Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2410.48
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Temmuz 2023

Trafik denetimi

Akaryakıt ürünlerine gece yarısı yapılan ÖTV artışının şoku devam ediyor. Memur ve emekli vatandaşlarımızın yılın ikinci yarısında yani Temmuz ayında maaşlarına yapılan enflasyona bağlı rakamlar böylece silinmiş oldu. Konuyu büyüklerimiz daha iyi bilir diyerek teğet geçerken hain darbe teşebbüsünün yapıldığı gecede okunan salaların ardından böylesi bir zammı vatandaşımızın hiç beklemediğinin altını kalınca çizelim. Sabah ajansları ve sosyal medyada duyduklarıma inanmakta zorlandım. Daha doğrusu kabullenmek istemedim. Beklenmeyen bir artış olduğu konusunda herkes hemfikir oldu. Öyle ki gazetemiz yazarı Serdar Arseven konuyu ironi ile karışık tenkitleriyle kalpli tebrikleri peş peşe sıraladı. Yazımız yayınlandığında gündemin değişmiş olacağını düşünerek benzin zammından bahsetmeyeceğim.

Araç sürenlerin durumlarından söz edecek olursak; sürücü belgesine sahip olmak için ehliyet verme yetkisi ellerinde olan bir kursa gitmek zorundalar. Eskiden kendi imkanlarımızla araba sürme işini halleder, sınav için ise kitapçıktan çalışır sınava girerdik. Direksiyon imtihanlarında trafik memuru, karayolları görevlisi ve şoförler federasyonundan bir görevli pist olarak belirlenmiş bir yolda arabaya biner sizi imtihan ederlerdi. Sonuçta ya ‘hayırlı olsun’ veya ‘bir dahaki sefere biraz daha çalış’ derlerdi. Ankara’da Behiçbey tren istasyonu yakınındaki bu trafikten ari yolda yapılırdı bu işler. Ehliyet işlemleri ise emniyetin ilgili birimlerini meşgul ederdi. Devlet bu işi tıpkı özel okul işi gibi özel sektöre devrettikten sonra mısır patlağı gibi sürücü kursu açıldı. Ülkemizdeki gelişmelerle paralel olarak otomobil sayısındaki artışı gözleyebilmek için sürücü belgesi alanların sayısına göz atmak lazım. Sürücü kurslarının tatbiki direksiyon sınavları öncesinde eğitim verdikleri yerler trafiğe açık caddeler oldu. Ankara merkezde Etlik Yozgat Bulvarı üzerinde diğeri ise İncek Bulvarı uygun görülmüş. Trafiğin en işlek olduğu bu caddeler üzerinde acemi şoförlerin cirit atmasından dolayı tedirginlik yaşıyoruz. Özellikle İncek’te araba sürerken ‘ip cambazı’ gibiyiz. Gün geçmiyor ki bir trafik kazasına rast gelmeyeyim. Sürücü adaylarının yanlarında her ne kadar eğitimciler oturmuş olsa da acemi olduklarından ne zaman ne yapacaklarını kestiremiyorlar. O sebeple bizler de tek şeritte gitmek zorunda bırakılıyoruz. Bu konuda önerimiz sürücü kurslarının tamamı bir araya getirilerek onlarında rahat çalışma şartlarına kavuşmalarıdır. Öyle ki yol üzerinde kurulan çadırlarda barınma ve diğer işlerini görememekte, seyyar satıcıların arasında panayır havasında yaşamaktadırlar. O sebeple özel bir pist veya güzergâh üzerinde bu işi yapmalarının sağlanmasına yönelik adım atılması gerekir.

Bir ikincisi trafik denetimleridir ki, Ankara’nın mesire yerlerinden Çubuk Karagöl ve Akyurt’un bağlı olduğu protokol yolunun dönüşte ‘çile yolu’ haline getirilmesidir. Hiç şüphesiz denetimlerle güzel işler yapıldığına itirazımız olamaz. Gecenin geç bir vaktinde de olsa trafiği durma noktasına getiren bu kontrolün hız kontrolümü, kaçak insan yakalanması mı, araç muayenesi mi yapıldığı konusunda bir bilgim yok. Ancak yol üzerinde hız kontrolü yapan kameralar olduğunu biliyorum. Bu kameralar sayesinde plaka tanıma işi yapılabildiğine göre araçların kontrolü rahatlıkla yapılabilir. Protokol yolunda trafiğin durma noktasına getirilmesi, hatta durdurulup kimlik kontrolü yapılması araç sürücülerini ve içerisindekiler teknolojik gelişmelerin değerlendirilmediği kanısına varmaktadır. Şayet kaçak araç veya şahıslarla mücadele ise adamlar o kadar da saf değiller. Vakit kaybının yanı sıra binlerce aracın gereksiz yakıt harcadığını da hesaba katarsak milli ekonomimize zarar verildiğini söyleyebiliriz.

Ankara Valimiz Sayın Vasip Şahin başta olmak üzere yetkili amirlerimizin bahse konu mevzulara el atması gerektiğine inanarak yazıyorum. Umarım yazımızdan sonra detaylı bir araştırma denetimin şekli şemaili değiştirilir. Bu arada bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Genelde hafta sonları denk geldiğim bu trafik denetimlerinde yasaklı araç ve diğer illegal şahısların Sirkeli’den girip köy yollarından trafik denetimi yapılan noktayı geçtikten sonra yola revan oluyorlarmış.

Bu vesile ile gecesini gündüzüne katarak can güvenliğimizi emanet ettiğimiz vefakâr, cefakâr emniyet mensuplarımızı yürekten selamlıyorum. İyi ki varsınız…