Dolar (USD)
32.25
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2429.43
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Nisan 2024

​Tokat'ta öğretmen akademileri başladı

Öğretmenlerin meslekî ve kişisel gelişimlerini desteklemek amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı himayelerinde Tokat İl Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen Öğretmen Akademileri, Yağıbasan Medresesi'nde düzenlenen açılış programı ile Tokat’taki çalışmalarına iki farklı akademi grubu ile başladı.

Edebiyat Akademisi ve Şehir ve Kültür Akademisi’ne Tokat genelinde görev yapan öğretmenler gönüllü olarak katılıyor. 18 Nisan-13 Haziran 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek akademilerde yirmi üç farklı konuda seminer, gezi, sosyal ve kültürel etkinlikler yer alıyor. Türkiye'nin önde gelen şair, yazar ve akademisyenlerinin katılacağı bu etkinliklerde öğretmenlerimiz birçok yönden kendilerini geliştirme imkânı bulacak.

Edebiyat Akademisi'nin ilk konuğu olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Emre, "Hayat Edebiyatın Neresinde?" başlıklı konuşmasında edebiyat ile hayat arasındaki ilişkinin çeşitli boyutlarına dikkat çekti. Estetik kavramının hayat içinde son derece önemli bir kavram olduğuna değinen Emre, görünmenin üstün tutulduğu dijital çağda eğitimin, öğretmenliğin farklı bir hüviyet kazandığına vurgu yaptı. Seminer sonunda Tokat İl Millî Eğitim Müdürü Hüseyin Kır, Prof. Dr. İsmet Emre'ye teşekkür ederek; "Eğitimin en önemli unsuru öğretmenlerimizdir. Kuşkusuz öğretmenlerimizin meslekî ve kişisel gelişimleri de bizim için vazgeçilmez bir çalışma alanıdır. Gönüllü olarak bu akademilere katılan öğretmenlerimize teşekkür ediyorum." dedi. Program sonunda İsmet Emre, kitaplarını imzaladı.

Akademilerin ikinci haftasında ise Prof. Dr. Haşim Şahin ve Sadık Yalsızuçanlar vardı. Yoğun katılımın olduğu programlarda konuk yazarlara Tokat’ın tarihi ve kültürel mekânları gezdiriliyor. Bin yıllık Türk- İslam eserlerinin sergilendiği Tokat adeta açık hava müzesi gibi. Edebiyat, ilim, kültür, tasavvuf ve sanatın neşvünema bulduğu Tokat’ta, bu projeyle tarihi eserler de dikkatlere sunuluyor. Bu kapsamda konuşan Prof. Dr. Haşim Şahin özetle şunları söyledi: “Tarihte süreklilik esastır. Malazgirt sonrasında Türkiye Selçukluları ve Tokat- Niksar’da kurulan Danişmentli Devleti ile bu süreklilik devam etmiştir. Eğer bu devamlılık olmasa idi tarihin akışı değişebilir, biz şimdi başka şeyleri konuşuyor olabilirdik. Bu topraklarda hüküm sürenler, Anadolu’yu yapmış ve tarihteki bu sürekliliği devam ettirenler ise yurt tutmuşlardır.”

Edebiyat Akademisi’nin konuğu Sadık Yalsızuçanlar, "Maarif Felsefemiz ve Tevfik İleri" başlıklı konuşmasında bakanlık da yapan Tevfik İleri ve döneminde eğitimde yapılan yenilikleri anlattı. 1960 darbesi, siyasi tutuklular, idamlar, hapishane günlükleri, Adnan Menderes ve tutuklulara yapılan zulümlere değinen Yalsızuçanlar, özelde Tevfik İleri’nin hayatını anlattı. Merhum İleri’nin eşine yazdığı mektupları okudu.

Elbette burada ayrı bir pencere açarak Sadık Yalsızuçanlar’ın Tokat’ta bıraktığı izi ve tesiri söylemek gerekir. Kendisiyle yaptığımız hususi sohbette bizi, adeta ruhlarımızı bedenlerimizden ayırarak bambaşka âlemlere götürdü. Derin tasavvuf bilgisi, görgüsü ve kendisindeki o dervişane hâl hepimizde unutulmaz hatıralar bıraktı. Zaman zaman dünyanın görünen sahnesinden uzaklaşmak gerektiğini anladık. Sanat Tarihçisi Ekrem Anaç, Şehir Müzesi Müdürü Hasan Erdem, Dr. Orhan Gazi Gökçe, Şair Milli Eğitim Müdürümüz Hüseyin Kır, Mustafa Uçurum, M. Sinan Kökçü ve Mustafa Uçaroğlu’nun da eşlik ettiği sohbet ve şehir gezisinde Sadık ağabeyde de Tokat’a dair hayranlık oluştuğunu gördük. Zira bu topraklarda, Prof. Dr. Haşim Şahin’in dediği gibi “Anadolu’yu yurt yapanlar” hüküm sürmüş.

Tokat’ta öğretmenlerin yoğun katılımlarıyla başlayan ve devam eden akademilere desteklerini açıklayan Valimiz Numan Hatipoğlu da Şehir ve Kültür Akademisi’ne katılarak şu hususlara vurgu yaptı: “Öğretmenlerimizin hem günümüzün yenilikleri hem de değerlerimizle ilgili bilgi sahibi olmaları önem taşıyor.” Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır ise “Zamanın ruhuyla mekânın ruhunu birleştirerek çocuklarımıza bütüncül bir bakış açısı sağlamak istiyoruz.” dedi.

Öğretmen Akademileri’nin Tokat’ta da olması gerektiğini Bakan Danışmanı ve TYB İstanbul Şube Başkanı değerli dostum Mahmut Bıyıklı’ya anlatan Milli Eğitim Müdürümüz Hüseyin Kır’ın daveti ile Dr. Orhan Gazi Gökçe, Mustafa Uçurum ve bendenizden oluşan Yürütme Komisyonu ile böylesi değerli ve farkındalık oluşturan bir projeyi Tokat’ta hayata geçirmiş olduk. Bu vesileyle Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin başta olmak üzere, Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci ve ilgili Bakanlık yetkililerine teşekkür ediyorum.

Tokat; tarihten aldığı ilhamla Anadolu’yu yurt yapanlar ve yurt tutanların izini sürecek, devraldığı bu kutlu mirası daha da ileriye taşıyacaktır. Öğretmenlerimiz için ne yapılsa azdır. Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü yaptığı benzeri projelerle zihinlerde başlattığı değişimi devam ettirecektir. Hayırlı olsun!