Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.63
Gram Altın
2388.98
BIST 100
10170.05
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Ağustos 2015

TATİL İÇİN OKUMA REHBERİ

Mustafa UÇURUM
Yaz mevsimi artık adına yakışmaya başladı. Dereceler kırktan aşağı düşmeyecek gibi. Ağustosun nasıl olacağı da başından belli oldu. Bir serinlik bulup da kendine vakit ayırabilen varsa bir de yanına birkaç kitap da aldıysa ondan bahtiyarı yok demektir. Yoksa havaların sıcaklığı, memleketin ahvali derken içimize biriken hınçla patlamamamız içten bile değil.
Okuduğum ve siz de okuyun diyeceğim kitaplardan bazılarını sizlerle paylaşacağım bu haftaki yazımda.
Zemzemin'in Annesi, ferahlamak için ilk seçeneğiniz olsun. Sibel Eraslan, Cennetin Anneleri serisi ile topluma örnek olacak kadınları roman şeklinde anlattığı çalışmalarına "Zemzemin Annesi" Hz. Hacer ile devam etti. Hz. Meryem, Hz. Asiye, Hz. Fatıma ve Hz. Ayşe'den sonra zemzemin annesi dediği Hz. Hacer'i anlatıyor son kitabında da.
Eraslan'ın üslubu okuyucuyu öylesine kuşatıyor ki kendinizi bir anda olayın içinde hissedebiliyorsunuz. Yaptığı işe inanan, özveriyle emek sarf eden bir yazar olan Sibel Eraslan, Hz. Hacer'i anlatırken kendinizi kızgın çöl kumlarının üzerinde yalınayak yürürken hayal edeceksiniz. Yüreğinizi ferahlatmak için bir damla zemzem bile kafi gelecek cümlelerden kurulu.
Metin Önal Mengüşoğlu; şiirleriyle gönüllere kurduğu tahtın yanında düşünce adamı sıfatıyla da her zaman gündemde olmuş bir isimdir. Sorgulayan, olayların, fikirlerin kaynağını işaret eden bir gönül insanıdır o.
"Anladıkça Artan" adlı kitabı, geniş açılı bir düşünme ortamı oluşturacak açılımlarla karşımızda. Aslında ondan uzun yıllardır dinlediğimiz, okuduğumuz sözler bu kez derli toplu olarak Anladıkça Artan'da bir araya getirilmiş.
Adem Turan; şiirleriyle, hayata karşı duruşuyla kendine özgü bir şair. Dostlarını nasıl ki sımsıkı kucaklıyor, şiirleri de yüreklere aynı samimiyeti sunuyor. Ömür dediğimiz uzun soluklu koşuda her şey iyi olsun diye dizeler kuruyor yaşadığımız her şeyin tam da ortasından.
Heyecanını hiç yitirmeden yaşıyor Adem Turan. Sevgisi, öfkesi hep üst perdeden. Sıradan olandan uzak, ne yapıyorsa aynı içtenlikle kuşanıyor kelimelerden zırhını. Ömür dediğimiz çizgide sıkı bir duruşu arzuladığından şair, devamsızlığa tahammülü yok. Sözünü, şiirini, direnişini, zalime karşı tavrını yükselen bir imanla savunan dostlar görmek istiyor etrafında.
Devamsızlar için şiirler yazış son şiir kitabında, hayat devam etsin diye. Aynı samimiyette ve aynı duyarlılıkla karşınıza çıkan bu şiirler, Adem Turan'ı daha iyi tanımak için birçok pencere sunuyor okuyucuya.
Yalan Dünyanın Yanlış İşleri. Hayat akıp giderken bu ifadeyi belki defalarca kullandığımız olmuştur. Karşımıza çıkan sıra dışı ne varsa, bizim yaşantımıza uymayan ne kadar farklılık varsa bir irkilmeyi yaşarken hemen dünyanın yalan olduğundan ve gelip geçiciliğinden bahsederiz. Çünkü yaşadığımız dünya bir yalan, oyun eğlence yeridir adeta.

Hüseyin Akın'ın deneme kitabı Yalan Dünyanın Yanlış İşleri'ni okurken üzerinde durmadığımız, öylesine yaşadığımız hayatın aslında aklımızı nasıl çeldiğine şahit oluyoruz. Dünyanın yalanlarından yola çıkarak doğrulara ulaşmamızı sağlamak isteyen bu denemeler bir çeşit; "doğru bildiğimiz yanlışlar" rehberi olarak da adlandırılabilir.
Son kitabımız da Bahtiyar Aslan'ın yeni şiir kitabı, Kalaycının Dediği. Hikaye kitabı, inceleme araştırma çalışmaları derken şimdi de yeni bir şiir kitabıyla okurlarıyla buluştu Bahtiyar Aslan. Kalaycının Dediği, Bahtiyar Aslan'ın çoğu yeni şiirlerinden oluşan kitabı. Kitapta yeni şiirlerin yanında Aslan'ın ilk şiir kitabı Su'dan da şiirler var. Böyle bir tercihle şair okuyucularını tüm şiirlerinden de haberdar etmiş oluyor.
Tatilde ne bulursa okumalı, vakti iyi değerlendirmeli. Zihinsel ve bedensel olarak yeni döneme hazırlanmanın en kolay yolu bu. Çünkü okumak gibi şifalı yol yoktur herhalde. Ben de eylüle kadar mola veriyorum kendime. Biraz içime doğru birikmem gerekiyor. Daha güzel, daha sessiz ve huzurlu bir eylülde buluşmak dileğiyle.