Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2401.95
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 May 2020

Türkiye’nin iki teknoloji kurdu


Bugünlerde Selçuk Bayraktar konuşuluyor. Karadenizli mühendis bir babanın oğlu. Önce Robert Kolej’de okudu, sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Elektronik bölümünü bitirdi. ABD’de iki farklı kurumda Yüksek Lisans yaptı. İnsansız hava araçları alanında uzmanlaştı. Aile şirketlerinde ürettikleri İHA ve SİHA’lar ile genç yaşında müthiş başarılara imza attı.

Bu öyle kolay kazanılan bir başarı hikâyesi değildi. Tayyip Bey’in damadı olmasına rağmen bürokrasi hep önünü kesti.

Daha işin başlangıcında insansız hava araçlarının başarısı için dört ay Güneydoğu’da askerlerimizle yatıp kalkarak eğitim verdi. PKK’nın bitirilmesinde rolü büyük. Türkiye’nin güney sınırı boyunca yapılan harekâtlardaki başarılarını izlediniz. Ürettikleri İHA ve SİHA’lar birbiri ile mükemmel uyum halinde çalışarak İdlib’de Suriye’nin düzenli ordularını darmadağın etti…

***

Çocukluğunda uçak yapma hayali vardı. İnsansız hava araçlarındaki başarısı onu cesaretlendirdi. O havacılıkta uzmanlaşınca mühendis olan babası da espriyle karışık tam destek vermişti: “Kaz uçar da laz uçmaz mı?” Uçtu, uçurdu, şimdi gözünü çok daha ilerilere dikti. Beşinci değil, altıncı nesil insansız savaş uçağını yapmayı kafaya koymuş durumda.

Tek bir Selçuk’la bahar gelmeyeceğini, bayrağı surlara dikemeyeceğini bildiği için bir vakıf kurup bu konuda Türkiye’nin yetenekli gençlerini, çocuklarını eğitmeye başladı… Son dönemde tüm bunları çekemeyenlerin saldırısı var. Ama o azimli, kendisi nasıl başarmış ise Anadolu’nun gelecek vadeden genç beyinlerinin başaracağına da inanıyor. Bu ülkede bir şeylerin değişmesi, yeni Hazerfenlerin çıkması için öncülükten asla vaz geçmeyecek.

Korona geldi, dünya pandemiye teslim oldu. Selçuk Bayraktar ve ekibi yine görevi çağrıldı. Devletin öncülüğünde müthiş bir seferberlik ruhu ile milli solunum cihazı üretildi. Bu ay sonuna kadar beş bin adedi bitirilerek insanlığın hizmetine sunulacak.

***

Bir başka Karadeniz uşağı Temel Kotil Bey. Türk Hava Yolları, son 15 yılda dünyanın sayılı hava yollarından biri haline geldiyse bunda onun emeği ve ileriyi gören vizyonu var. Yüzü sürekli gülen bir bilim adamı, teknoloji kurdu ve yönetici olan Temel Bey, ekip çalışmasına yatkın bir insan.

Tayyip Bey, akıllıca bir iş yaptı ve Temel Bey’i 2016 yılında THY Genel Müdürlüğü’nden alıp Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ – TAİ) Genel Müdürlüğü’ne getirdi. Şimdi orada Türk Hava Yolları’nın uçaklarını satın alıp kullandığı Airbus ve Boeing şirketleri için yüzlerce parça üretiyor. Yeni nesil milli muharip savaş uçağını da 2023’e yetiştirmek için on bin kişilik güçlü mühendis ekibi ile olağanüstü mücadele veriyor.

***

Türkiye, helikopterini yaptı. Atak helikopterleri ülkemizin medarı iftiharı. Atak’ta kullanılan 6 bin 400 parçadan 6 bin 200 adedi TAI tarafından yerli olarak üretiliyor. Atak üretilirken elde edilen bilgi ve tecrübe ile TUSAŞ genel maksat helikopteri olan Gökbey’i üretti. İki yıl önce de kusursuzca uçtu. Yüksek irtifa, gece gündüz demeden en zorlu iklim ve coğrafyalarda hizmet verecek olan Gökbey’in seri üretimine önümüzdeki yıl geçilecek.

Karadenizli Temel Kotil Bey, beş vakit namazında bir Müslüman. 2008 yılında Hac dönüşü gazeteler terlikli fotoğrafını yayınlayıp dalga geçmişlerdi. Şimdi o Türkiye’nin ufkunu değiştirecek bir operasyonu gerçekleştirmek için, dünyanın dört bir yanından topladığı yüzlerce mühendis ve on bin kişilik teknik ekibi ile gece gündüz çalışıyor.

Boeing’in son yolcu uçağında 6 milyon parça kullanılmıştı. Son model bir uçağın milyonlarca parçadan oluştuğunu dikkate alırsanız işlerinin kolay olmadığı anlaşılır. Hedef, ileri teknoloji ile donatılmış tam bağımsız müreffeh Türkiye...