Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2398.70
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Ocak 2021

Tarantino'nun"N Word" tepkisi çeken dönem filmleri

QuentinTarantino filmlerini sevenler ekran başına. Beyaz Perdede Kara Kıta’da bu hafta şiddet ve kanla yoğrulmuş sahneleri bir yana çapraz kurguları, diyalogları ve parçalanmış zaman akışı ve popüler kültür takıntısıyla filmlerini işleyen Tarantino’uniki filmini birden ele alıyoruz. Bağımsız filmlerin de gişede iş yapabileceğini gösteren yönetmen QuentinTarantino’yu Beyaz Perdede Kara Kıta mottosuyla ele aldığımız bu sayfada konuk etmemizin sebebi ise Amerikan İç Savaşı’nda siyahilerin çektiği acılara ve verdikleri mücadeleye yer vermesi. Biri Amerikan İç Savaşı’nın hemen öncesini ve diğeri de hemen sonrasını işleyen Tarantino filmlerini beğeninize sunuyoruz.

AFRO-AMERİKANLARIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİ

Pulp Fiction, Reservoir Dogs ve Kill Bill gibi gişe rekorları kıran filmleri yöneten Tarantino’yu konuk edeceğimiz bu bölümde DjangoUnchained (2012) ve TheHatefulEight (2015) filmlerini ele alacağız. Kan ve vahşet sahnelerinin çokça kullanıldığı her iki film de dönem filmi olmaları ve Afro-Amerikanların özgürlük mücadelesine değinmesi açısından izlenmeyi hak ediyor.

DJANGO UNCHAINED’E YÖNELİK ELEŞTİRİLER

Tarantino’nun 2012 yapımlı filmi olan DjangoUnchained (Zincirsiz), etkili Afro-Amerikalılar tarafından şiddetli bir şekilde eleştirildi.Eleştirilerin başında ise filmin, kölelere saygısızlık yaptığı ve ırkçı yalanlarla dolu olduğu gelmekte. Film yapımcısı Spike Lee ile yazarlar IshmaelReed ve Cecil Brown’un başını çektiği Afro-Amerikalılar filmin, “Hollywood'un zenci şakası” olduğunu belirterek eleştirilerini bu yönde yoğunlaştırıyorlar.

ÖDÜL AVCISI DİŞ HEKİMİ DR. SCHULTZ

Amerikan İç Savaşı hemen öncesinde geçen DjangoUnchained, ödül avcısına dönüşen Alman diş hekimi Dr. KingSchultz ile köle Django’nun (JamieFoxx)hikayesini anlatıyor. Sıra dışı bir karakter olan Dr. Schultz, Django'yu serbest bırakır ve birlikte Güney'in en çok aranan suçlularını avlarlar. Yolculukları onları, Django'nun uzun zamandır kayıp olan karısına götürecektir.

Karısı Broomhilda’ya ulaşmak ve özgürleştirmek için Dr. Shultz’a yardım eden Django, bunun bedelini de ödemek zorunda kalacaktır. Dr. Shultz ve Django, Candyland plantasyonunun sahibi olan ve aynı zamanda köleleri ölümcül dövüşe zorlayan kötü mü kötü CalvinCandie'nin(Leonardo DiCaprio) elinde olan Broomhilda’yı kurtarmak için harika bir plan yaparlar.

“KATİLİNE” AŞIK OLAN STEPHEN

Efsanevi olduğu kadar kanlı bir yolculuk da geçiren doktor ve Django, Candyland plantasyonuna ulaştıklarında plan her şeyiyle kusursuz işlemektedir. Ta ki mükemmel bir ev kölesi olan Stephen (Samuel L. Jackson) Candie'nin en büyük müttefiki olarak duruma müdahale etmesine kadar. Stockholm sendromu yaşayan ve adeta katiline aşık olan Stephen, Candie'nin bir numaralı kölesi olarak çiftliği yönetmektedir. Broomhilda ve Django’nun yakınlaşmasını fark ederek sahibini uyaran Stephen, hikayenin seyrini bambaşka bir şekle büründürecektir.Hikayede anlatıldığı üzere kendi cehennem ateşiyle mücadele eden Django, ejderha ile savaşından galip çıkabilecek midir?