Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Ocak 2024

​Tüketici güven endeksi 80,4 oldu

Tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentilerini, harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçen tüketici güven endeksi son beş aydır kesintisiz olarak artıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Aralık ayında 77,4 iken Ocak ayında yüzde 3,9 oranında artarak 80,4 oldu.

Alt endeksler incelendiğinde;

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu alt endeksi bir önceki aya göre yüzde 6,0 artarak 67,2 değerini, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi yüzde 4,5 artarak 79,5 değerini, geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde genel ekonomik durum yüzde 5,3 artarak 51,8 değerini ve gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi yüzde 1,8 artarak 77,2 değerini aldı.

Alt endekslerin değişim oranlarından da anlaşıldığı üzere anket katılımcıları hem kendi maddi durumları hem de genel ekonominin mevcut durumu hakkında olumlu görüş bildirirken önümüzdeki bir yıllık dönem için beklentiler de yine pozitif bir tablo çiziyor.

Gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi yüzde 1,2 artarak 73,9 oldu. İşsiz sayısı beklentisi endeksinin artması işsiz sayısında azalma beklendiğini, endeksin azalması ise işsiz sayısında artış beklendiğini gösteriyor. Gerek sanayi üretimindeki yavaşlama gerekse iç talebi azaltmaya yönelik tedbirler neticesinde ekonomide bir soğuma bekleniyor. Bu durumun işsiz sayısında bir artışa neden olacağı düşünülüyor. Dolayısıyla bu alt endeksteki artış dikkat çekiyor.

Tüketim eğilimlerine bakıldığında; geçen 3 aylık döneme göre gelecek 3 aylık dönemde yarı-dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi yüzde 0,6 azalarak 106,7 değerini, mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu yüzde 8,8 azalarak 49,0 değerini ve geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi yüzde 3,6 artarak 97,9 değerini aldı.

Geçen 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce yüzde 10,9 artarak 20,3 değerini aldı. Tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce endeksinin artması tüketici fiyatlarında düşüş yaşandığı düşüncesini, azalması ise tüketici fiyatlarında artış yaşandığı düşüncesini gösteriyor.

Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin beklenti ise yüzde 4,8 oranında azalarak 54,0 değerini aldı.

Tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin beklenti endeksinin artması tüketici fiyatlarında düşüş beklentisini, azalması ise tüketici fiyatlarında artış beklentisini gösteriyor.

Tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce ve beklentilerde de ilginç bir tablo ortaya çıkmış. Anket katılımcıları mevcut durumda fiyatların gerilediğini düşünürken gelecek 12 aylık dönemde ise tüketici fiyatlarının artacağını öngörüyor. Buna karşılık piyasa beklentisi ise TÜFE’nin Mayıs ayında zirve yapacağı, sonrasında ise düşüş eğilimine gireceği yönünde.