Dolar (USD)
32.29
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2410.44
BIST 100
10256.44
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

10 Ekim 2020

Türkiye artık oyun kurucu

Satranç oyununda birkaç hamle sonrasını görebiliyorsanız iyi oyuncusunuz demektir. Son aylarda Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz’de tam bir hezimete uğrayan Fransa, Ermenistan’ı hareketlendirerek Türkiye düşmanlığını Kafkaslara taşıdı. Fakat Türkiye’nin bu hamleyi çok önceden tahmin ettiği ve beklediğinin farkında değildi. Şimdi Dağlık Karabağ’da Azeri ordusu vuruyor, ses Fransa’dan geliyor.

Ermenistan, Dağlık Karabağ’ı işgal ettiğinde Azerbaycan yeni kurulmuştu, askeri yoktu, ekonomisi zayıftı, bağımsızlığını yeni kazanmıştı. Sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden profesyonel subaylar gelip Azerbaycan ordusunu kurup eğitti. Askeri okullar açıldı. Azerbaycan gençleri Türkiye’ye gönderilerek buradaki askeri okullarda eğitim aldı.

Petrol ve doğalgaz zaman içinde Azerbaycan’ın elini güçlendirdi. Azerbaycan savunma bütçesi Ermenistan’ın devlet bütçesini geçti. Geldiğimiz noktada ekonomik ve askeri açıdan güçlenen Azerbaycan, istikrarlı politikaları ve kurduğu güçlü istihbarat ağı ile kendine yeterli hale geldi. Bugün güçlü bir Türk devletinin sahaya yansımasını izliyoruz.

***

Rusya’nın arka bahçesi konumundaki Ermenistan, son dönemde Batı ile yasak aşk yaşamaya başlayınca Putin onları izlemeye aldı. Rusya ile Ermenistan ilişkilerini koparmak isteyen ABD ve Fransız Ermenileri, parayı verip Ermenistan’ı kışkırtıyorlardı. Bu da Ermenistan’ı intihara sürükledi. Makron’un Türkiye düşmanlığı, Ermenistan’ın başını yakarken Dağlık Karabağ’ın kurtuluşunun yolunu açtı.

Fransa’nın iteklemesi ile Türkiye’nin önünü kesmeye çalışan Yunanistan, Doğu Akdeniz’de Türkiye’yi durduramayınca ihale Ermenistan’a kaldı. Makron, Ermenileri Azeri topraklarını taciz için teşvik ederken Rusya’yı çatışmaların içine çekmeyi hedeflemişti, ancak Rusya bu yanlışa düşmedi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ve Başbakan Faşinyan’nın hedefi Rusya’yı Ermenistan’dan çıkarmaktı. Ancak planları suya düştü.

Son yıllarda insansız askeri araçlarının terörle mücadele ve savaşta kullanılması, her şeyi değiştirdi. Ermenistan da bir terör devletiydi ve savaş oyununu kurallarına göre oynamıyordu. Azerbaycan, silahlarını petrol karşılığı olarak İsrail’den alıyordu. Fakat Türk İHA’larının Suriye ve Libya’da Rus silahlarına karşı neredeyse sıfır hata ile kullanılması Azerilerin de dikkatini çekti.

***

Ermeniler, sürekli Rusya ağırlıklı silahlanıyordu. O halde işgal altındaki Dağlık Karabağ’ın kurtuluşu, Rus silahlarını tek hamleyle yok eden Türk İHA’larına sahip olmaktan geçiyordu. 25 Şubat 2020 tarihinde Türkiye ile Azerbaycan arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısında düğüm çözüldü. Azerbaycan, Türk İHA ve SİHA’ları almaya başladı. Azeri askeri personel eğitildi ve bunları kullanıma hazır hale geldiler. Geçtiğimiz yaz boyunca da Türk Silahlı Kuvvetleri ile yapılan ortak tatbikatta bu eğitimler pekiştirildi.

Azerbaycan, Dağlık Karabağ’da hem Türk, hem İsrail yapımı SİHA’ları ustaca kullanıyor. Rus askeri uzman Aleksey Hlopotov’un, İzvestia gazetesindeki değerlendirmesi durumun tespiti gibi: “Gökyüzüne tamamen insansız hava araçları hâkim. Ermenistan’ın tankları İHA’lar karşısında savunmasız durumda.”

Son günlerde Fransa Dışişleri Bakanı’nın Ermenilerin dili ile konuşmaya başlaması fitnenin kaynağını da ortaya koyuyor. Kafkasya’da hem Ermenileri, hem Azerileri silahlandıran Rusya’nın tezleri de Türk İHA’ları karşısında çökmüş durumda. Türkiye’nin Azerbaycan’a desteği, Rusya için Kafkaslarda sonun başlangıcı olacaktır. Rusya ve Batı artık Türkiye’nin oyun kuruculuğunu kabul etmek durumundalar.