Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2441.68
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Ekim 2023

​Tüketici Güven Endeksi iki aydır yükseliyor

Tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentilerini, harcama ve tasarruf eğilimlerini ölçen tüketici güven endeksinde son iki aydır artış gözlemleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Eylül ayında 71,5 iken Ekim ayında yüzde 4,4 oranında artarak 74,6 değerini aldı. Bir önceki ay kaydedilen artış ise yüzde 5,1 olmuştu.

Alt endekslere bakıldığında da sadece manşet veride değil aynı zamanda genele yayılmış iyimser bir tablo olduğunu görüyoruz.

Alt endekslerin bir önceki aya göre değişim oranları incelendiğinde;

Geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde hanenin maddi durumu yüzde 6,1, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi yüzde 5,4, geçen 12 aylık döneme göre mevcut dönemde genel ekonomik durum yüzde 5,2, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi yüzde 7,2, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi yüzde -0,6, geçen 3 aylık döneme göre gelecek 3 aylık dönemde yarı-dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi yüzde 2,6, mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu yüzde 14,7, geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi yüzde 0,5, mevcut dönemin tasarruf etmek için uygunluğu yüzde 5,9, hanenin içinde bulunduğu mali durum yüzde -2,0, gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali yüzde 6,5, gelecek 3 aylık dönemde tüketimin finansmanı amacıyla borç kullanma ihtimali yüzde 3,2, geçen 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşünce yüzde 14,3, geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin beklenti yüzde 4,0, geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde ücretlerin değişimine ilişkin beklenti yüzde 1,3, gelecek 12 aylık dönemde otomobil satın alma ihtimali yüzde 5,9, gelecek 12 aylık dönemde konut tamiratına para harcama ihtimali yüzde 0,0, gelecek 12 aylık dönemde konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali ise yüzde -7,1 olarak gerçekleşti.

Görüldüğü üzere anket katılımcıları hem kendi maddi durumları hem de genel ekonominin mevcut durumu hakkında olumlu görüş bildirirken önümüzdeki bir yıllık dönem için beklentiler de yine iyimser bir tabloya işaret ediyor.

Tüketim eğilimlerine bakıldığında; parasal sıkılaşma sürecine girilmesine rağmen tüketim mallarına harcama yapma düşüncesinde ciddi bir artış gözlemleniyor. Buna ilaveten mevcut faiz politikasının konut satın alma ihtimalini azalttığını da söyleyebiliriz. Bu durum her ay gerileyen konut satış sayılarından da anlaşılıyor.

Geçen 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin düşüncenin ve geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin beklentilerdeki gözle görülür artış da enflasyon beklentisinin pozitif yönde değiştiğini gösteriyor.