Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Nisan 2023

Taşkent'teki Mayna Kuşu

Kitaplar farklı konularda yazılır ve okurunu bekler. Her konunun okuru ve alıcısı da ayrıdır. Edebiyat, tarih, psikoloji, sosyoloji veya başka bilimlerdeki araştırmaları beğenebileceğiniz gibi dinî bilgilerle mücehhez olmak isteyebilirsiniz. Okur bu konuda ya kendisine tavsiye edileni veyahut yayınevlerini takip ederek arzusu yönünde karar vereceğinden ‘her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır’ diyelim.

‘Gençler hayalleri ile ihtiyarlar hatıraları ile yaşarlarmış’ cümlesinin ardına sığınarak okuduğum kitapların konusunda farklılıklar oldu. Hele bir de yazarıyla akran isek okuduklarımızdan lezzet almamamız daha çok oluyor. Dönemi yaşayanların hatıraları ile bazı bilinmezleri aralarken, günümüzle kıyası içimizde tartışıyoruz. Gezi/seyahat/sohbet konularında yazılanları da eklemek isterim. Magazin şeklinde bile yazılan gezi notlarını yazarın dolaştığı mekânlarda sanki birlikte geziyor hissine kapılırsam değmeyin keyfime.

Davut Gazi Benli, Basın Yayın Enformasyon Müşaviri olarak Özbekistan’da 3 senelik görev süresinde yaşadıkları ve kendisine yaşatılanları ‘Mayna Kanadında Taşkent’ kitabıyla tarihe not düşürmüş. Kamuda yaptığı görevler dâhil parlamentoda milletvekili danışmanlığı ile siyaset gündemini de yakından takip eden bir bürokrat olarak yakından tanıdığımın dilinden Özbekistan’ın hal-i pür melâlini okurken, bilmediklerimi de öğrenmiş oldum. Hatta bazı bildiklerimi de tashih etmiş olduğumu itiraf etmeliyim.

Davut kardeşim Özbekistan görevine giderken uçak yolculuğunda okuduğu bir kitaptan bahsetmiş. Yıllar önce Taşkent TİKA Koordinatörlüğü yapan Faruk Uysal’ın hatırat ve bilgilendirme dolu Taşkent Defteri’ni ben de okumuştum. Şair dostumuzun edebî bir üslup ile kaleme aldığı hacimli eser Özbekistan hakkında teferruatlı bilgilendirmeleri ile zihin dünyamızda pencere açmıştı. Her iki dostumun görev yılları ve vazifelerindeki farklılıktan ötürü Özbekistan ve Özbeklerle ilgili düşüncelerinde anıları tazelerken bazı olayları Davut Gazi’nin anlatımında yeni duyduğumu, hatta Özbekistan yönetimi ile ilgili hiç bilmediğim ve garipsediğim mevzular olduğunu görmüş oldum.

Davut Gazi Benli’nin uzun yıllar kamunun farklı birimlerinde Dış İlişkiler ve Protokol Başkanlığı görevlerindeki kariyer ve meslekî bilgilerinin Özbekistan’da yeterince değerlendirmemesine çok üzüldüğümü ifade etmek istiyorum. Onun başından geçenleri mizahî bir kitapla baş başa kaldığınızı zannediyorsunuz ama olayların vahametinden ciddiyetle yaklaştığınız “Olamaz böyle bir şey” dediğiniz oluyor. İyi ki mizahî bir anlatım kullanmamış, yoksa işin ciddiyetinden uzaklaşmış olurdu. Yazdıkları öyle yenilir-yutulur cinsten tenkitler değil. Özellikle hariciye temsilcilerimizin görev alanlarındaki misyonları ile ters düşen hal ve hareketlerini okuduğumda ülkem adına çok üzüldüm. Özbekistan’ın komünizm sonrasında yerleşik sisteminde eskinin kırıntılarının olmasını anlattığı sahneler dikkat çekiyor.

Mayna kuşlarının Özbekistan ağaçlarını, caddelerini ve park yerlerini nasıl işgal ettiklerini; çevreye verdikleri zararla yazarımızın başına gelenleri okuyunca kitaba bu ismin verilmesini daha iyi anlıyorsunuz.

Editörlüğünü gazeteci dostumuz Selami Güder’in yaptığı kitap tatlı bir üslup ve samimiyetle kaleme alınmış. Eseri kültürümüze kazandıran Ankara merkezli MGV Yayınları’nı da bu vesileyle tebrik ediyorum.