Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Aralık 2022

Tam Bağımsızlık mı Yarı Sömürge mi?

Hatırlanacağı gibi, ABD Başkanı Biden ‘’biz dostlarımıza yardım edeceğiz Erdoğan’ı devireceğiz’’ demişti. 2023’te yapılacak seçim tarihi yaklaştıkça Biden’ın o ifadelerinin yavaş yavaş ete kemiğe büründüğünü görüyoruz.

Bilindiği gibi CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu ABD ve İngiltere’ye gitmişti. Soru işaretleriyle dolu geçen gezi ve CHP’nin ekonomik politikasıyla ilgili sorulan her soruya verdiği yanıt ‘’3 Aralığı bekleyin’’ demişti.

Nihayet beklenen tarih geldi ve geçtiğimiz cumartesi günü ‘’İkinci Yüzyıla Çağrı’’ başlığıyla CHP’liler İstanbul’da toplandı. Ekonomiye dair CHP’nin yaklaşımını ve çözüm önerilerini paylaşmasını beklerken, küresel finans sisteminin elemanları olan Amerikalı danışmanları paylaştı.

Hâlbuki küresel finans sisteminin her kademesi sıkı bir şekilde örülmüş örümcek ağı gibidir. Bu öyle bir ağdır ki bütün dünyayı sarmış durumdadır. Sermaye-emek merkez-çevre yapısına dayalı eşitsizlikler üzerine bina edilmiş ve bütün bir insanlığı acımasızca sömürmektedir.

Neyse biz asıl konumuza dönelim. CHP’ye atanan danışmanlar meselesini üç açıdan değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum. Birincisi, ABD açısından, İkincisi, CHP açısından ve üçüncüsü Türkiye açısından bakmak gerekir.

ABD açısından baktığımızda, Erdoğan’ı devirmek için 15 Temmuz’da FETÖ’ye çok güvenmekle hatalarını fark ettiklerini görüyoruz. Bu defa Erdoğan’ı devirme işini riske etmemek için bizzat adamlarını CHP’ye danışman atayarak, seçim sürecini kendisi yürütmek istiyor.

CHP açısından baktığımızda, ya kendi adamlarının zekâsına güvenmediği için ya da ABD tarafından kendi adamlarının dayatılmış ihtimalini görüyoruz. Eğer Kemal Bey CHP kadrosuna güvenmiyorsa; peki, ‘Türkiye’yi Amerikalıların aklıyla mı idare edecek?’ Sorusu insanın akla geliyor.

Yok eğer ABD tarafından bir dayatma söz konusuysa; o zaman ‘bir şantaj mı var?’ sorusu zihinleri meşgul ediyor. Ancak sebep ne olursa olsun varsa bir dayatma Sayın Kılıçdaroğlu çıkıp açıklarsa, 15 Temmuz’da bombalara tekme atarak iktidarına sahip çıkan bu asil millet, muhalefetine de sahip çıkar.

Türkiye açısından baktığımızda, Ana Muhalefet Partisi’nin bu ülkenin insanına değil, yabancıların aklıyla bu ülkeyi idare etmeye aday olduğunu görüyoruz. Bu utanç verici bir durumdur. CHP yönetimine sormak gerekir, eğer bu milletin zekâsına güvenmiyorsanız yarın oyunu nasıl isteyeceksiniz?

Emperyalist ABD, bugüne kadar hangi ülkeyi refaha kavuşturmuştur ki, CHP’ye atadığı danışmanları Türkiye’yi refaha kavuştursun? ABD’li danışmanlarla idare edilen bir Türkiye’nin dış politikasını, savunma sanayisini, ekonomisinin geleceğini hayal dâhi etmek istemiyorum. ABD direk veya dolaylı olarak gittiği her yere kan, gözyaşı ve kaos götürmüştür. Her birimiz şu basit soruyu kendimize sormamız gerekir: Eğer Erdoğan ABD’nin çıkarlarına hizmet etseydi onu devirmek ister miydi?

Toparlayacak olursak: 2023 seçimi sadece partiler arası bir seçim olmayacaktır. Tam bağımsızlık isteyenlerle, danışman adı altında, Türkiye’yi yarı sömürge hâline getirmek isteyen ABD arasında olacaktır! Peki, tam bağımsızlık mı yarı sömürge mi?