Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
35.08
Gram Altın
2475.48
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Kasım 2016

Trump Ne Söylüyor?

Donald Trump Amerikan imparatorluğunun yeni başkanı oldu. Türkiye için ne değişir, Türk siyaseti bu değişim nasıl etkiler şimdiden tahmin etmek zor. Ancak Obama döneminde yaşananlar, Türkiye'yi oldukça zora soktu; özellikle Ortadoğu'dau2026

Yıllar önce Bill Clinton Türkiye'ye geldiğinde, "Dünyada sorunlu 13 alan var ki oralardaki sorunlar Türkiye'nin katkısı olmadan çözülmez" demişti. Obama döneminde ise tam tersi bir siyaset izlendi. Türkiye, Ortadoğu denkleminin dışında bırakılmaya çalışıldı. Komşumuz Suriye ve Irak'ta yaşananlara seyirci kalmamız istendi. Öyle ki, Suriye ve Irak, Türkiye'ye terör ihraç eden bu ülkelerin ilk sırasına yükselmelerine rağmen... Hatta Obama yönetimi hemen yanı başımızda bir PKK devleti kurmaya çalıştı.

Trump Neden Seçildi?

İşte bu sırada hiç olmayan bir şey oldu ve Trump, son imparatorluğun başkanı oldu; medya devlerinin, kamuoyu araştırmalarının aksine. Öncelikle Amerikalılar neden Trump'ı tercih ettiklerini analiz etmeliyiz.

Önemli bir nedeni; Clinton'lar Amerikan siyasetinin bir parçası olmasıdır. Nerdeyse bir hanedanlık görüntüsüne sahipler. Bu durum toplumunda ve dünya kamuoyunda rahatsızlık yaratmış olma ihtimali çok yüksek. Bu siyasi hanedanlık görüntüsünün Amerikan toplumunu olumsuz yönde etkilememesi pek düşünülemez.

Diğer bir nedeni de, yükselen göçmen krizi ve aşırı sağcılıku2026 Trump'ın kazanmasına katkı yapan faktörlerden birisi hiç şüphesiz bu sosyal gerçeklik. Son dönemde hem Kıta Avrupa'sında hem de Anglo-Sakson dünyada aşırı sağcılık yükselmeye başladı. Ancak bu dünyanın vatandaşları bazı soruları kendilerine sormaktan kaçıyor. Mesela, neden göçmen krizi ile dünya karşı karşıya?

Obama Ortadoğu Enkaza Dönüştürdü

Trump'ın seçilmesinin bir diğer nedeni de, Hilary Clinton hakkında son dönemde çıkan olumsuz haberler... Taciz gibi olumsuz haberler, Clinton'un siyasi geleceğini belirledi. Ayrıca birçok medya devinin destek açıklaması yapmasına rağmen Clinton kaybetmesi de garip değil mi? Amerikan topluma galiba siyaset mühendisliğine bu kez izin vermedi.

Son olarak bir de olayın dış politika boyutu var. Obama yönetimi, Ortadoğu'yu tam bir enkaza dönüştürdü. Obama yönetimi, Mısır'da, Suriye'de, Irak'ta meydana gelen her ölümden ve hatta patlayan her bombadan sorumludur. Ortadoğu hakkındaki görüşleri de Trump'ın kazanmasında etkili olmuş olabilir.

Peki, Türk kamuoyu bu değişimi nasıl yorumluyor?

Son dönemde, Türk kamuoyunda ABD karşıtlığı yükselmeye başladı. Bunun değişik sosyolojik ve siyasi nedenleri var. ABD ve Türkiye arasında başta Suriye, YPG (Halk Savunma Birlikleri), Irak, Türkiye'deki haklar ve özgürlükler, 15 Temmuz darbe girişimi ve Fethullah Gülen'in iadesi olmak üzere çeşitli konularda gerilim yaşanıyor.

ABD, son yıllarda Türk toplumunu ve Türkiye'yi hayal kırıklığına uğrattı. Özellikle Türk Kamuoyu, Trump'un seçilmesini de bu çerçevede değerlendiriyor. Bir de Türkiye son dönemde 15 Temmuz darbe girişimi ile karşı karşıya kaldı.

Şu an Trump'a bakışta belli bir iyimserlik var; ancak bundan sonra ortaya koyacağı siyaset çok belirleyici olacak. Türk kamuoyu, bu seçimi hayra yormak istiyor, şimdiliku2026