Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


TELEVİZYONLAR VE FUTBOL

Televizyonları açıyoruz, spor programları arıyoruz. Bütün spor programları "futbol" yorumları ile dolu. Herkes futboldan söz ediyor, bilen de bilmeyen de konuşuyor. Teknik konuşanları, tartışanları anlayışla ve saygı ile karşılıyoruz. Ancak, futboldan anlamayıp da fikir beyan edenleri biraz garip karşılıyoruz. Neden konuşuyorlar? Gazete sayfalarında kendilerinden söz ediliyor, herkes onları bu vesileyle tanımış oluyorlar.

Futbol ile ilgili düşüncelerimizi yeniden belirtelim. Futbol kitleleri ilgilendiren ve onları uyuşturan bir spor dalıdır. Futbolun taraftarların ve seyircilerin sağlığına olumlu hiçbir katkısı yoktur. Futbol gösteri sanatını andıran bir spor dalıdır. Herkesin sağlığı için yapması gereken spor dallarının içine futbol maalesef girmiyor. Futbol büyük problemleri unutturmak ve ertelemek için araç olarak kullanılabilir. Kenetlenen taraftarlar kulüpleri için her şeyini feda edebilecek durumdadırlar.

Televizyonlardaki futbol programlarına bakıyoruz. Teknik adamlar bile futboldan ve futbolcudan söz etmiyorlar. Tam olarak futbolun kendisi gündemi oluşturmuyor. Kulüplerin başkanlarının özel hayatı, söyledikleri, demeçleri ana konuyu meydana getiriyor. Ülkemizde futbolun kalitesinin düştüğünün göstergesi mevcut bu durumdur. Arzu ederiz ki, yöneticiler bu durumu değerlendirsinler.

Kadim kulüplerimizin saygıdeğer başkanları özel hayatında veya tanınmamış iken sade bir yaşam sürüyorlar. İddiası olmayan, alçakgönüllü, istişareye önem veren yapıları var. Kendi işinde çalışıyorlar, vergisini veriyorlar. Ancak biraz para kazanıp palazlanınca ne yapacaklarına karar veremiyorlar. Meşhur olma, adından söz ettirme isteği galip geliyor. Bir kulübün başına geçiyor. Demeç veriyor, "kibar olmamaya" karar verdiğini söylüyor, sert beyanatı ile gündemde kalıyor. Bir anlamda ülkede ve kamuoyunda tanınmış, ünlü bir kişi olup çıkıyor.

Yöneticilerin demeçlerinin ve davranışlarının konuşulduğu futbol programları televizyonlarda çok fazla yer kaplıyor. Belli ki idareciler durumun böyle gitmesinden memnun. Konuk yabancı oyuncuların kısıtlı olan başarıları göklere çıkarılıyor. Yerli oyunculara yeterince imkan verilip şans tanınmıyor. Kısaca futbolun esas problemleri masaya yatırılmıyor. Dolayısı ile yeterince mesafe alamıyoruz.

Çözüm önerilerimiz var. Uzun vadede, profesyonel yöneticiler kulüplerin başına geçmelidir. Öğretici yönü olan yabancı oyuncular transfer edilmelidir. Yetenekli yerli oyuncular tespit edilmeli ve yetiştirilmelidir. Ayrıca her futbolcunun öğrenim görmesi ve meslek edinmesi sağlanmalıdır.

Futbolun bir eğitim ve kültür işi olduğu unutulmamalıdır. Psikologlar, pedagoglar ve psikiyatristler görev almalı, onlardan yararlanılmalıdır. Uzun vadeli programlar profesyoneller tarafından hazırlanmalıdır.

Sonuç: "Futbol ciddi bir iştir, profesyonellere bırakılmalıdır."