Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Şubat 2024

​TYB Konya şubesinden bir eser: "Kırk Ambar"

“Gez dünyayı, gör Konya’yı.” Bu sözü herkes duymuştur. Çoğumuz da kendi memleketimize uyarlarız. Bu sözün hakkını veren ve Konya’nın görülmesi için var gücüyle gece gündüz demeden çalışan bir ekip var: TYB Konya Şubesi. Ve bir de kültür ve sanat adamı, TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu var.

Ahmet Köseoğlu der demez zihnimizde neler canlanır? Şiir geceleri, konferanslar, edebî faaliyetler, kitap tahlilleri, atölyeler, kurslar vs. saymakla bitmez. Konya deyince zaten onlarca kültür faaliyeti akla geliyor. Köseoğlu; çok yönlü, hareketli, heyecanlı, her zaman azmi ve gayretiyle örnek, çalışkan, girişimci, iyi bir STK yöneticisi, iyi bir bürokrat, iyi bir ağabey ve dost. TYB’nin en aktif şubelerinden biridir Konya. Burada Köseoğlu ve onun yönetiminde bulunan kıymetli ve kadirşinas dostların varlığı, fedakârlığı hepimize örnek olmaya devam ediyor. Baştan her bir dosta teşekkürlerimi sunuyorum.

Yakın zamanda dünyada etkili olan ve ülkece de etkilendiğimiz bir salgın dönemi yaşadık. Bu dönemde birçok alanda olduğu gibi edebiyat, kültür ve sanat çalışmalarında da sakinlik oldu, faaliyetler durduruldu. Ancak Köseoğlu ve ekibi durmadı. Zaten Ahmet Köseoğlu’nu durdurmak ne mümkün!

Salgın döneminde yapılan çevrim içi çalışmaları ile dikkatlerimizi çeken TYB Konya Şubesi, yine takdirlere şayan bir eser ile karşımızda: “Kırk Ambar/ TYB Konya 2022 Yıllığı” Yıllıkta 40 adet faaliyet bulunuyor. Eserin Yayın Yönetmeni Ahmet Köseoğlu, Hazırlayan Mustafa Güden. Eserin yayımlanma sürecinde emeği olan bir isim daha var: Ahmet Aka. Ahmet Aka’yı da uzun süredir tanıyorum. Konya için bir değer. Camianın emektarlarından. Aslında bu kadar güzel adam bir araya gelince böyle eserlerin ortaya çıkması şaşırtmıyor. Konya bu yönüyle örnek.

“Kırk Ambar” ismiyle elimizde bulunan bu dev eser 741 sayfadan oluşuyor. Elbette akla hemen basım maliyeti geliyor ama Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin himayesi ve desteğini de burada anmak gerekir. Kültür belediyeciliği konusunda bu belediyelerimiz ve Konya Büyükşehir de dahil olmak üzere Türkiye’de örnek hizmetlere imza atıyorlar. Kutluyoruz!

Gelelim “Kırk Ambar”a. Eser, TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu’nun takdimiyle başlıyor. Ve şöyle diyor Köseoğlu: “TYB Konya Şubesi, 2002 yılından itibaren faaliyetlerini takvimli, planlı, periyodik bir kültürel etkinlikler şekline büründürmüştür.” Gerçekten de birçok alanda icraatta bulunan Şube, titiz ve düzenli bir takvimi işletiyor. “Kırkambar" adıyla kitaplaştırılan eser, 2022 yılında yapılan kültürel faaliyetlerin deşifre edilmesiyle ve konuşmacıların bilgileri dahilinde oluşturulmuş. Esere dair, “Yazılacak Çok Şeyimiz Var başlıklı geleneksel etkinliğimiz çerçevesinde kültür ve medeniyet havamız Hatay’a gerçekleştirdiğimiz seyahate dair gözlem ve tespitlerini anlattıkları yazılar ve diğer etkinliklere dair bilgiler de kitabımızda kayda girdi.” diyor Editör Mustafa Güden. Bu kapsamda TYB Konya Şubesi, Tokat’a da gelmişti. Bizim de katıldığımız güzel bir etkinlikti, Tokat’tan güzel hatıralarla ayrıldıklarını ifade etmişti Sayın Köseoğlu, o günü hâlâ konuşuruz.

“Kırk Ambar”da neler var diye merak edebilirsiniz. Hangi konuğa baksanız alanında uzman kişilerden oluşuyor. Konular ise özenle seçilmiş. İşte bazı konular ve konuklar: Osmanlı İlmiyesi/ Prof. Dr. Mehmet İpşirli; Dünya nereye gidiyor, nasıl sekülerleştik?/ Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın; Kılıcın ve Kalemin Sultanları/ Prof. Dr. Mustafa İsen, Prof. Dr. Tuba Işınsu Durmuş; Kütüphane Haftası Kütüphaneci Ali Emiri Efendi/ Dursun Gürlek; İslâm Düşüncesinin Tarih Yapıcı Rolü/ Sait Mermer; Türk Edebiyatında İdeoloji/ Rasim Özdenören; Osmanlı Kuruluş Dönemi Sufileri/Prof. Dr. Haşim Şahin; Vefatının 35. Yılında Çocuklar A. Cahit Zarifoğlu'nda ne buldu?/ Vural Kaya, M. Ali Köseoğlu, Atilla Yaramış, Ahmet Aka, Fatma Tutak; Vefatının 35. Yıl Dönümünde Cemil Meriç'in “Bu Ülke”sinden Bugüne Bakmak/ Burhan Sakallı; Türkiye'de Animasyon Sineması/ Doç. Dr. Birgül Alıcı; Asrımızın Dede Korkut'u Mustafa Necati Sepetçioğlu/ Prof. Hülya Argunşah; 100. Yaşında Fethi Gemuhluoğlu/ Sadık Yalsızuçanlar, Dr. Ali Gemuhluoğlu, Doç. Dr. Mehmet Yalçın Yılmaz; Şiir Atölyeleri - 12. Mevlânâ Şiir Şölenine Katılan Şairlerin Şiirleri; Vefatının 60. Yılında Ahmet Hamdi Tanpınar/Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, Dr. Fatih Özdemir, Dr. Mert Öksüz; Süleyman Çelebi Mevlit/ Prof. Bilal Kemikli, Prof. Dr. Ramazan Altuntaş, Dr. Mustafa Yıldırım; Vefatının 1. Yılında Sezai Karakoç/ Ömer Erdem; Dijital Karşısında Sinemanın Geleceği/ İsmail Güneş; Mevlânâ-Mevlevilik Algı ve Anlatıları Üzerine/Doç. Dr. Nuri Şimşekler, Prof. Dr. Hayri Kaplan, Prof. Dr. Ali Temizel, Prof. Dr. Ahmet Tarhan, Dr. Hülya Uzun, Prof. Dr.Secaattin Tural; Mevlâna, Yunus, Mehmet Akif Bize Ne Söylediler?/ Anadolu Mektebi Öğrencileri. Eserin sonunda ziyaretler ve haberler fotoğraflarla birlikte yer almaktadır.

TYB Konya Şubesi, bir mektep olmuştur. Bu mektebin farklı bölümleri, şubeleri bulunmaktadır. Sadece Konya’ya has değil, tüm Türkiye için değer üretmektedir bu Şube. Orada bir şehir var, gitmesek de görmesek de o şehir bizimdir, bizdendir, bizi anlatmaktadır, bize seslenmektedir. Konya’da da TYB’nin kültür ve sanat emekçileri var, onlar da tüm edebiyat camiasının dostudur. Vesselam!