Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
35.05
Gram Altın
2469.06
BIST 100
10158.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Aralık 2020

Türkiye'nin önünü açacak iki önemli gelişme

Bu hafta Türkiye’nin yakın gelecekte önemli bir yol ayrımına girmesini sağlayacak iki önemli gelişme yaşandı.

Nedense ikisi de basında çok fazla ilgi görmedi.

BİR:

Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) tarafından Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK), OSTİM ve TÜBİTAK desteği ile başlatılan Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G (UUYM5G) Şebekesi Projesi’nde yerli ve millî 5G altyapısı oluşturmak için kurulan iş birliği sonuç verdi ve işleyen bir demo denemesi gerçekleştirildi.

Yerli 5G istasyonları kullanılarak ilk veri transferi yapıldı.

Bu ne demek?

5G teknolojisinde şu anda dünyanın en ilerisindeki çalışmalara imza atan Çin’in Huawei firması.

İngiltere ve Almanya başta olmak üzere birçok devlet Çinli Huawei ile anlaşarak 5G altyapısını bu firmanın yapmasına karar vermişlerdi.

ABD’nin önce Çinli firmaya verdiği anakart desteğini kesmesi ardından da Çin’in 5G teknolojisi ile ülkeler hakkında istihbarat toplayacağı suçlamasında bulunması işin ABD tarafından ne kadar ciddiye alındığını gösteriyor.

Yeni soğuk savaşın artık ne silah ne de ekonomi olmadığını söyleyen bazı güvenlik uzmanları sosyal medya hesapları üzerinden toplumların sosyolojik yapısının tespit edilmesini sağlayan büyük verilerin “hazine” kadar değerli olduğu analizinde bulunuyorlar.

Dünyanın birçok yerine daha internetin bile ulaştırılamadığı gerçeği ortada dururken 5G teknolojisinin ekonomisi büyük olan devletlere büyüme yarışında rakipleri tarafından çelme atılmasına neden olacak bir zemin oluşturduğu kayda değer bir analiz.

Türkiye’nin dünyanın ileri devletlerinin gittiği bu yönde yaptığı çalışmayı kimse hafife almasın.

Ülkemiz dijital teknolojilere çok hızlı adapte olan bir özelliğe sahip.

Kripto paraların rezerv para haline geleceği bir dünyaya doğru giderken dijitalleşme kabiliyeti yüksek olan devletlerin ve halklarının fark edilir bir sıçrama yapacağı ortada.

Elon Musk’ın yakın zamanda tamamlanacak Starlink projesi ile dünyanın tamamının internete ücretsiz erişebileceğini de hatırlatmakta fayda var.

Büyük verinin barındırılabileceği bir altyapıya sahip olan ülkeler çekim merkezi haline gelecek.

Türkiye geleceği ıslakamayacak adımlar atıyor.

Dikkatli gözlerin ilgisine sunarım.

Gelelim ikinci konuya:

İKİ:

Irak’ta uzun zaman oluşturulamayan yönetim nedeniyle devletin başıboşluk içindeki halinden en çok kaybeden devlet Türkiye’ydi.

IKBY’nin referandum girişimine verilen tepki ve İran’ın Irak’ı istikrarsızlaştırmaya dönük adımlarının Kasim Süleymani suikastı ile büyük oranda son bulması Irak’ta dümenin biraz daha toparlanmasına neden oldu.

Tabii ki ekonomik gerekçeleri de göz ardı etmemek gerekiyor.

Petrola bağlı bir ekonomi ile ayakta duran Irak, pandemi döneminde krizin eşiğine geldi.

Ekonomik sorunlar din, dil ve ırk tanımaz. Herkesi vurur.

Bu nedenle bir şekilde uzlaşı çıktı ve Irak’ın yeni Başkanı Kazımi göreve geldikten sonra Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirdi.

Ziyareti, PKK’nın Peşmerge’ye saldırdığı, petrol kuyularının ateşe verildiği bir dönemde gerçekleştiren Kasımi’nin ilk gündemi tabii ki de ekonomi oldu.

Suriye ve İran’ın durumu ortadayken sınır ticareti yoluyla Türkiye ile iş birliğinin artırmaktan başka bir ekonomik yapamayacak Irak’ın önündeki tek engel Biden’ın Irak yaklaşımı olacak.

Büyük ölçüde Obama’nın ekibi ile devam edeceği görülen Biden’ın Iran ile anlaşacağı ve Irak’taki varlığını daha da azaltacağı düşünülüyor.

ABD’nin Irak’ta bulunmasının getirdiği yüksek maliyete katlanmak istemeyen Trump gibi Biden da süreci hızlı bir şekilde yürütecektir.

Irak’ta Saddam sonrasında oluşan boşluğu dolduran İran’ın Irak’ı düşürdüğü durum ortada.

Kasımi tek çıkış yolunun Türkiye olduğunu biliyor.

Bu nedenle devlet bakanlarından birini Türkmenlerden atadı.

Su kaynaklarının kullanımı, enerji transferi, Ovaköy sınır kapısı, tren yolu, PKK’nın varlığı gibi birçok zorlu konuya rağmen Türkiye ile yakın çalışma arzusunun bölgedeki istikrara katkı sunacağına eminim.

Türkiye’nin haklı davasında Azerbaycan’a verdiği destiğin Irak’ı daha da cesaretlendirdiğini düşünüorum.

Sırada Suriye ve Yunanistan var.