Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2428.91
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Eylül 2014

TORBA KANUN TASARISI YASALAŞTI

Maden çalışanları, taşeron sistemi, 40 bin öğretmenin ataması ile bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili düzenlemeler içeren torba kanun tasarısı yasalaştı.

Yasaya göre 20 milyon kişinin 100 milyar liralık sigorta prim borcu yeniden yapılandırılacak.

Bu kapsamda prim borçlarının gecikme zammı ve faizleri silinecek, bunun yerine borçlar üretici enflasyonu uygulamak suretiyle 36 aya kadar taksitlendirilebilecek.

Vergi aslına bağlı cezalar silinmeyecek, vergi asıllarının ve cezalarının tamamı yeniden yapılandırma çerçevesinde tahsil edilecek.

Kanunla ilgili görüşümüzü ilerdeki günlere saklayarak sadece şunu ifade edelim;

Bu tür örtülü af niteliğini taşıyan kanunlara çok sık başvurulması, hem kamu vicdanını yaralıyor hem de kamu alacağının zamanında tahsiline karşı direnç yaratıyor.

BÜYÜMEYİ FAİZ Mİ ENGELLEDİ?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'na faiz konusundaki sitemlerinin sebebinin büyüme verilerinde daha net olarak görülebileceğini söyleyerek yılsonunda yüzde 4 büyümeye ulaşabilmek için son çeyrek performansının çok önemli olduğunu belirtti.

Bakan Zeybekci, "İç talebin büyümeye olan katkısını etkileyen faktörlerden en önemlisi şüphesiz faiz oranları ve kredi kullanımı. Merkez'e neden sitem ettiğimiz bugün açıklanan verilerde görülebilir. Faiz kemeri çok sıkıldı ve iç talep katkısı negatife indi." değerlendirmesindebulundu.

Faizin iç talebi sınırlayarak büyümeyi negatif etkilediği doğru, ama enflasyonu önlemek ve cari açığı daraltmak için faiz dışında kredi kartlarına getirilen düzenlemeler gibi iç talebi kısıtlayan diğer önlemlerde alınıyor.

Esasında mesele iç talebe dayalı bir ekonomik büyüme modelinin uygulanmasıdır.

DEİK EKONOMİ BAKANLIĞINA BAĞLANDI

İş dünyasının tanınmış isimlerinin gönüllü olarak görev yaptığı Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK), torba yasaya son anda konan bir madde ile Ekonomi Bakanlığı'na bağlandı.

Hükümet, DEİK'in Ekonomi Bakanlığı'na bağlanma gerekçesini şöyle özetledi:

"DEİK'in, Dışişleri Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı'nın yurtdışı teşkilatları, TOBB ve DEİK kurucu kuruluşları ile organik bir bütünlük içinde daha etkin işleyecek bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir. DEİK'in mevcut yapı ve işleyişinin Ekonomi Bakanlığı ile doğrudan bir organik bağının olmaması, dış ticaret, yurt dışı yatırımlar ve hizmetler ile yabancı sermaye konularında Bakanlığa verilen görevlerin yerine getirilmesinde ikili, kopuk ve etkinliği azaltan bir durum yaşanmasına sebep olmaktadır."

DEİK'in Ekonomi Bakanlığı'ndan da kaynak alarak güçlendirileceği de ifade edildi.

Bazı iş çevrelerinin tepkisini çeken bu düzenlemenin sonuçlarını ileride göreceğiz.

1 MİLYAR LİRA VERGİ KAÇIRILDI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sürekli konut satışı yapıp da vergilerini düzgün ödemeyenleri yakın markaja aldıklarını belirterek, "Hiçbir sektörde kayıt dışılığa tahammülümüz yok. Yapılan çalışmalar sonucunda konut satışlarında 1 milyar lira civarında vergi kaybı tespit ettik, gereken yapılacak" dedi.

Maliye Bakanlığı, yaptığı çalışmayla 2009-2012 arasında tapu idarelerinde 10 ve üzeri gayrimenkul satışı gerçekleştiren 10 bine yakın potansiyel mükellefi tespit etti.

Türkiye'nin en önemli yapısal sorunlarından biri de kuşkusuz vergideki kayıp ve kaçağın önlenememesidir.

Ne zaman ki bu kayıp ve kaçak asgari seviyeye iner, işte o zaman Türkiye'nin sorunları daha kolay çözülür.

[email protected]