Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
35.14
Gram Altın
2475.36
BIST 100
10211.19
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Temmuz 2018

Türk Yunan ilişkilerinde İsrail lobisi

Uluslararası dengelerin hızla değiştiği, Ortadoğu coğrafyasının belirsiz bir ortama sürüklendiği son yıllarda, komşumuz Yunanistan'da İsrail'in faaliyetleri dikkat çekiyor.

İsrail, Yunanistan ile 11-05-2018 tarihinde askeri bir tatbikat yapmış ve her iki ülkenin genelkurmay başkanları şöyle demişlerdi '' İsrail-Yunan askeri işbirliğinin daha da geliştirilmesi için çalışmalar sürecektir''

Peki, İsrail ve Yunanistan kime karşı askeri işbirliği geliştirmek istiyor?

Bu sorunun cevabı, geçtiğimiz günlerde İsrail'in Haaretz gazetesinin genel yayın yönetmeni Aluf Ben'in, Yunanistan'ın Ekathimerini gazetesine yaptığı açıklama da ''Türkiye'nin son yıllarda ki tutumu İsrail ve Yunanistan'ı yakınlaştırdığını'' söylemesi her şeyi net açıklıyor.

O zaman akla şu soru geliyor ''İsrail'i, Yunanistan'la bir araya getiren temel güdü nedir?''

İsrail'in burada Türkiye'ye karşı iki temel strateji izlediğini görüyoruz. Birincisi; Türkiye, İsrail'in Filistin'de uyguladığı zulmü, en üst seviyede eleştirmesine karşı, İsrail'de, Yunanistan'la ilişkilerini geliştirerek Türkiye'ye mesaj veriyor. İkincisi; son yıllarda Doğu Akdeniz'de keşfedilen büyük miktarda ki enerji ile ilgili olduğu İsrail'in Jerusalem Post gazetesindeki şu satırlarında anlaşılıyor '' İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs üçlüsünün enerji alanlarındaki işbirliği sürecektir''

İsrail ve Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'de keşfedilen doğalgaz politikalarını izlediğimizde görüyoruz ki, bu ikili Türkiye'yi denklem dışı bırakmak istiyor.

İsrail lobisinin kışkırtmaları etkisinde kalan bazı Yunanlı siyasetçilerin bu çabalarını üst düzey bir devlet yetkilisine sorduğumda bana aynen şunları söylemiştir '' Türkiye vatandaşlarının menfaatlerini koruması Türkiye devletinin milli hedefidir''

İsrail lobisinin Yunanistan'da ki kışkırtmaları, sadece Türkiye'nin menfaatleri açısında değil, aynı zamanda bölge istikrarını da tehdit ediyor. Bunun Yunanistan'a da bir faydası olmayacaktır.

Rumların 1821 yılında Mora yarımadasında Osmanlıya karşı başlattıkları isyandan sonra kurulan Yunanistan'ın, Türkiye ile olan ilişkilerini incelediğimizde, tarihin hiçbir döneminde gerçek anlamda bağımsız politikalar izleyemediğini, kimi zaman İngilizlerin, kimi zaman Almanların, kimi zaman Amerikaların, kimi zaman Rus lobilerin etkisinde kalarak Türkiye'yle ilişkilerini hep gergin tutmuştur.

İlginç olan, Yunanistan'ın bu saydığım ülkelerin lobilerinin etkisinde kalarak, Türkiye'yle ilişkilerini gergin tutmasının Yunanistan'a hiçbir fayda sağlamamıştır, tam tersine zarar vermiştir.

Bu tarihi tecrübeye rağmen, Yunanistan'ın bazı siyasetçileri bu defa İsrail lobisinin etkisinde kalarak, hızla 100 milyon nüfusa doğru giden, dünyanın sayılı ekonomileri arasında yer alan, güçlü bir orduya sahip olan Türkiye'yle ilişkilerini gerginleştirerek kendilerine hangi faydayı sağlayacaktır?

Yunanlı bazı siyasetçilerin, Türkiye'ye karşı düşmanca bir tutum takınmaları yerine, Yunan halkını perişan eden küresel finans çetelerin kimlerle iş tuttuğuna bir baksalar, o zaman, peşine takıldıkları İsrail lobisinden başkasını göremeyecekleridir.

Geçmişte Yunanistan'ı Türkiye'ye karşı kışkırtan lobiler, Yunan halkına hangi faydaları sağladı ki, şimdi İsrail lobisi sağlasın?