Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2392.50
BIST 100
10187.71
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 May 2019

Tokat’a Şiir Yakışıyor

Şiir ve Anadolu sözcükleri yan yana gelince insanın aklına bütün güzellikler hücum ediyor bir anda. Dostluk, kardeşlik, şiir, söz, nağme, muhabbet derken ortaya çıkan sahne hayatın unutulmaz anları olarak gönüllerdeki yerini ölümsüz bir şekilde alıyor ve şiirin sesi kuşatıyor evreni.

15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi’nin 5. sini düzenleyeceği şiir programı için şair dostları Tokat’a davet ettik. Davetimize icabet eden Alim Yıldız, Bilal Tırnakçı, Selçuk Küpçük, Meryem Kılıç, Nadir Aşçı, Nuray Alper, Filiz Geç, Mehmet Tepe şiir ve muhabbetin huzur veren ikliminde hoş vakitler geçirmemize vesile oldular. Var olsunlar.

Programın mimarı değerli dostum Ali Bal, hem okulu adına hem de yaşayan şiirimiz adına yüz akı bir programın gerçekleşmesi için üstün bir gayret gösterdi. İşin içinde samimiyet de olunca elbette ortaya unutulmaz bir program çıktı.

Meryem Kılıç, Nadir Aşçı, Filiz Geç, Mehmet Tepe Tokat’a ilk defa gelen şairlerdi. Geldiler, gördüler, şiirin Tokat’a yakıştığını şair yürekleriyle dile getirmiş oldular.

15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi İngilizce öğretmeni Ahmet Polat’ın koordinatörlüğünde yürütülen Erasmus Projesi “Avrupa Bağlamında Yerel Hazineler” kapsamında ilk önce 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğrencileriyle buluşuldu. Sohbet, söyleşi, imza günü derken gençler şairlerle buluşmanın mutluluğunu yüz yüze yaşamış oldu.

Bu ifadeyi her kurduğumda içimdeki heyecanın diri olması mutluluk verici; “Alimler konağı, fazıllar yurdu, şairler yatağı.” Biz her fırsatta Tokat’ın “şairler yatağı” olduğunu pekiştirecek çalışmalar yapmak için gayret ediyoruz. Tokat’ın şiir ve şair şehri olduğu aşikâr. Önemli olan bu vurguyu hakkıyla yerine getirecek çalışmalarla şehri buluşturmak.

Tarih şehri Tokat sözümüzü doğrulacak bir zenginliği var Tokat’ın. Şiir programımızı da şiir gibi bir mekânda yaparak şiirle tarihi buluşturmuş olduk. Sulusokak’ta bulunan Deveciler Hanı’nda gerçekleşen programda Tokatlı şiir dostları şairlerin şiirleri ile gönüllerini bir bahar akşamında şiirin huzur veren iklimiyle buluşturmuş oldular.

Anadolu’dan Nağmeler Programı elbette sadece şiirden ibaret değildi. Tokat’ın yaşayan bir değeri olan Eşref Tonbuloğlu da geceyi onurlandıran bir isim olarak yer aldı programda. Belki ismi söylendiğinde akıllara çok fazla bir çağrışım gelmese de “Başındaki yazmayı da sarıya mı boyadın?” dediğimizde ve ardından; “Tokat’tan mı geliyon da kız sen Almuslu musun?” türküsünü mırıldandığımızda Eşref Tonbuloğlu ismi daha bir anlam kazanacaktır. Tonbuloğlu programda okuduğu şiirler ile geceye renk katmış oldu.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden Dr. Muhammed Avşar’ın şiirin ruhunu okşayan metni, Eşref Tonbuluoğlu sunumu ve şiiri de gecenin ruha dokunan anlarından oldu.

Şairler şiirlerini sundular. Tarihi mekânı şiirleri ile buluşturmuş oldular.

Bu programın gerçekleşmesinde teşekkür etmemiz gereken isimlere gelince; Başta Tokat Valimiz Dr. Ozan Balcı olmak üzere, İl Milli Eğitim Müdürümüz Murat Küçükali, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Bünyamin Şahin, Eğitimbirsen 1. Nolu Şube Başkanı Şaban Ceylan, 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Müdürü Sami Öğüt, proje yürütücüsü Ahmet Polat sonsuz bir teşekkürü hak eden isimler. Attığımız her adımın Tokat için olduğunu bilerek, buna inanarak yanımızda olan herkese de teşekkürü bir borç biliyorum. Bir teşekkür de davetimize icabet eden Sulusaray Belediye Başkanı Necmettin Coruk’a.

Programlar başlar, programlar biter. Geriye hoş bir seda bırakmaktır esas olan. Ali Bal Hocam ile bu tür programları hazırlarken ilk kanaatimiz samimiyettir. Şair çok Türkiye’de. Buna şüphe yok. Önemli olan Allah’ın selamını gönülden veren, selamımızı yürekten alan, kibrine yenilmeyen şairler ile şiir dostlarını buluşturmaktır.

Davetimizi kırmayarak programımıza iştirak eden Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız Hocama, değerli dostum, Sivaslı hemşerimiz şair Bilal Tırnakçı’ya, sesiyle, ezgisiyle, şiiri ve samimiyeti ile yirmi beş yıllık dostum Selçuk Küpçük’e, davetlerimizi kırmadan tüm içtenliğiyle her zaman yanımızda olan Nuray Alper’e, yeşil sahaların ve edebiyat dünyasının güzel yürekli şairi Nadir Aşçı’ya, toprak sahalardan sonra Yeşilırmak kıyısında da unutulmaz pozlara imza atan Mehmet Tepe’ye, Alışılmadık Deniz’in naif sesli şairi Filiz Geç’e, “her zaferden sonra boynumda keskin ipler taşıyorum” dizesi ile selamlar gönderen Kafes Kesiği şairi Meryem Kılıç’a, Tokat türkülerinin yaşayan sesi Eşref Tonbuloğlu’na, değerli kardeşim Dr. Muhammed Avşar’a ve elbette programın her anının kusursuz olması için üstün bir gayret gösteren yol arkadaşım Ali Bal Hocama da teşekkür ediyorum.

Ramazan’ı böyle bir içtenlikle karşılamış olduk. Herkese hayırlı, bereketli bir ramazan dilerken bizleri bir ramazana daha kavuşturan Rabbime şükürler ediyorum. Hayırlı ramazanlarımız olsun.