Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2432.46
BIST 100
9975.81
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 May 2020

Türkiye Libya’da Tarih Yazıyor

Libya’daki iç savaşta ülkeler bloklaşırken, gayrimeşru silahlı güçlerin lideri olan Hafter’in en büyük destekçilerinden olan Mısır ve Birleşik Arap Emirliklerinin geri vites yaptığı iddia edilirken yerli savunmanın Libya başarıları da devam ediyor.

Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’nin büyük desteğini alan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin askeri ilerleyişinden sonra Hafter’e verilen desteği geri çekmeye hazırlanıyor.

Uzun süre savunma stratejisi izleyen Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türkiye ile imzalamış olduğu Güvenlik ve Askeri İşbirliği Anlaşmasından aldığı güç ile harekât başlatmış ve Hafter’e karşı birçok başarı elde etmişti.

Uzmanlara göre bu durum Türkiye’nin hem yerli savunması hem de askeri başarısının göstergesi.

Bölgeden gelen haberlere göre Hafter’e verilen halk desteği de gittikçe azalmaya başlarken, liderler darbeci generale verdikleri desteği kesmeye hazırlanıyorlar.

Uzmana göre Birleşik Arap Emirlikleri’nin bugüne kadar Hafter’i koruyacak ne askeri ne de diplomatik etki gösteremediği açıkça ortada olurken, Türkiye Libya’da son derece başarılı bir politika izliyor.

Dolayısıyla Türkiye hem Libya’nın hem de ezilen Libya halkının dönmeyen talihini değiştiriyor.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, Hafter’in Libya’daki askeri başarısızlığından dolayı desteğini kesme kararı aldılar.

Özellikle stratejik öneme sahip Vatiyye askeri hava Üssü’nün Libya ordusunun eline geçmesinden sonra bu iki ülkenin Hafter’den umudu kestikleri belirtiliyor.

Bu iki ülke Libya içinde artık işinin bittiği yorumları yapılan Hafter’in yerine şimdi yeni aktör arayışına girdiler.

Bu durumda aralarında ittifak kuran Mısır-Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa’nın anlaşmasının ne olacağı ise merak konusu.