Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2439.99
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Haziran 2022

Türk – Yunan Maratoryumu ne işe yarıyor?

Mikanos Adası’na gelen iki ABD’li turist denize girdikten sonra bölgede meşhur olan “yengeç bacağı” yemek istediler. İki yengeç bacağı, iki de içki siparişi verdiler. Yemek sonrası anne ile kızına 600 Euro (11 bin TL) hesap gelince şok oldular tabi...

Hesabı ödemek istemediler ama anne ile kızın çevresini bir anda siyah kıyafetli adamlar sardı. Tehdit edip “hesap ödemeden çıkamazsınız, hatta ülkenize dönemezsiniz” dediler. Tehditle hesap alındı ama anne ile kızın tepkisi dinmedi, lokantanın önünde turistleri uyarmaya başladılar. Bu kez de lokantanın sahibi bağırıp çağırarak üzerlerine geldi. Onlar da ABD’ye döner dönmez mahkemenin yolunu tutup dava açtılar.

Yunanistan’ın işgal edip silahlandırdığı adalarda bu tür olaylar gırla gidiyor. Yunan Hükümeti’nin ABD ve Avrupa ülkelerini söğüşlemesi gibi, Yunanlı turizm işletmeleri de ABD ve Avrupalı turistleri yüksek faturalarla haraca bağlamış durumda. Hemen her konuda sudan bahanelerle olay çıkarıp zeytinyağı gibi üste çıkmayı beceriyorlar.

***

Yunanistan uyanık, turizmden iyi para kazanmaya başlayınca Türkiye ile 1988 yılında bir moratoryum imzaladı. Adalar Denizi’nde turistlerin tedirgin olmadan tatil yapması için yaz ayları boyunca askeri faaliyetler durdurulacaktı. Yıllardır Türkiye bunu uyguluyor. Fakat Yunanistan hiç de rahat durmuyor, kışkırtıcı faaliyetlerine aralıksız devam ediyor.

Yunan Başbakanı Miçotakis, Türkiye ile Yunanistan’ın arasındaki problemlere ikili çözümler üretmek yerine ABD ve Avrupa Birliği’ni de problemin tarafı yapmaya çalışıyor. Bunun için de verdiği tavizlerle yarımadayı bir ABD üssüne çevirdi.

Yunanistan ile ABD arasında imzalanan son ortak savunma anlaşmasında olağanüstü durumlarda ABD’ye Yunanistan’ın tüm havaalanlarını kullanma yetkisi verildi. ABD’ye ait 9 üssü bir tarafa bırakın, bu madde, tüm Yunanistan’ı fiili olarak ABD üssü durumuna getirdi.

Yunan Meclisi’nde muhalefet Başbakan Miçotakis’i, ülkeyi satmakla itham ediyor. O ise “Satmadım, yanımıza çektim” diye kıvırtıyor.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Miçotakis’i dikkate almayacağını açıklamıştı. Önceki gün ise Efes tatbikatında çok sert açıklamalarla son kez uyardı. Şaka yapmadığını, uyarılarının dikkate alınmasını istedi. Üstelik bu uyarıları kör göz parmak sokarcasına sosyal medyadan Yunanca olarak da yaptı.

Son dönemde Yunanistan nesi var, nesi yok silaha yatırmaya başladı. Yunan halkının yedi nesil sonrasını bile borçlandırdılar. Yunan halkı bu durumu fazla umursamasa da Yunan medyası, Türkiye korkusunu sürekli gündemde tutuyor. Yunanlı gazeteciler uyandıklarında “Türk askeri gelmiş mi” diye kontrol etmeden güne başlayamıyorlar.

Türkiye korkusunu sürekli gündemde tutma paranoyasını devam ettirdikleri takdirde Yunanistan turizm potansiyelini de kaybedebilir. Yunanistan’a gelen turistlerin yarısı adalarda tatil yapıyor. Türkiye ile Yunanistan arasında 27 Mayıs 1988 tarihinde imzalanmış olan moratoryum iptal edilirse canı kıymetli batılı turistler adalara gelir mi acaba? Yunan medyası pek yakında bu konuyu gündemine almak zorunda kalabilir.