Dolar (USD)
32.46
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2422.54
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Nisan 2018

TOKİ konutlarında neler oluyor?

AK Parti iktidarının sosyal devlet anlayışının en güçlü ayağı şüphesiz ki "TOKİ" uygulamaları olmuştur. TOKİ ile piyasa koşullarında konut edinme imkanı olmayan alt gelir grubu ile yoksul insan grubu vatandaşların sağlam, kaliteli ve ucuz konut ihtiyaçları giderilmeye çalışılmıştır. TOKİ, aylık 100-200 TL gibi çok düşük taksitlerle çaresizlere çare olmuş, yuvasızlara da yuva kurmuştur. Sadece yakın coğrafyamızda değil dünya inşaat alanında kaliteli, sağlam ve ucuz konut edindirmede bir numara olmuştur. Konut piyasalarını disipline eden, nüfusun ülke içerisinde dengeli bir biçimde dağılımına yardımcı olmayı amaç edinen, Türkiye'nin dört bir tarafında faaliyet sürdüren, mahalle konsepti ile toplumsal dayanışmayı ve sosyal ilişkileri geliştirmeye çalışan TOKİ'nin 2023 hedefi toplamda 1.2 milyon konuttur.

TOKİNİN YOKSUL GRUBU EVLERİ HEDEFTE

Tabi ki bu uygulamalar TOKİ'nin güldüren yüzü. Bunun yanında son dönemlerde maalesef özellikle TOKİ'nin yoksul grubu insanlar için yaptığı evlere dadanan, büyük bir tehlike kaynağına dönen, zaten fakir olup ve zor koşullarda ayakta kalmaya çalışan insanların başına bela olan "fuhuş belası, uyuşturucu terörü" hakkında Adana'dan Konya'ya, Kocaeli'den Bursa'ya kadar Türkiye'nin dört bir tarafından medyaya da yansıdığı üzere büyük şikayetler gelmekte, istenmeyen tatsız olaylar yaşanmaktadır. Tabi ki genelleme yapmak çok da haklı bir yaklaşım olmasa da özellikle TOKİ'nin yoksul grubu evlerinde oturmayan hak sahiplerinin çok düşük rakamlardan hukuksuz bir şekilde kiraya verdikleri evleri, fuhuş ve uyuşturucu çetelerinin hedefinde. Özellikle akşam olduğunda alkol alanlar, uyuşturucu kullananlar ve fuhuş yapanlar meydanlara çıkıyormuş.

DÖRT YANIMIZDAN YOĞUN ŞİKu00c2YETLER GELMEKTE

Basına yansıyan haberlere göre; Batman'da fuhuş için kullanıldığı belirtilen bir TOKİ evinin camlarını mahalle sakinleri taş ve sopalarla kırmış. Diyarbakır'da 12 yaşlarındaki bir erkek çocuğa TOKİ yoksul konutlarında tecavüz ettiği iddia edilen 55-60 yaşlarındaki bir adamın eşyalarını ateşe verenler olmuş. Kocaeli'de TOKİ'nin yoksul konutlarını uyuşturucu ve fuhuş yuvasına döndürenlere karşı çıktıkları için tehdit edilip, dayak yiyenler olmuş. Hiçbir geliri olmadığı için bu konutlarda yaşamak zorunda olan insanların bir bölümü, sürekli tehdit ve korku altında olduklarını ifade ediyorlar. Çeteleşme ve gettolaşma gittikçe riskli boyutlara varıyor. Yaşanan rezilliğe kulak tıkandığı, yeterli asayiş önlemleri alınmadığı gelen şikayetler arasında. İmkanı olanlar başka yerlere taşınıyor, çareyi kaçmakta buluyor.

GENÇ NÜFUSUMUZ ÇETELERİN HEDEFİNDE

"Özellikle varoş kesimler ve yoksul mahalleler, mobese kamera sistemi olmayan, sokak aydınlatması geceleyin çalışmayan mekanlar uyuşturucu, hırsızlık ve taciz gibi suçların kolay işlendiği hedef yerlerdir." Son dönemlerde üzülerek ifade etmek isterim ki ülkemizde maneviyatsızlık ve ahlaki çöküntü zirve dönemini yaşıyor. Ülkemizdeki yüzde 17 civarında olan genç nüfus, uyuşturucu tacirlerinin en büyük hedef kitlesi. Milli ve manevi değerlerden uzaklaşan, uyuşturucu ve fuhuş batağına düşün gençlerin sayısı üzülerek belirtmek isterim ki gittikçe artıyor.

DİYARBAKIR'DA İPTAL SAYISI 60'I BULDU

Bakınız özellikle TOKİ'nin yoksul grubu evlerine dadanan, fuhuş, uyuşturucu kullanımı için bu evleri kiralayan çetelere karşı Diyarbakır Valiliği İl Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı Müdürlüğü örnek olacak bir mücadele başlatmış bulunmaktadır. Özellikle yoksul insanlara tahsis edilen bu evlerin, bu tür kötülüklere mekan olduğunun yerinde tespiti halinde "valilik makamının onayıyla evler derhal mühürlenmekte, yasak olmasına rağmen evlerini bu tür kötü insanlara kiraya verenlerin TOKİ ile olan sözleşmeleri derhal feshedilip, tahsis edilen evleri de ellerinden alınmaktadır." Bu yolla tahsis işlemi iptal edilen ev sayısı 60'ı bulmaktadır. Üzücü ve istenmeyen bir sonuç gibi görünse de bu yol ve yöntem caydırıcı bir mücadele yöntemi olarak olumlu sonuç vermektedir. Bu uygulama şekline ek olarak TOKİ sakinleri ile seminerler, toplantılar sık sık yapılmaktadır. Tabi ki her şey dört dörtlük olamamakta, muhakkak ki eksiklik ve aksaklıklar bulunmakta. TOKİ'nin yoksul grubu evlerine ve metruk binalara dadanan uyuşturucu ve fuhuş çeteleriyle mücadele başta güvenlik bürokrasisi ve adli mekanizmalar olmak üzere toplumun tüm katmanlarını kapsayacak şekilde yapılmalıdır.