Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2443.91
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Haziran 2021

Sweet Tooth: Salgın sonrası büyük çöküş

Netfilix’te yayınlanan Sweet Tooth adlı dizinin ilk sezonunu izledim.Dizi, Kanadalı yazar Jeff Lemire’in, DC Vertigo’da yayımlanan çizgi roman serisinden uyarlanmış.

Post-apokaliptik bir pandemi dönemini anlatıyor. Çekimleri de geçen yıl pandemi devam ederken Yeni Zelanda’da yapılmıştı.

Bugün yaşadığımız gerçekler üzerinden ilham alınarak benzer bir sağlık krizine yol açan salgının ve gizemli virüsün yol açtığı tahribat ve ardından gelen büyük çöküşü konu ediniyor.

Sweet Tooth, H5G9 adlı ölümcül bir virüsün ortaya çıkmasıyla birlikte bir anda yarı insan yarı hayvan, hibrit bebekler doğmaya başlıyor.Normal insanların bebekleri bunlar ve aileler bu korkunç durumu kabullenmekte zorlanıyorlar.

Dizi işte bu “hibrit” çocukların ilklerinden biri olan yarı geyik yarı insan Gus (Genetik Unite Seviye I)adlı bir çocuğun maceralarını anlatıyor. Gus’u sevimliliğiyle dikkat çeken Christian Convery canlandırıyor.

Bu kısım bana Peygamber Enok’un kitabında yer alan bir konuyu hatırlattı. Burada gökyüzünden gelen ve Tanrı oğulları olarak adlandırılan gözcü meleklerle insanların birleşmesinden yeni bir tür meydana geliyordu.

Öyle ki bu birleşmeden doğan çocuklar, gözcü meleklerin kanını taşıdığı için kutsal kabul ediliyordu.

Yalnız bu dizide salgın sonrası aşılar ve ilaçlar sonrası büyük çöküşün yaşandığı bir dünyada yarı hayvan yarı insan bir üçüncü türün ortaya çıkması işleniyor. Genetiği değiştirilmiş insanlar bunlar.

Dizinin yönetmenliğini Toa Fraser, Robyn Grace ve Jim Mickle yapıyor. Senaryosunu ise Jim Mickle, Beth Schwartz ve Christina Lemire kaleme almış.

Ünlü oyuncu Robert Downey Jr. ve eşi Susan Downey’nin yapım şirketi Team Downey de dizinin yapımcıları arasında.

Dizi Netflix’in Top 10 listesine oturdu bile. Rotten Tomatoes puanı ise %97.

İnternetin çöktüğü bir dünyadaGus ile babası(aslında babası değil) doğada yalnız yaşamaya karar verir. Çünkü melez çocuklar, son adamlar yani insanlar tarafından hedef haline getirilmiştir.

Dizide salgından kaçan insanların doğada tek başlarına yaşam savaşı verdikleri açık bir şekilde izleyiciye takdim ediliyor. Doğanın tek kurtarıcı olduğu ve insanların da buna mecbur edildikleri bir dünya düşünün.

Sonrasında küresel ısınmayla birlikte bu doğanın da elden gideceği algısını da ayrıca düşünün derim.

Eski sporcu Jepperd ve melezleri korumak için kendi akranlarından ordu kuran ayı lakaplı genç kızın iyi insanlar olarak karşımıza çıktığı dizide genel anlamda insanlık melezlere karşı kötü olarak takdim edilmiş.

Diğer taraftan doktor ve virüslü eşinin durumu ve salgından kurtulanların yer aldığı bir mahallede yaşananlar açıkçası bugünkü pandemi psikolojisini iyi yansıtıyor.

Virüse yakalanmayanların yer aldığı mahallede sorumlu bir sivil denetçi var. Bir kişide virüs olduğu tespit edilirse hemen oracıkta yakılıyor. Ve bu, ayini andıran bir ritüelle oluyor.

Bu sahne bana Hindistan’da salgından ölen insanların yakılmasını hatırlattı.Anlayacağınız söz konusu sağlık olunca kimse kimsenin gözünün yaşına bakmıyor.

Bu durum, insanların, devletlerin ve orduların salgın gibi olağanüstü durumlarda nasıl zorba kararlar almaları gerektiği üzerine bizleri düşündürüyor. Çünkü benzer bir sahne maskeli ve maskesiz iki kişi arasında yaşanan kavgada da görülüyor.

“Panik yapma” diyor arkadaşına” çünkü hükümetin istediği bu.” Kavga tam da bu noktadan sonra çıkıyor.

Sıkı bir melez düşmanı olan general ise durumu şöyle özetliyordu; Bir askerler var bir de virüsü yayan ve onu hafife alan vurdumduymaz insanlar var. O yüzdendir ki despotizmin dibini buluyordu general.

Melez karşıtı nefret söylemini yaygınlaştıran insanlar hemen her yere “melezlere ölüm insanlara özgürlük” yazarak melez türü yok etmeye çalışıyorlardı.

Sweet Tooth’u çizgi romandan uyarlama sıradan bir dizi deyip geçmeyiniz.Bugün crispr-Cas9 ile DNA üzerinde değişiklik yapılabiliyor. Henüz reklamlardan öte geçmeyen ve insanlara mecbur bırakılan RNA aşılarının ileride neye yol açabileceğini kim kestirebilir ki?

Eskiden sadece filmlerde olur dediğimiz birçok şey bugün gözlerimizin önünde gerçek oluyor. Sweet Tooth dizisinde görülen yarı insan yarı hayvan mutant insanların ileride görülmeyeceğini kim garanti edebilir? Peki, amaç insan soyunu ortadan kaldırmak mı? O halde bu soyu ortadan kaldırmak isteyenlere karşı ne yapıyoruz?