Dolar (USD)
32.41
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2435.29
BIST 100
9960.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Şubat 2021

Suriyeliler Yarı Başkanlık İstiyor

Türkiye’de Parlamenter Sistem talepleri revaçtayken ülkelerinde muhalif durumdaki Suriyeli gruplar Cenevre’deki anayasa komisyonunda Suriye’de Yarı Başkanlık Sistemi’nin kurulmasını talep ettiler.

Parlamenter Sistem ile daha güçlü olacaklarını düşünmek yerine adaletin temini sonrasında ülkelerinin daha kolay karar alacağı bir mekanizma kurulması gerektiğini düşünüyorlar.

Aklın yolu bir...

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Dr. Nasır el-Hariri ile Suriye’deki açılan fakülteleri ve anayasa görüşmelerini konuştum.

Yarı Başkanlık Sistemini savunduklarını dile getiren el-Hariri, PKK’nın federallik yönünde taleplerini reddettiklerini söyleyerek, “PKK’nın bulunduğu bölgelerde Yarı Başkanlık Sisteminin uygulanacağı bir modeli ön görüyoruz” dedi.


Suriyeli Muhalifler Yeniden İmara Hazırlık Yapıyor


Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Suriye’de Sağlık Bilimleri Üniversitesine (GATA) bağlı Çobanbey Tıp Fakültesi ile Çobanbey Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu kurulması kararı verildi.

Bu karar basında epey bir yer aldı.

Karşı çıkan da oldu, destek veren de...

El-Hariri, Suriye’deki birçok alanda yaşandığı gibi eğitim konusunda da ciddi sıkıntılar olduğunu söyledi.

İç savaşın ilk başladığı yıllarda lisans ve yüksek lisans eğitimini Türkiye’deki üniversitelerde tamamlamak isteyenler için bir alan açılmıştı.

Ama taşıma suyla değirmen dönmez.

Suriye’deki durumun öyle hemen düzelmeyeceğini gören muhalifler memleketlerine sahip çıkarak “bu toprakların insanlarının bu topraklarda yaşamasını” temin edecek düzenlemelere giriştiler.

Eğitim ve sağlık bunların başında gelen konular.

Hemen peşinden de istihdam geliyor tabii...

Şu an özgürleştirilmiş bölgelerde 5 milyon insanın yaşadığını düşününce böyle bir politikanın benimsenmesi oldukça makul görünüyor.

Eğitime ihtiyacı olan bu insanların iç savaş nedeniyle eğitimlerinin aksamasını kabul etmeyen ve bir şeyler yapmak isteyen Suriyeliler kendi özel üniversitelerini bile kurmuş durumda.

Zor şartlarda “olabildiği kadar” yürütmeye çalıştıkları bir süreç bu...

Küçük görmemek gerektiği gibi büyütmemek de lazım.

Savaşın aksattığı eğitim sürecinin insanları cahil bırakmasını kabul edemeyeceklerini belirten Dr. Nasır el-Hariri,rejimin zaten bunu istediğini söyledi.

“Bu insanları eğitmemiz gerekiyor” diyen el-Hariri “İlk okuldan liseye kadar tüm okulların bulunması kararını verdik. Sonrasında önlisans ve lisans eğitimlerinin verilebildiği bir düzen planladık.” diyerek işi ne kadar sıkı tuttuklarını gösteriyor.

el-Hariri’ye kontrol ettikleri bölgelerde yükseköğretim yapan kurumları sordum.

“Özgürleştirilmiş bölgelerde geçici hükümete bağlı üç tane devlet üniversitesi var. Özel üniversiteler ve Türk üniversiteleri var. Bizim bunlara ihtiyacımız var ve bunların düzgün bir şekilde çoğalmasını istiyoruz.” dedi ve ekledi:

“Bunların alt yapılarını geliştirerek orada bulunan tüm öğrencileri kabul etmesini sağlamalıyız. Suriye’nin mevcut durumundan dolayı ve Suriye’nin geleceği olan bu öğrencilerin burayı terk etmesini istemiyoruz.”

İdlib’de şu anda mühendislikten sosyal bilimlerin çeşitli alanlarına kadar 5 özel üniversite ve bir Türk devlet üniversitesinde olmak birçok farklı alanda eğitim gören 11 bin öğrenci var. Tablo şöyle:

Halep Üniversitesi

7.500

Şam Üniversitesi

1.200

Al Nahda Üniversitesi

2.000

Aram Üniversitesi

500

Al Zahraâ Üniversitesi

250

Gaziantep Üniversitesi

1.200

Kendi üniversitelerinde verdikleri diplomaların Türkiye’de de geçerli olması için YÖK ile temas halinde olduklarını söyleyen El-Hariri, öğrencilerin aylık 150 dolarlık eğitim masrafı çok azının STK’lardan geldiğini çoğunlukla ise bölge insanının seferber olduğu söyledi.

Mezun olanların yarısı Muhaliflerin kontrolü altında bulunan bölgelerde istihdam ediliyor.

El-Hariri yeniden imar süreciyle eğitim gören bu insanları ihtiyaçları olacaklarını kaydederek istihdam sorununun da bu yolla çözüleceğinin altını çizdi.