Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2433.76
BIST 100
10052.37
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Aralık 2016

Tabii 'yılbaşı' kutlanır!..

Sıktı artık şu yılbaşı, yılsonu muhabbetleri. Dine göre nedir, dinsize göre ne! Elin gavuru keyfinde bize tasası düştü.

Baş döndüren hareketlilik içinde siyasetin aktığı şu günlerde ister umursamazlıkla ister inatla insanoğlu 'hayat devam ediyor' diyor ve yılınbaşını, Noel'ini kutlama telaşıyla doğasının gereğini yapıyor!

Sen daha iyisini, hadi olmadı dengini, emsalini ortaya koymadıkça hiçbir işte muvaffak olamazsın. Medeniyetin kanunu budur arkadaş!

Bizde her ne kadar bu iş eğlence için yapılıyorsa zaten heriflerde de aynı şekilde dünyalıktır bu kutlamalar.

Her seneki geyik, yok bu Noel başka Noel. Aslolan Hazeti İsa'nın doğumu zaten Katolik ve Protestanlar'da 25 Aralık ama Ordokslar'da 6 Ocak falan filan. Zaten bu 'hindi' muhabbeti ona da uymaz, ta Şükran gününe gider ki, mahdud bölgelerde dini günden ziyade teşekkür mahiyetinde aile içi yemek cinsinden ve her ülkede farklı zamanlarda. Amerika'da Kasım ayının son perşembesi, Kanada'da ilk. Avusturalya'da Aralık'ın ilk haftası vesaire vesaire.

Dedik ya, işin aslı eğlence ve kapitalizmin iştihanı kabartan tüketim toplumunda mümkün oldukça satış yapmak. Yani işin ticari boyutundan ele alıp parayı cukkalamak!

Ee bu kadar yaygara nedenmiş? Yılbaşı gavurun bilmemnesiymiş de biz de kutlamamalıymışız! Hindi yiyecek başka zaman yokmuymuş. Tamam da, gavurun nesinden vaz geçtik ki, iş bu kutlamalara geldi, diye düşünmek lazım evvela!

Adamların giyiminden kuşamından tut, her noktada adım adım takip edip işi yılbaşında bitirmek 'çaresizliğin' ifadesidir. Yıllar içinde baştan yapılan yanlışın telafisine kendince tepki elbet.

Yazıyı, takvimi, ölçüyü değiştiren zihniyete karşı verilen bir geri dönüş mücadelesi. Lakin bu ne kadar doğruysa, insanların arzularının tatminin karşılıksız kalmasına cevap verememek, bundaki yetersizlik de bu mücadelede yetersizliğin sebebidir.

Doksanlarda Kutlu Doğum Haftası diye birşey icad edildi ya, hani Mevlid kandilini Nisan ayında sabitleyerek Miladi takvime uyarlama gayreti, artık 'dinler arası diyalog' safsatasından mıdır, yoksa bu Noel'e alternatif olsun diye mi, ama iyi yahud kötü niyetle de olsa ortaya bir 'kutlama' çıktı ve geçen senelerde gah yapılan Kabe maketi, gah çeşitli şekilde yapılan pastalarla bir hafta boyunca 'renklilik' zuhur etti!

Şahsen tüm bunlara ben de muhalifim, bunda şüphe yok ancak bir vaka ve hakikati de anlamak lazım. İnsanlar bu tür eğlencelere meyillidir ve bu hislerini tatmın etmek gerekmektedir. Hasılı, insanların bu noktada 'tepki' üzerine harekete geçirilmesi yerine kendi değerlerini uygun şekilde 'renklendirilmesi' yönüne teşvik etmeli.

Yoksa, her yıl, her gavur özel günlerinde aynı terane aynı mihraklarda indirip kaldırılacak vesselam.

@yusufserce twitter.com/yusufserce