Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2395.21
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Şubat 2024

​Türkiye, ABD, İsrail

Türkiye’de suikast üstüne suikast yaşanıyor. Fatih Camii imamını bıçaklamakla başlayan suikastlar zinciri, Sarıyer’de DEAŞ mensuplarının Kiliseyi basması ile devam etti. Bu arada olan Diyarbakırlı Ramazan Hoca’ya oldu. İki DHKP-C militanının Çağlayan Adliyesi’ni basması sonrasında Küçükçekmece Ak Parti Belediye Başkan Adayı Aziz Yeniay’a suikast girişiminde bulunuldu. Olaylar, Kuzey Irak’taki üs bölgelerimize saldırılar ile başlamıştı.

ABD-İsrail ikilisinin Türkiye’nin içine yönelik faaliyetlerine karşı Türkiye de boş durmadı. Önce yabancı ajanların hava yoluyla Türkiye’ye girişine sınırlama getirdi ardından Mossad operasyonlarını hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan’dan sonra BAE ve Mısır ziyaretleri Batı eksenine karşı yeni bir işbirliği hilali oluşturmanın arayışıydı.

Genel seçimlerde Ak Parti’yi deviremeyen ABD, bükemediği bileği öpmek zorunda kaldı. F 16’ları Türkiye’ye vermek, Joe Biden hükümetinin yenilgiyi kabul etmesi anlamına geliyordu. Türkiye için asıl sevindirici gelişmeler ise mevcut Demokrat ABD yönetiminin seçimlerde devrilmesinden sonra yaşanacak.

***

Orta Doğu’nun dört bir yanı alev alev... İsrail ve ABD istihbarat örgütleri, Orta Doğu’da var güçleri ile ateşi körüklüyor. Ancak şu ana kadar olaylar planladıkları gibi gitmedi. Husilerin devreye girmesi ile İsrail’in Kızıldeniz’den ihracat ve ithalatı kesintiye uğradı.

Hollanda temyiz mahkemesi, insan hakları örgütlerinin itirazını kabul ederek, Hollanda hükümetine İsrail’e F-35 savaş uçağı parçalarının ihracatını yedi gün içinde engelleme emri verdi. Mahkeme, bu parçaların sağlanmasının insan hakları açısından “Yüksek Risk” taşıdığını duyurdu. Bu duyarlılığın diğer ülkelere de yayılması bekleniyor.

Buna karşı Batılı ülke yönetimleri ve dünyayı saran Siyonist ticari kuruluş ağları İsrail’e desteğini artırdı. İsrail, dört aylık savaş süresinde yıllık bütçesinin yarısı kadar para harcadı. Buna rağmen ekonomisinin batmaması, Batılı yönetimlerin ve dev ticaret zincirlerinin İsrail’e para yağdırması ile açıklanıyor. O yüzden sadece Batıda değil, tüm dünyada ABD ve İsrail mallarına boykot artarak davam etmeli.

***

Boykot sadece bireyler bazında değil, firmalar ve devletler bazında da şart. Mesela bir Türk şirketi, İsrail bayrağı üretmeyi reddetti. İsrail medyasında yer alan habere göre, İsrailli bir iş insanının, Türkiye’deki yaptırdığı 900 dolarlık İsrail bayrakları artık üretilmeyecek. İsrail’in sivil katliamlarına karşı tüm dünya ülkeleri ve şirketlerde de benzer uygulamalar var.

İsrail’in sivil katliamlarının devam etmesi, dünya ticaretini de sarsmaya başladı. ABD ve İsrail, bu savaşı sonlandırmadığı sürece yalnızlığı artmaya devam edecek. Uluslararası ticaretin Kızıldeniz yoluyla kesintiye uğraması petrol fiyatlarını yükseltmeye başladı.

Savaş uzadıkça, bu savaşa en büyük desteği veren Joe Biden’in oyları eriyor. ABD’de Cumhuriyetçi Başkan Adayı Donald Trump, dünyayı şok eden açıklamalar yaparak mevcut düzeni sarsmaya devam ediyor. 11 Eylül’le ilgili açıklamaları ve NATO konusunda söyledikleri Avrupa’yı telaşlandırdı. ABD ve İsrail Gazze’de son kozlarını oynuyor. Hamas’ı kabullenmek zorunda kaldılar, Filistin devleti ilan edilmesinin ise eli kulağında.