Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Aralık 2016

Tarihi tiyatro ile sevdirmek

Bir sahnede, seyirciler önünde, oyuncuların sergilenmesi amacıyla hazırlanmış gösterilere Tiyatro denir. Batılı anlamda tiyatro türü Türk edebiyatına Tanzimat Dönemi'nde girmiştir. Tanzimat'a kadar Türk edebiyatında Karagöz, kukla, orta oyunu ve meddah hikayeleri, köy seyirlik oyunları gibi türler tiyatro türünün yerini tutmuştur. Tarihi boyunca duygu ve fikirlerin seyirciye aktarılması anlamında en önemli alan görülen tiyatro ülkemizde çoğu zaman göz ardı edilmiş, belirli sanatçıların sahneye koyduğu ve kısıtlı bir kesimin izlediği bir sanat dalı olarak kalmıştır. Ancak insanlara ulaşma ve fikirleri ulaştırma anlamında en etkin yollardan bir olan tiyatro günümüzde daha etkin kullanılmakta ve değerlendirilmektedir. Onun için bu alanda dini ve milli değerlerimizle yetişmiş, o değerlerimizi sahneye koymaya çalışan sanatçılarımız çok sıkıntılarla karşılaşmış, önlerine her türlü engel çıkarılmıştır. Şahsını yakinen tanıdığım ve bu engellemelere rağmen bu yolda bıkmadan yol yürüyen kardeşlerimizden biridir İsmail Yeşilbağ.

Hayatını, tarihimizi anlatarak, tarihi tiyatro oyunlarını başarı ile sahneye taşıyarak gençlere ve büyüklere sevdirmeye adamış bir tiyatro yazarı ve yönetmeni İsmail Yeşilbağ, ilk yetişkin oyunu olan tarihi karakter "Şeyh Mirza"yı 1977'de rahmetli Nusret Özcan'la sahneye taşıdı. Bosna'da savaş çıkınca "Haydin Bosna"ya oyununu yönetti. Çeçenistan'da savaş çıkınca da "Şeyh Şamil" isimli tarihi oyunu sahneye koydu. Daha sonra, Kafkasya'da ilk bağımsız Kafkasya devletini kuran "İmam Mansur"u sahneye taşıdı. 2013 yılını hükumet Osmanlı yılı ilan edince "Orhan Gazi"nin hayatını yazıp yönetti. Malazgirt savaşının yıldönümü münasebeti ile Sultan Alparslan'ın hayatını ve Malazgirt savaşını konu alan "Alparslan" oyunu ile çok sayıda seyirciye ulaştı. Halen "Yavuz Sultan Selim" ve "15 Temmuz Darbeyi Direnerek Engelleme Sanatı" isimli oyunları sahneye taşımak için çalışmalarını devam ettirmektedir.

Tiyatro oyunlarında dini ve milli mesaj vermeyi önemseyen Yeşilbağ, mesaj verirken seyirciyi de asla sıkmıyor. Yönetmen İsmail Yeşilbağ'ın oyunlarını gençler ve büyükler severek seyrediyor. Lise öğrencileri ile öğretmenleri, okul müdürleri ile memurlar, işçiler ile esnaflar yani her kesimden farklı eğitimlerden geçmiş insanlar oyunları seyrederken birlikte keyif alabiliyor.

Resmi kurumların bazı tiyatro oyunlarında ve ekranlardaki bazı dizi ve filmlerde tarih çarpıtılıp, üstelik te gereksiz uzatmalarla sıkıcı hale getirilirken, Yeşilbağ'ın oyunları zevkle seyrediliyor. Yine özel tiyatrolarca sahneye konulan tarihi oyunlarda yapılan çarpıtma Yeşilbağ'ın oyunlarında asla görülmüyor.

Tiyatro oyunları ile verilen mesajlar lise ve üniversitelerdeki derslerde verilen mesajlara göre binlerce kat daha fazla etkilidir. Yeşilbağ bu etkiyi zirveye çıkarıyor.
Yazar ve yönetmen İsmail Yeşilbağ tarihi ve değerlerimizi tiyatro oyunları ile gençlere ve yetişkinlere çok daha fazla sevdiriyor.

Yeşilbağ sadece yetişkinlere yönelik tarihi oyunlar sahneye koymuyor. Yetişkinler için güncel oyunlar üretirken çocuklar için de sürekli çocuk oyunları sahneye koyuyor ama en çok tarihi tiyatro oyunları yazıp yönetiyor.1900'lü yıllardan günümüze kadar geçen süreye baktığımızda ülkemizde özel tiyatro yönetmenleri içerisinde en çok tarih konulu oyun sahneye koyan özel tiyatro yönetmeninin İsmail Yeşilbağ olduğu görülüyor.

Tarihimizi batı gözüyle değil, olduğu gibi yansıtan Yeşilbağ ve onun gibi yazar ve yönetmenlere devlet ve millet olarak sahip çıkmalıyız. Bu milletin alkışlarıyla büyüyen, bu toprakların bağrında yetişen, bu devletin destekleriyle yazarlık ve oyunculuk yapan nicelerinin bu millete hakaret edişine, meydanlarda darbe çığırtkanlığı yapışına ve bu milletin dini ve milli değerlerine hakaret edişine üzülerek şahit olduk. Ekranlarda ve sahnelerde bizi ve değerlerimizi el üstünde tutan eserler ve aldığı ödüller sabote edilmekte ve görmemezlikten gelinmektedir.

Bizim değerlerimizle yetişmiş ve bu değerleri gelecek nesillere aktarma noktasında tiyatroyu bir yol seçmiş İsmail Yeşilbağ'ların artması dileğiyleu2026