Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Aralık 2023

​TDED 8. İstişare Toplantısı ve 2022 ESKADER Ödülleri

Coğrafyanın kader olduğunu biliyoruz. Bu sözü tarihin her döneminde yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz. Ülkemiz bulunduğu konumdan kaynaklı her zaman tehdit altında kalmıştır. Üst üste gelen şehit haberleri milletimizi derinden üzdü. Böyle bir vakitte TDED 8. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı için Düzce'de idik.

TDED kurulduğundan beri millet olmanın en yegâne unsuru olan dilimiz, Türkçemiz üzerine kafa yoruyor, ciddi araştırmalar, bilimsel toplantılar, yayınlar yapıyor. Ülke geneline yayılan 23 şubesi ile Türkçenin ses bayraktarlığını yapıyor. Bu maksatla 8. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı için Düzce’de bir araya gelindi. Evvela bir hakkı teslim etmek gerekir. Düzce Belediyesi kusursuz ev sahipliği ile kültüre, sanata ve Türkçeye verdiği değeri ortaya koymuştur. Belediye Başkanı Sayın Faruk Özlü’ye teşekkür ediyoruz. Bir teşekkürü de TDED Genel Başkanı Sayın Ekrem Erdem’e baştan yapmış olalım. Çünkü yıllardır Türkçeyi dert ediniyor, dilimizi korumak ve dilimizin zenginliklerini anlatmak için var gücüyle çalışıyor.

Toplantı, Düzce Belediyesi Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezinde başladı. Burada yapılan açılış konuşmalarında, Türkçenin karşı karşıya kaldığı sorunlara çözümler getirildi. Genel Başkan Erdem, Türkçenin günümüze kadar toplumun ihtiyaçları doğrultusunda değişim ve dönüşüme uğradığını belirterek, “Türkçe, yaklaşık 10 milyon kilometrekareye sahip coğrafyada 200 milyona yakın konuşanı ile dünyanın en büyük dilleri arasındadır. Bugün dilimiz; bilim ve teknolojideki hızlı gelişme, basın yayın kuruluşlarının özensiz dil kullanımı, ticari hayatın getirdiği yabancı kelimeler, yabancı dil hayranlığı gibi nedenlerle tehdit altında." dedi.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, yabancı dil eğitimi alınırken yabancı hayranlığı oluştuğunu belirten konuşmasında dil hassasiyetinden dolayı TDED’e teşekkür etti.

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü ise dilin önemine değinerek, "Bir milletin aydını mutlaka 3 şeyi bilmelidir. Bunlar dini, dili ve tarihidir.” diyerek Türkçeyi çok iyi kullanmamız gerektiğini vurguladı.

Düzce Valisi Selçuk Aslan da "Hukuk metinleri ve sosyoloji, milleti tasada ve kıvançta bir arada bulunan insanlar topluluğu olarak tanımlar. Tasayı ve kıvancı aynı yürekten hissedebilmek için anlamak gerekli. Bu da ortak dille mümkündür." ifadesini kullandı.

Genel Merkez sunumu ile devam eden toplantıda şubeler faaliyetlerini anlattı. Ayrıca TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem’in önerisiyle Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kadir Yılmaz tarafından hazırlanan ve TDED Yayınları arasından çıkan “Yazım Kılavuzu ile İlgili Tespit ve Öneriler” başlıklı çalışmanın müzakeresi yapıldı.

Kardelen Çocuk, Olağan Şiir, Olağan Hikâye, Dil ve Edebiyat, Dil ve Edebiyat Araştırmaları gibi önemli yayınları ve yirmi üç şubesiyle edebiyatımıza, dilimize ve kültürümüze katkılar sunmaya devam eden TDED, ülkemizde büyük bir boşluğu dolduruyor. Emek ve gönül veren herkesi tebrik ediyoruz.

