Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Türkiye, Amerika Ve Suriye

16 Mayısta Washington'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump arasında uzun süredir hazırlığı yapılan görüşme gerçekleşti. Günler öncesinden MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Washington'a giderek gerekli altyapı çalışmaları yapması, Erdoğan-Trump görüşmesinin önemini göstermektedir.

Geçen hafta Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'la yaptığı görüşmede Trump'ın DAİŞ'in sivil uçaklara saldırı planıyla ilgili çok gizli bilgileri Rusya heyetiyle paylaştığına dair iddialar, Washington'da sıkıntılı bir havanın doğmasına neden olmuştur. En sonunda Trump, Lavrov'la DAİŞ konusunda bilgi paylaşımında bulunduğunu twitter üzerinden kabul etmiştir.

Rusya ve Amerika, Suriye'de ortak bir politika uygulamaktadırlar. Rusya ve Amerika arasında, Suriye konusunda bir anlaşmazlığın çıkmasını beklemek yanıltıcıdır. Şayrat hava üssünü Tomhawk füzeleriyle vuran Amerika, Rusya ile anlaşarak bu operasyonu gerçekleştirmiştir. Başkan Trump'ın DAİŞ konusundaki çok gizli bir istihbaratı Rusya heyetiyle paylaşması, Suriye ve Ortadoğu konusunda Amerika-Rusya ilişkilerinin derinlik ve bütünlük kazandığını göstermesi açısından önem arz etmektedir.

Türkiye, Obama yönetimi tarafından Suriye konusunda aldatıldığını düşünmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington yolunda Obama yönetimini eleştirmesi, çok önemli bir çıkıştır. Obama yönetiminden ağzı yanan Türkiye, Trump yönetimi konusunda ise çok ihtiyarlı bir tutum içinde görülmektedir. Türkiye, Suriye konusunda Trump yönetiminden çok şeyler beklememekte, ancak Suriye konusunda Amerika'yı Türkiye'nin pozisyonuna yaklaştıracak iş birliği arayışları içinde olmaya çalışmaktadır.

Amerika Başkanı Trump, Rakka operasyonunun etkili bir şekilde sürdürülmesi ve tamamlanması için Suriye Demokratik Güçlerine ağır silahlar verilmesine dair bir kararı onaylamıştır. SDG'nin silahlandırılması kararı, Türkiye tarafından şiddetle eleştirilmektedir. Washington görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, YPG ve Amerika arasında ilişkilerin kurulmasının hiçbir şekilde kabul edilmeyeceğini net olarak ifade etmiştir. Türkiye, Suriye ve YPG-PYD konusundaki politikasını en yetkili makam olan Cumhurbaşkanlığı üzerinden Amerika yönetimine aktarmış bulunmaktadır. Yeni süreçte Washington, Türkiye ile ilişkileri canlandırmak için yeni kanallar kurmak için çabalayacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump arasında olumlu havada gerçekleşen görüşmenin Türkiye-Amerika ilişkilerine pozitif yansımalarının olabileceğine dair yorumların yaygın bir şekilde yapıldığı not edilmelidir.

Amerika, Rakka operasyonunu Suriye Demokratik Güçleriyle birlikte yapmak şeklindeki planından vazgeçmeyecektir. Rakka yolunda stratejik bir noktada bulunan Tabka'nın Suriye Demokratik Güçleri tarafından ele geçirilmesi, Amerika-SDG ittifakının Rakka operasyonu konusunda dönülmez bir noktaya geldiğini göstermektedir. Amerika, Rakka operasyonunun ilerlemesi için SDG güçlerine ağır silah yardımı yapılması kararını hızla uygulamaya koymuştur. Rakka konusunda alternatif bir operasyon planı arayışında olmayan Amerika, SDG ile operasyonu içeren Pentagon planında hiçbir değişikliğe gitmeyecektir.

Amerika, Türkiye'nin DAİŞ ve PKK'ya karşı vermiş olduğu mücadeleyi desteklediğini ilan etmiştir. Terörle mücadele konusunda Amerika-Türkiye arasındaki yakın işbirliği içinde olacağının vurgulanması, Türkiye-Amerika ilişkilerinde büyük kırılmaların yaşanmasını her iki tarafında istemediğini göstermektedir.

Amerika, SDG-PYD güçleriyle işbirliği içinde olmaya devam edeceğini ortaya koyan bir politika izlemektedir. Türkiye, PYD-YPG'nin hiçbir şekilde desteklenmemesi gerektiği şeklindeki kırmızı çizgisini ortaya koymuş bulunmaktadır. Amerika, SDG'ye vereceği silahların hiçbir şekilde PKK nın eline geçmeyeceği ve ülkemize karşı kullanılmayacağı konusunda gerekli güvenceleri vermeye çalışmaktadır. SDG-PYD konusu, 25 Mayısta yapılacak olan NATO güvenlik zirvesinde de kritik bir başlık olarak gündeme gelmeye devam edecektir. Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde hiçbir şekilde herhangi bir Kürt oluşumuna ve koridoruna izin vermeyeceğini ortaya koymuştur. Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde PYD-YPG yapılanmalarının önünü keserek PKK nın Irak ve Suriye'de güçlenmesini engellemeyi stratejik hedef olarak değerlendirmektedir. Türkiye, önümüzdeki süreçte Suriye sahasında hep olacak, SDG-YPG güçlerine karşı operasyonlar gerçekletirecektir.

Türkiye-Amerika ilişkilerini sıkıntıya sokan ikinci önemli konu, FETÖ'dür. Türkiye, ısrarla Amerika'da üslenen FETÖ elebaşının ve örgütün kurmay kadrosunun Türkiye'ye iadesini istemektedir. Amerika yönetimi, FETÖ elebaşının iadesi konusunda şimdiye kadar tatmin edici bir adım atmış değildir. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın Trump'la görüştüğü 16 Mayıs tarihinde FETÖ elebaşının Washington Post gazetesinde "Artık Tanıyamadığım Türkiye" başlıklı yazısının çıkması, büyük bir talihsizliktir. FETÖ elebaşı, yazısında ülkemizin diktatörlüğe kaydığını, batılı değerlerden uzaklaştığını, hukuk dışı uygulamalar yapıldığını iddia ederek kara bir propaganda örneği sergilemektedir. Cumhurbaşkanımızın Beyaz Saray'da ağırlandığı bir günde FETÖ elebaşının Washington Post'ta yazması, 16 Mayıs görüşmesini etkisizleştirmek amacı taşımaktadır. FETÖ, Amerika ve Avrupa dahil dünyanın her yerinde etkin medya araçlarıyla ülkemize karşı propaganda faaliyetlerine devam etmektedir. FETÖİSTLERİN, ülkemize karşı dünyada kamuoyu oluşturma faaliyetleri Türkiye için çok ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

16 Mayıs görüşmesi, Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Başkan Trump arasında yüz yüze yapılan ilk görüşme olması açısından önemlidir. FETÖ ve YPG sorunlarına rağmen, her iki ülke ilişkiye devam ve sorunların diplomasi ve diyalogla çözülmesi konusunda karar almışlardır. 16 Mayıs görüşmesi, ihtilaf konularına rağmen ittifak alanının genişletilmesini amaçlayan bir anlayışla ilişkilerin devamı şeklinde bir sonuç ortaya çıkarmıştır.