Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Şubat 2016

TRT ARTIK BİZİM

TRT, devlet televizyonu. Uzun yıllar tek başına yayın yapan, ardından TRT 2, TRT 3 derken şimdi birçok kanala sahip olan devletin evlerdeki yüzü ve sesi olan bir kurum. Kurulduğu günden bu yana televizyon ve radyoları ile ülkenin sesi olmayı hedefleyen TRT, artık tam anlamıyla milletine hizmet eden bir kurum olmayı başardı.

Yaşım itibariyle TRT'nin son otuz yılına şahit olmuş biri olarak açıkça söyleyebilirim ki TRT son birkaç yıldır tam anlamıyla milletine hizmet eden, milletinin sesi olmayı başaran işlere imza atmaya başladı.

Çocukluğumda çok iyi hatırlıyorum, birçok kez izleyecek hiçbir şey bulamazdık televizyonda. Tek kanal olduğu için de başka alternatifimiz yoktu. 1988-1995 yılları arasında hiç olmazsa Kuruluş, Küçük Ağa gibi dizilerle bir nebze içimizi ferahlatsalar da yine bildik yayınlarına devam etti TRT. Yani bizden uzak, bizim aile yapımızı işlemeyen, hiçbir iddiası olmayan işlerle vakit öldürmeyi yeğledi.

Bugün bakıyoruz ki TRT, birçok kanalıyla evlerin başköşesindeki yerini aldı. Artık TRT programları takip edilir oldu. TRT dizilerinden birçoğu günün en çok izlenen programları arasında birinciliği kimseye kaptırmıyor.

TRT'de bir dizi izliyorsanız gönlünüz rahat olsun. Kumandayı bir kenara bırakıp ailenin bütün fertleriyle beraber diziyi huzur içinde izleyebilirsiniz. Sizin yüzünüzü kızartacak tek sahne çıkmaz TRT dizilerinde.

TRT dizilerinde tarihimiz çarpıtılarak işlenmez. Diriliş Ertuğrul dizisi sayesinde 7'den 70'şe herkes Süleyman Şah ismine aşina oldu. Ertuğrul'un kim olduğunu, kimlerle mücadele ettiğini bir dizi sayesinde öğreniyor artık insanlarımız.

Diriliş Ertuğrul, Filinta, Yunus Emre, gibi diziler kendi özünü hiç olmazsa dizilerde görmek isteyenlerin en çok tercih ettiği dizilerden oldu. Belki bazı hazımsızlar çıkıp dizilerdeki sarıklardan, dualardan, namazdan rahatsız olsalar da şükür ki kervan yürümeye devam ediyor.

Mesela şunu bir düşünelim; isim de vereyim, Kanal D'de ya da Fox tv'de yayınlanan dizilerde neden hiç namaz kılan bir karakter yok. Başörtülü neden hiç başrol oyuncusu yok. Başörtülü karakterler neden sadece evin hizmetçisi?

Bizi anlatamaz böyle diziler. Akşam eve geldiğinde yorgunluk viskisi içilen diziler, çarpık ilişkileri konu edinen yapımların bizim semtimizde yeri olamaz. Ne iş yaptığı belli olmayan genç patronların sevgili kovaladığı diziler bizim evlerimizdeki en tehlikeli bombalardır.

TRT artık kendi milletini temsil eden işlerle karşımıza çıkıyor. Samimiyet ve doğallık bütün yapımlarda dikkat çekiyor. Yeşil Deniz dizisindeki samimiyeti hayranlıkla izliyorum. Süleyman'ın annesiyle diyalogları sanki bir dizi setinde değil de hayatın içinde gerçekleşiyor gibi, o kadar içten ve yürekten.

Seddülbahir 32 Saat ve Büyük Sürgün Kafkasya dizileri TRT adına çok önemli başarılı iki yapımdı. Tarihi gerçeklikleri bir diziyle anlatmak ancak bu kadar başarılı olabilirdi. Emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum.

Birçok kanaldaki sayısız diziye ben, Heredot Cevdet Saati'nin bir bölümüne değişmem.

80'ler dizisini izleyip de o yılları tekrar yaşıyormuş gibi olmayan yoktur her halde.

Müzik programları, belgeseller, kültür-sanat, çocuk ve haber kanalları, spor ve daha birçok alana seslenen TRT, toplumun her kesimine hizmet etmeyi başarıyor. İsteyen seviyeli müzik için TRT müzik kanalını tercih eder, isteyen TRT Diyanet'i açıp ruhunun zenginliğini arttırır. 14 televizyon ve 19 radyo kanalının tümü de milletinin sesi olmak için yayın yapmaya devam ediyor.

TRT'ye baskın yapmayı alışkanlık haline getiren muhalefet partisi, hazımsızlığı tavan yapan köşe yazarları artık tam anlamıyla bizi anlatan TRT'yi rahat bıraksın. 1964'te kurulan ve 1968 yılında televizyon yayınına başlayan TRT bu milletin gerçek değeri olduğunu artık tam anlamıyla göstermeye başladı. Kendi değerlerinden bu00eehaber olanların rahatsızlığı da bu yüzden zaten.