Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
35.05
Gram Altın
2474.57
BIST 100
10489.04
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Ocak 2015

Türkiye'de solun iktidarı çoktan bitti!

CHP aslında sol bir parti olarak mı kurulmuştur, Atatürk solcu mudur ki sol parti kurmuş olsun ya da sağ parti olan CHP'nin sola evrilmesi nasıl gerçekleşmiştir" gibi başlıkların her biri birer uzun yazı/araştırma konusu aslında. Solcu olmadığı malum Atatürk'ün partisini kimler, ne maksatla, nasıl sol bir muhtevaya dönüştürdüler benzeri sorular da nedense cevaplanmayan, havada bırakılanlardanu2026

Gerçi, CHP'nin bugün durduğu noktada sağla doku uyuşmazlığı yaşadığının aşikarlığı bir tarafa, solun paradigmalarını ne kadar içselleştirmiş ve bunu politikalarına, yaşam biçimlerine dönüştürmüş olduğu da tartışmalı!

Kuruluşundan bugüne geçirdiği evrimin, en geniş hayal gücüne sahip romancının tahayyül sınırlarını zorlayacağının kesinliği bir tarafa, konumlandığı yer de bir tür "ideolojik araflık" kategorisinde değerlendirilebilir... Bakmayınız "ideolojik araf" ifadesini kullanışımıza, esasında amiyane ta'birle, sokak jargonuyla veya konuşma diliyle bunu pek de güzel ifade edecek envai çeşit deyim/tamlama/kelime vs mevcuttur da bunları tercih etmeyişimiz siz sevgili okurlarımıza ve kendimize duyduğumuz saygı ve dahi değer sebebiyledir.

Bugün sol parti deyince akla -ironik bir şekilde- CHP'nin gelmesi şöyle dursun yolsuzluk, usulsüzlük, adam kayırma, rüşvet, yoksulluk, yoksunluk türü cem'i cümle olumsuz ve geçmişin izini/tecrübesini taşıyan çağrışımlar yapmasını engellemek/önlemek kimsenin haddine değil.

CHP'nin, siyasi çıtayı icraatları, hizmeti, özgürlük ve eşitlik anlayışına eş ortaya kondukları hizmetleri/projeleri vs ile oldukça yükselten mevcut iktidara yetişmesi onunla yenişmesini bırakınız kimliğini oluşturan/üzerine yapışan menfi sıfatların çoğalmasına mani olması bile mümkün değil.

Eski CHP dendiğinde akla ekmek karneleri, kesik sular, karaborsa, sefalet, anarşi gelirken orta dönem CHP yolsuzluk, rüşvet, tembellik gibi sıfatlarla betimlenirken yeni dönem CHP ile zihinlere sele giden şehirler, bira festivalleri, acayip ittifaklar, iç bütünlüğü sağlayamamış ve aykırı her sesin disipline havale edildiği bir parti algısı yerleşmiştir.

Özde CHP'nin, genelde solun kimliğini oluşturan olumsuz öğeler bunlarla sınırlı değilken üzerine son günlerde eklemlenen mafyacılık, ölüm tehditleri, belediye başkan makamları basılmaları gibi yeni algılar yüklenecek gibi görünüyor.

Bu kadar ipucundan sonra CHP'li Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü ile Mustafa-Emir Sarıgül arasında cereyan eden dallasvari olaylar zincirinden bahsettiğimizi hepiniz anladınız tabii. Her geçen gün yeni, korkunç iddiaların havada uçuştuğu, pardon basına düştüğü, "Şişli Belediyesi vak'ası" yahut daha doğru deyimle "Sarıgül olayları zinciri" klasik sol/CHP tanımına yeni algılar/sıfatlar eklenmesine sebep olacak.

Hayri İnönü cephesinin Mustafa Sarıgül hakkında yönelttiği iddialar yenilir yutulur cinsten değil. İnönü'nün iddiasına göre bir partidaşlarının aracılığıyla evine gittiği Mustafa Sarıgül, kendisine; "Bana çok pahalıya mal oldunuz. 750 bin dolara New York'ta kiralık mafya tuttum. Senin, eşinin, çocuklarının ve yakınlarının kemiklerini kimse bulamayacak" dedikten sonra çocuklarının Detroit'teki işyerlerinin adreslerini gösterir. Kendisinin ve ailesinin takip ettirildiğini anlayan Hayri İnönü çok korkar ve Sarıgül'ün eline verdiği kağıda Şişli Belediye Başkanlığından istifa ettiğini yazarak, imzalar.

Hayri İnönü'nün Sarıgül cephesi için yönelttiği iddialar sadece bunlarla sınırlı değil. Konuyu takip edenler bu malumatların hepsine vakıftırlar elbette. Lakin bu kadar korkunç ve önemli iddiaların basında neden az ve görünmez olduğunu anlamak mümkün değil.

Söz konusu iddiaların yüzde biri bile AK Partili bir belediye başkanı tarafından kendi partilisine yöneltilmiş olsa haftalarca manşete taşıyacağını, ana haber bültenlerinde "flaş haber" yapacağını bildiğimiz bazı yayın organlarının CHP mevzubahis olduğunda takındıkları sessizlik manidar!

Bir kısım medyanın solun, ana muhalefetin, CHP'nin kabahatlerini evrensel etik ve erdem çerçevesinde oluşturduğu bir anlayışa paralel kişiye özgü mahrem sırlar gibi saklama tavrı içerisine girmesi hakikaten ilginç! Lakin tüm bu çabalar halk nezdinde solun, CHP'nin itibar kaybına yol açmasını engelleyemeyeceği gibi "bir belediyeyi idare edemiyorlar, devleti mi yönetecekler" düşüncesinin belleklerine kazınmasının önüne de geçemeyeceku2026

Twitter.com/sabihadogann