Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Ocak 2024

​Tokat'ta M. Âkif İnan Paneli ve Filistin Şiirleri Gecesi

Yıllardır gözyaşının dinmediği ve kendi evlerinde esaret yaşayan kardeş Filistin halkının acısını hissediyor, sözümüzün ve kalbimizin onlarla olduğunu farklı zemin ve zamanlarda sürekli dile getiriyoruz. 7 Ekim 2023’ten itibaren Gazze’de başlayan soykırım üzerine dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi ülkemizde de tek ses ve tek yürek olup Gazze’nin, çocukların, masumların, kardeşlerimizin yanında olduğumuzu haykırdık.

Gönül coğrafyamızı bölmek ve bizi bizden koparmak isteyen şer odaklarının adresi bellidir. Gazze’de soykırım yapanlar ile askerimize kurşun sıkanların hedefleri aynı, beslendikleri kaynak birdir.

Bizler de Tokat’tan seslenmek, zulmün karşısında safımızı tutmak, masumların hakkını savunmak, Filistinli ve özellikle Gazzeli kardeşlerimizin acısına ortak olmak, direnişlerini selamlamak ve tüm şehitlerimizi anmak üzere gönül birliği yaptık. Bu bağlamda Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü, MEMUR-SEN Tokat İl Temsilciliği ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Tokat Şubesi iş birliğinde Filistin Şiirleri Gecesi ve Vefatının 24. Yılında M. Âkif İNAN Paneli düzenledik. Bu vesileyle “Mescid-i Aksa’yı gördüm düşümde/Bir çocuk gibiydi ve ağlıyordu/Varıp eşiğine alnımı koydum/Sanki bir yer altı nehr çağlıyordu” diyerek ömrünü bu coğrafyanın ortak dertlerine adayan, fikrî ve edebî çalışmalarıyla toplumumuzun hafızasında derin izler bırakan merhum M. Âkif İnan’ı da rahmetle anıyoruz.

5 Ocak 2024 Cuma günü saat 10.30’da Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi 15 Temmuz Kongre ve Kültür Merkezi Milli İrade Salonunda başlayan “Vefatının 24. Yılında Mehmet Akif İnan ve Edebiyatımızda Filistin Paneli”nin açılış konuşmasında Prof. Dr. Mehmet DEMİRTAŞ, Mehmet Akif İnan’ın 20’inci yüzyılın yetiştirdiği en önemli fikir adamlarından biri, şair, yazar, mütefekkir, dava ve gönül adamı olduğunu söyledi. Mehmet Akif İnan’ın aynı zamanda sendika kurucusu olduğunu söyleyen DEMİRTAŞ, sendikaları ideolojik amaçla değil hak arama amacıyla kurduğunu belirtti.

İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin KIR ise yapmış olduğu konuşmada, “Ülkemizin modern zamanlarda yerli ve milli sesini gündeme getiren şairler olmuştur. Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil bunların öncülüğünü yapmıştır.” dedi.

TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih YILMAZ, “Mehmet Âkif İnan, yorumladığı edebiyat tasavvuru ile milli şuurumuzun inşasında önemli rol oynamış kıymetli bir şahsiyettir. Mehmet Âkif İnan’ın, bir dava adamı olarak, fikriyatında, yani hakiki medeniyet dünyasında bugün tanık olduğumuz türden bir mezalime asla yer yoktur.” dedi. Konuşmaların akabinde panele geçildi.

TÖMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet AKGÜL’ün yöneticiliğini gerçekleştirdiği panelde Prof. Dr. Ali KASAP, M. Âkif İnan’ın sendikal mücadelesini yaşadıkları hatıralar üzerinden aktardı. Doç. Dr. Selim SOMUNCU, İnan’ın şiirleri üzerine konuştu. Faruk UYSAL ise İnan’ın dava adamlığını vurguladı. Duran BOZ, İnan’ın biyografisini anlattı.

Aynı gün öğle sonunda şairler, Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinesinde yürürken projeler kapsamında on farklı okulda öğrencilerle buluşarak “Dil ve Kültür” konusunda söyleşi yaptı.

Tokat’ta kültür ve sanat faaliyetleri İl Milli Eğitim Müdürlüğünün öncülüğünde paydaş kurum ve kuruluşların da desteğiyle devam ediyor. Bu bağlamda Filistin coğrafyasında işgalci Siyonist İsrail tarafından uygulanan soykırıma da tepki vermek amacıyla 5 Ocak 2024 Cuma akşamı 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayında “Filistin Şiirleri Gecesi” düzenlendi. Gecenin açılış konuşmasında MEMUR-SEN Tokat İl Temsilcisi Şaban Ceylan, “Aksa tufanı ile İsrail, Avrupa ve ABD’nin şer odaklı söylemlerinin çöktüğünü dolayısıyla eylemlerinin meşru olmadığını” ifade etti. Ceylan, “İsrail bunun hesabını verecek. Filistin’de bir kayıp yok, biz onları iki dünya inancıyla şehit olarak görüyoruz. Hak-batıl mücadelesinde Filistinli kardeşlerimizin yanındayız.” dedi.

Filistin’in, Kudüs’ün ve Gazze’nin anlatıldığı şiirlerin okunduğu geceye katılan şairler: Ahmet Karpınar, Ahmet Tepe, Ali Bal, Âtıf Bedir, Ayşe Nur Biçer, Duran Boz, Faruk Uysal, Leyla Arsal, Mehmet Aycı, Muhammed Münzevi, Mustafa Uçurum, Taner Sarıtaş, Yasin Mortaş, Yunus Yılmaz ve Zümrüt Karabudak katıldı.