÜVENLİK

Suriye savaşı, bir Rusya-İran savaşına dönüşmüş durumdadır. Rusya ve Esed güçleri, Halep'e saldırmaktadırlar. Binlerce insan, Esed-Rusya güçlerinden kaçarak Türkiye'ye sığınmaktadır. Rusya ve İran, Esed rejimine iktidar olacağı bir coğrafya yani bir ""butik Suriye" inşa etmek için bütün güçlerini seferber etmiş durumdadırlar.

Rusya'nın Suriye'yi işgal etmesinin faturasını binlerce masum sivil insan ödemektedir. İnsanlar, hayatta kalabilmek için her şeylerini geride bırakıp Türkiye'ye sığınmaktadırlar. Halep'in düşmesi,, fiilen Cenevre-3'ün tasfiyesi demektir. Rusya, işgal ve diplomasiyi birlikte kullanarak sonuç almaya çalışmaktadır.

Rusya, uçağının düşürülmesinden sonra fiilen Türkiye'ye karşı düşmanca bir politika izlemektedir. Türkiye'nin Suriye'ye askeri müdahalede bulunacağını yayan Rusya, kendisinin işgalci ve istilacı pozisyonunu dünyadan saklamaya çalışarak dikkatlerin Türkiye üzerine yoğunlaşmasını sağlamaya çalışmaktadır. Türkiye'nin güvenliğine yönelik birinci tehdit Rusya ve İran'dan gelmektedir.

Türkiye, Rusya-İran tarafından Suriye savaşı üzerinden kuşatılırken içeride de Hendek çatışmaları denilen yeni şiddet dalgasıyla yüz yüze bulunmaktadır. Sur, Cizre, Silopi ve Nusaybin'de örgüt, özyönetim direnişleri adı altında özyıkım eylemlerini günlerdir devam ettirmektedir. Örgütün özyıkım şiddeti, şehirleri cehenneme çevirmiş ve halkın hayatını devam ettirmesinin imkanlarını ortadan kaldırmıştır. Halk, kayıtsız şartsız bir şekilde örgütün hendek şiddetini bitirmesini beklemektedir.

Suriye savaşı ve hendek terörü, bölgenin ekonomik düzenini bozmuş, sosyal hayatı felç etmiştir. Halk, hayatın bir an önce normale dönmesini beklemektedir. Yapılacak iş, örgütün hemen hendekleri kapatması, silahlı militanlarını şehirlerden çekmesidir.

İnsanlar, güvenlik içinde işlerine güçlerine bakmanın umudu içindedirler. Başbakan Davutoğlu, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde düzenlediği kardeşlik konferansında açıkladığı on maddelik master planda topluma umutlu olun mesajı verdi. Master plan, bölge insanına ayırımcılığın ve adaletsizliklerin ortadan kaldırılması, güvenlik ve refahın sağlanması için gerekli adımların atılacağına dair güvenceleri vermesi açısından önemlidir. Başbakan Davutoğlu, bölge insanının örgütün hegemonyasına bırakılmayacağının altını çizerek insanlara yalnız olmadıkları mesajını etkili bir şekilde verdi. Yapılan açıklamada HDP ve PKK'nın bundan sonraki süreçte hiçbir şekilde muhatap alınmayacağı, önümüzdeki günlerde hükümetin farklı bir projeyi uygulamaya koyacağı açıklandı. Örgütsüz yeni sürecin nasıl gerçekleşeceği ve sonuçlarının ne olacağına dair konular önümüzdeki günlerde yoğun bir şekilde tartışılacaktır.

Şimdiye kadar daha önceki hükümetlerde on yedi plan açıkladılar. Toplum, açıklanan master planını olumlu karşılamasına rağmen, politikaların pratikte uygulamaya geçirilmesini beklemektedir. Son aylarda yaşanan özyönetim şiddeti, halkı yoğun olarak bezdirmiş ve bunaltmış durumdadır. Master planının bir an önce icraata dönüştürülmesi suretiyle, bölge insanına nefes aldırılması, toplumun en önemli beklentisi durumundadır

Sykes-Picot, yüz yıldır Ortadoğu'da derin travmalara neden olmuş bir emperyalist metindir. Ortadoğu'yu bölüp parçalayan ve Müslüman toplumların büyük acılar yaşamasına neden olan Sykes-Picot'un tarihin çöplüğüne atılması önemlidir. Ortadoğu'yu yeniden dizayn etmek isteyen küresel güçler, Ortadoğu'da yeni Sykes-Picot'ları uygulamaya koymanın peşindedirler. Başbakan Davutoğlu'nun Sykes-Picot kabusuna karşı insanları birlik olmaya çağırması önemli ve olumlu bir mesajdı.

Suriye savaşı, İran'ın Müslüman toplumların yaşadığı büyük mağduriyetleri önemsemediğini net olarak ortaya çıkarmıştır. Şii-Fars hegemonik alanı oluşturmak için her türlü kirli ve karanlık iş birliğini İran yapmaktadır. Nükleer antlaşma ile Amerika'yı yanına alan ve sırtını Rusya'ya dayayan İran, sinsi ve sistematik bir şekilde Şii ve Fars rüyalarını gerçekleştirmeye çalışmaktadır. İran, Türkiye ve Kürtleri Ortadoğu'da etkisizleştirerek kendisine güvenli bir dikensiz bahçe yaratmanın peşindedir. İran, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde kaos yaratarak orayı tamamen kendi kontrolüne almanın peşindedir. İran, Kürt coğrafyası üzerindeki nüfuz alanını genişletmek için Bölgesel Yönetim Başkanı Barzani'yi tasfiye etmek için her türlü Acem oyununu oynamaktadır. İran, Rusya'yı kışkırtarak Türkiye ile olan krizini derinleştirmeye çalışmaktadır. Sykes-Picot, yüz yıl önce Ortadoğu coğrafyasını parçaladığı gibi, İran'da Ortadoğu'nun fiziki , beşeri ve manevi coğrafyasını bugün hegemonik hesapları için darmadağınık etmektedir.

Suriye vekalet savaşlarının yapıldığı bir yerdir. Sur'da, Cizre'de ve Silopi'de yaşananlar, vekalet savaşının Türkiye'ye yapıldığını göstermektedir. Örgüt, özyönetim direnişi adı altında Rusya ve İran adına Türkiye'ye ve Kürtlere karşı bir vekalet savaşı yürütmektedir. İlerleyen aylarda örgütün, hendek şiddetini bölgenin diğer illerine ve ilçelerine taşımak istediği ve çatışmaları yoğunlaştırmak için planlar yaptığına dair haberler medyaya yansımaktadır. Örgütün şiddet eylemlerini ideolojik ve etnik çizgilerde değerlendirmek yerine, yaşanan şiddet dalgasını vekalet savaşı konsepti içinde değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır.