Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2408.82
BIST 100
10081.05
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 Ağustos 2017

Tuzak gündemler ve algı oyunları

Türkiye kamuoyu, uzun yıllardır dış kaynaklı algı oyunları ve gündem dayatmaları ile çok çabuk manipule edilebiliyor. Bu durumu özellikle son yıllarda Suriye konusunda çok net şekilde görebiliyoruz. Suriye iç savaşınının başladığı ilk günden bu yana "Bizden Kalemler" ve sözde "Bizim için Manşetler" ile birçok dış odaklı algı, ulusal kamuoyuna ne yazık ki yerleştirildi.

Benzer algı çalışmasını, haklı olduğumuz konularda dahi bizim başarabildiğimiz söylenemez. Bugün; ABD ve Koalisyon Güçleri, PKK'nın Suriye uzantısı olduğu herkesin malumu olan PYD/YPG'yi, dünya kamuoyunda bir terör örgütü olmaktan çıkartıp taktik/partner bir "ordu haline" getiriyor. Yaptığı güçlü silahlandırma ile bu durumu fiilen de sahaya yansıtıyor. Türkiye ise; ABD'nin bu hamlesini, haklı gerekçeleri ortaya koyarak dünya kamuoyuna yeterince anlatabilmiş değil. ABD, NATO'da stratejik ortağı olan Türkiye'nin terör örgütü olarak ifade ettiği bir yapıyı yanıbaşımızda silahlandırırken; her fırsatta "uluslararası kamuoyunda ağırlığı olduğunu söyleyen bizden'ler" ise bunu dünyaya anlatmak bir tarafa dursun, içeride dahi dış sufleli yeni algılar peşinde...

Suçlu Türkiye Algısı

Yanı başımızda bu yapılanmaya imza atan ABD, diğer taraftan da Türkiye'yi çeşitli mesnetsiz suçlamalar ile dünya kamuoyunda suçlu göstererek kendi yaptıklarını örtbas etme çabasında... İç taşeronlardan da aldıkları destekle ve algı operasyoları ile süreci yönetiyorlar. Dün "MİT Tırları" bahanesi ile DAEŞ'e yardım yalanını uyduran ve içerideki taşeron örgütleri/piyonları ile halen bu algıyı güçlü tutanlar, benzer bir algıyı İdlib üzerinden oluşturma peşinde. Bölgede El-Kaide varlığı iddiası ile Türkiye'nin dikkatini İdlib'e yönlendirme çabasındalar. Yine ne yazık ki Afrin, Kobani ve diğer sözde kantonlar için sesini çıkarmayan "Bizden Kalemler" ve manşetler, ABD'nin dayattığı İdlib gündemini destekleme noktasında. Tam da Rakka Operasyonu'nun sonuna gelindiği bir dönemde bu yeni gündem çalışması Türkiye'nin PKK/PYD'ye olası müdahalesini engelleme çabasıdır. Türkiye, Rakka Operasyonu devam ederken bir PYD operasyonu yaparsa; aynı odaklar Türkiye'nin bu hamle ile DAEŞ'e destek verdiği iddiasında bulunacaklardır. Dayatılan gündeme odaklanmadan Rakka Operasyonu'nun hemen akabinde artık ülke için beka sorunu haline gelen PKK/PYD bölgelerine etkin hamleler yapılmalıdır.

Piyes Sona Yaklaştı

ABD'nin, "İki gayri meşru çocuğu" DAEŞ ve PKK/PYD eliyle yaptığı Suriye piyesi, Rakka Operasyonu akabinde büyük ölçüde sona yaklaşmış gözüküyor. Bu noktadan itibaren DAEŞ; dünyanın çeşitli yerlerinde "Mesaj" eylemlerinde kullanılmakla birlikte farklı ülkelere kaydıralacaktır. Suriye sahnesi ise önemli yeni bir adım gelmezse; "Alan Sahiplerinin" sahip oldukları alan ölçüsünde söz sahibi olacakları bir masaya götürülecektir. Bu noktada kritik ülke Türkiye'dir.

"Türkiye'nin güneyinde, Suriye'nin kuzeyinde bir terör devleti kurdurmayacağız." kararlılığı net olarak sahaya yansıtılmalı; piyes perde kapanmadan bozulmalıdır.