2022 ESKADER Ödülleri

ESKADER kurulduğundan beri takip ettiğimiz mühim ve dikkat çeken çalışmalarıyla gönülleri fethediyor. Kültür hizmeti vermek gönüllülük ister. Maddî beklenti olmadan yapılan bir faaliyettir. Hatta kültür ve sanata hizmet edenler maddî bakımdan yorulur da. Bunu kimseye hissettirmeden yaparlar. ESKADER de yıllardır bu hizmeti sunuyor. Kendilerine müteşekkiriz. Fatih Kültür Sanat Merkezinde gerçekleşen törende konuşan ESKADER Başkanı Fatma Ersem Yargıcı’nın içtenlikli konuşması gönlümüzde yer etti: “ESKADER’in imkânları mütevazı ama hayalleri, idealleri ve dertleri dünya kadar büyük. İnsan iyi olacaksa bu ancak sanatla mümkün." Sanata ve sanatçıya desteklerinden dolayı kendilerine ve ekip arkadaşlarına, özellikle M. Nuri Yardım ve Şerif Aydemir’e teşekkür ediyoruz. Bir teşekkürü de mekân tahsisi yapan Fatih Belediyesi hak ediyor. Ayrıca salonu dolduran, kültür ve sanata gönül veren, tebriklerini ileten, gülen yüzleri ve samimî kalpleriyle bizleri karşılayan ve yanımızda bulunan dostlarımıza da sonsuz teşekkür ediyoruz.

“ESKADER Kültür Sanat Ödülleri" 2022 yılı için 24 dalda 27 kişi ve kuruma ödül verildi. Ödül alanlar şöyle:

Araştırma-İnceleme: Üç İsim Dört Mevsim, Dr. Necmettin Turinay, Ketebe Yayınları.

Armağan Kitap: Prof. Dr. Nazım H. Polat Kitabı, Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları.

Biyografi: Mehmet Genç Bir Âlimin Hayat ve İlim Serencamı, Prof. Dr. Abdullah Mesud Küçükkalay, Ötüken Neşriyat.

Çocuk Yayınları: "Kardeş Şehirler Seti", Diyanet Vakfı Yayınları.

Deneme: Seslerden Uzakta, Prof. Dr. Mustafa Kurt, Çolpan Kitap.

Dergi: Şiraze (kitap kültür dergisi)

Düşünce: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler, Veyis Güngör, Çizgi Yayınları.

Gazete Köşe Yazarlığı: Ali Bal, Milat gazetesi.

Gezi: Kendini Arayan Şehir, Ahmet Köseoğlu, Çizgi Yayınları.

Hatıra: Cağaloğlu'nda Bir Yayıncı Portresi, Ebubekir Erdem, Erdem Yayınları.

Hikâye: Hasar Raporu, Özlem Metin, Şule Yayınları.

Kitap Kültürü: Anadolu Mektebi - Prof. Dr. Sami Güçlü.

Kitap Yayıncılığı: Post Yayınları.

Klasik Türk İslâm Sanatları: Prof. Dr. Savaş Çevik (Hattat)

Kurum: Türk Kültürüne Hizmet Vakfı.

Müzik: Ender Doğan – İrfan Türküleri.

Portre: Kırklanmış Portreler, Fahri Tuna, Hece Yayınları.

Roman: Ben Gönen'de Doğdum, Salim Nizam, Ötüken Neşriyat.

Sinema: Tay filmi.

Şehir ve Kültür: Balıkesir Belediyesi ve Millet Kütüphanesi ile Ahmet Kot.

Şiir: Yer Çok ve Adımlarımız, A. Samet Atılgan, Dergâh Yayınları.

Televizyon Programcılığı: "Edebiyat Söyleşileri" Ahmet Murat, TRT2.

Üstün Hizmet Ödülleri: Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Mertol Tulum, Dr. Aydın Yüksel

Özel Ödül: Prof. Dr. Ramazan Şeşen.