Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 May 2016

Türkiye tarihinin en önemli siyasi olayıdır

Türkiye siyasetinde önemli gelişmeler oluyor. Değişimlerin hızını takip etmek zor. Ama itiraf edeyim. Değişimleri en hızlı takip eden ve ayak uyduran taşra. İbn-i Haldun'un Mukaddimesi'nde ki 'İktidar' tezi galiba kıyamete kadar geçerli. Şu hadiriler ve bedeviler tezi. O nedenle taşra hem daha güzel gözlem yapıyor hem de doğru bilgiler oradan geliyor.

Her ne kadar Ankara'da olsak da bu gerçekten dolayı Türkiye'nin gidişatını daha iyi gözlemlemek adına bizde taşraya bakıyoruz. Son siyasi olayların gelişimini de öncelikle taşrada ki dostların telefonları ile öğreniyoruz. Gelişimin hangi yönde olduğunu da .

Son siyasi gelişmeleri nasıl okuyacağız? Bu soru bütün dostlar tarafından soruluyor. Türkiye siyasetinin en büyük krizi önlenmiştir. Eğer bu önlenemeseydi hem AK Parti misyonu bitecekti, hem de Türkiye toparlanma imkanı olmayan siyasi krize sürüklenecekti. Şimdilik bu tehlike atlatılmıştır.

Burada Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu takdir etmek lazımdır. Sırtında yumurta küfesi olmayan çevresindekilerin dolmuşunu öyle veya böyle fark etmiştir. Dolayısıyla AK Parti misyonu ve Türkiye'ye daha büyük zarar verecek tavırlardan uzaklaşmıştır. Zorunlu da olsa aldığı karar doğrudur. Çevresindeki bir kısım danışmanların tavsiyelerine kulak asarak 'Vuruşarak' çekilmeye kalkmamıştır.

Şimdi ne olacağı konusuna gelince; AK Parti Olağanüstü Kongresi toplanacaktır. 5-6 ay görev yapacak bir ekip belirlenecek. Başbakan ise yaşanan terör olayları çerçevesinde dengelere uygun biri olacaktır. Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanının kimin olduğunun çok büyük önemi yoktur. Çünkü vekaleten görevde kalacaktır. Yeni Hükümetin ve Genel Başkanın en önemli görevi ülkeyi tartışmasız ve problemsiz şekilde yeni anayasa yapımı ve başkanlık sistemine geçirmedir. Eğer bu konuda bu Meclis'te problem çıkacak olursa erken seçim kaçınılmazdır.

Diğer taraftan Başkanlık sistemini istemeyen kesimlerin çok ciddi girişimlerini hem terör olaylarının şiddetlenmesi, hem ekonomik kriz, hem de MHP Kongresi ile Meral Akşener hareketine verilecek desteklerle göreceğiz. AK Parti içinde ise Abdullah Gül ve Bülent Arınç odaklı hazırda bekleyen gruplar ileriye dönük Ahmet Davutoğlu ismini kenarda tutmaya çalışacaklar ve fırsat kollayacaklardır.

Bu konudaki gelişmeleri bekleyeceğiz ve göreceğiz.

Yedi ay ömür biçmişti

Takip edenler hatırlayacaktır bu köşedeki ikinci yazımda; "Siyasi istikrar ve gidişatla ilgili göstergem, Cevizlidere Caddesindeki Mavi Mandıranın sahibi Abdurrahman Hacıömeroğlu. Dostumuz, gündüz Trabzon bölgesinden getirdiği ürünleri Ankara'nın dört bir tarafına dağıtır. Yani gün içinde 10'larca farklı insanla temastadır.

Ara sıra gider sohbet ederiz. 1 Kasım seçimlerine daha 1,5 ay varken peşin peşin söyledi;'Aha buraya yazıyorum AK Parti % 47,3'den aşağı oy almayacak'. Herkes farklı konuşurken onun dediği çıktı. Şimdi girdiği iddia da kazandığı takım elbiselerini almak için uğraşıyor.

Geçen günü yine uğradım yanına. 'Nasıl gidiyor işler?' diye sordum. 'Çok iyi gidiyor. Problem yok' dedi. Fakat yeni bir iddiada da bulundu. Onu daha sonra yazarım. Şimdi erken." Şeklinde satırlara yer vermiştim.

İşte Abdurrahman dostumun o günlerde söylediği iddiayı gerçekleşti. Bu iddiayı açıklamanın vakti geldi. Abdurrahman dostum Başbakan Ahmet Davutoğlu için Aralık ayındaki sohbetimizde "Bak göreceksiniz Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlığının 7 aylık ömrü var. 7 ay sonra gider." Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs. 7. ayda Davutoğlu var mı? Onun için diyorum siyasette ki gelişmeleri Abdurrahman Hacıömeroğlu ve taşradaki dostlardan öğreneceğiz. Fakat Abdurrahman'ın şimdi ne dediğini soracaksınız. Bu yazıyı yazarken aradım ulaşamadım. Tam da son noktayı koyarken döndü. 'Güzel şeyler olacak' dedi.

Cuma'nın hayrı üzerinize olsun