Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Aralık 2021

Türkiye'yi uçuracak girişimler

Hani şu Elon Musk var ya… Güney Afrika kökenli, günümüzün en ünlü teknoloji dâhilerinden biri. Geçenlerde bizim 5B uydumuzu uzaya gönderen işadamı. Elon Musk’un Space X firmasına ait Falcon 9 roketi ile ABD’nin Florida eyaletindeki Capa Canaveral Üssü’nden uzaya gönderildi sekizinci uydumuz. Gönderilmesin diye baskı yapan, hatta işi şantaja kadar götürenler vardı. Elon Musk, onları dinlemedi. Bu yüzden Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan teşekkür bile aldı.

Tabii Elon Musk Türkiye sevdalısı bir adam değil. Bu kararlılığının arkasındaki sebep lityum pillerdi. Lityumun ana kaynağı yüzde 73’ü Türkiye’de bulunan bor madeni. Bor, tuza benzeyen enteresan bir madde. Ama kullanılmadığı alan yok gibi… Hazineden farksız, her işe yarıyor, sanayinin her kesiminde kullanılıyor. 2019 yılının başında bordan elde edilen çamaşır makinası deterjanı, ardından diğer temizlik ürünleri şimdi piyasada oldukça revaçta.

Elon Musk, Çin’in Şanghay kentinde Tesla elektrikli otomobil fabrikasını kurdu. Çin’de fabrika açmak istiyorsanız, yanınıza yerli bir ortak almanız gerekiyordu. Ancak Elon Musk ortak almak istemiyordu. Musk, Tesla fabrikasını kursun diye Çin’in kanunları değiştirildi. Fabrika kuruldu, elektrikli araçlar üretilmeye başlandı. Tesla fabrikası, geçtiğimiz Ekim ayında Çin’de 54 bin elektrikli araç sattı, 40 bin araç da ihraç etti.

***

Aspilsan, 2021’in Mayıs ayında dünyada bir ilki gerçekleştirerek yüzde 99.5 saflıkta lityum pil üretti. İlginç olan ise bu pilin bor madeninden üretilmiş olmasıydı. Bor madeni işlendikten sonra ortaya çıkan atık olan “lityum” pile dönüştürülüyordu. Bu pil ve aküler elektrikli otomobillerde ve dronlarda kullanılıyor. Bor, pilin ve akünün kapasitesini üç katına çıkarıyor. İşte Elon Musk’u ümitlendiren de bu gelişme.

Lityum yüzünden geçtiğimiz yıl Bolivya’da darbe yapıldı. Bunun sebebi mevcut yönetimin Elon Musk ile çalışmak istememesiydi. Musk imparatorluğunun devam etmesi için lityum pillere ihtiyacı vardı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Musk’un arası iyi. 2023’de bizim tamamen yerli olarak üretilecek 9. uydumuz 6A’yı da yine Space X uzaya gönderecek.

Türkiye’nin ilk bor fabrikası 1967 yılında Bandırma’da kuruldu. Şu anda 8 bor fabrikasında 12 çeşit ürün piyasaya veriliyor. Üç yıl önce temelleri atılan bor karbür fabrikası ise 2022’nin sonunda hizmete girecek. Şu anda Türkiye bordan yılda 1 milyar dolar kazanıyor. Bor karbür fabrikasında bu madenin işlenmesi ile bu kazanç adeta uçuşa geçecek. Şu anda bar karbürün tonu 50 bin dolar civarında. Yetmedi atıklarından bir de lityum pil üreteceğiz. Elon Musk’un “Türkiye’de dünyada ilk olacak projelere imza atacağız” dediği bu işte.

***

Recep Tayyip Erdoğan, şanslı bir lider. Muhalifler çok konuşmasından şikâyet ediyorlardı. “Sen konuşma, konuştukça dolar yükseliyor” diyorlardı. Bir konuştu, dolar tepetaklak gitti. Türkiye, şimdiye kadar yapılan en büyük ekonomik saldırıyı halkın desteği ile atlattı. Erdoğan, bir daha konuşsa marketlerdeki fiyatlar da aşağı doğru hızla inmeye başlayacak.

Erdoğan, sadece ekonomik saldırılar ile değil siber saldırılarla da mücadele ediyor. Geçtiğimiz yıllarda çok güçlü bir ekip kurduğu için de Türkiye siber saldırıları çok hasar almadan atlatıyor. Rusya geçtiğimiz günlerde Ukrayna ile ilgili tacizlerini artırınca inanılmaz büyüklükte siber saldırılara maruz kaldı ve feveran etmeye başladı. Ardından bu saldırıların durdurulması için Putin, Joe Biden’a ricacı oldu.

Dolar yükselince fırıncılar İstanbul’da ekmeği 2 liradan 2,5 liraya, ardından 3 liraya çıkardı. Şimdi ekmekten başlayarak uçuşa geçen tüm fiyatları indirme zamanı. Ülkeye huzurun hâkim olması için önce güvenin tesis edilmesi, ardın mutfağın rahatlatılması lazım. Sanayicilerimize düşen ise yeni bor fabrikaları kurmak için acilen devreye girerek Türkiye’yi uçuracak projelere imza atmaları…