Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2434.37
BIST 100
9983.06
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Eylül 2023

Üç artı üç formatı

Bu hafta ise Kafkasya hareketlenmeye başladı. Karadeniz zaten savaş alanı. Enflasyon yetmiyormuş gibi Türkiye dört bir yandan tam bir ateş çemberinde.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, son barış önerilerini Ermenistan’a gönderdi. Ermenistan’dan yapılan ilk açıklamada, iletilen metnin kabul edilebilir olduğu açıklandı. Ancak Ermenistan Başbakanı Paşinyan’ın ne yaptığı belli değil. Bir taraftan ABD ile ortak tatbikat yaparken, diğer yandan Rusya’yı kızdıracak adımlar atıyor; Karabağ’da ise yeni bir savaşı tetiklemeye çalışıyor.

Erivan yönetimi ABD ile ortak tatbikata başlayınca İran da tedirgin olmaya başladı. Şimdiye dek hep Ermenistan’ın yanında duran İran, işin içine tatbikat için gelen ABD askerleri girince çark etti. Aslında planlanan Zengezur Koridorunun açılmasının tam zamanı. Bu koridorun açılması Ermenilerin de ticaretten pay alarak ellerinin güçlenmesini sağlayacak.

***

Halen Türkiye ile Azerbaycan arasındaki uluslararası taşımacılık Gürcistan üzerinden yapılıyor. Bakü – Tiflis – Kars demiryolunun kargo yükü, 2021 yılında 15 milyon ton iken 2022’de 25 milyon tona ulaştı. 2023 sonu itibari ile 40 milyon tona çıkması bekleniyor. Şimdi İstanbul’dan Kars’a kadar karayolu ile hızlı trenlerin işlemesi için gerekli demiryolu altyapısını hayata geçirme zamanı.

Zengezur Koridorunun açılması ile birlikte Doğu ile Batı arasındaki ticari potansiyel inanılmaz boyutlara ulaşacak. Sadece Türk Dünyası değil, Uzak Doğu ile Avrupa arasında sağlıklı, güvenli ve ucuz kara ve demiryolu taşımacılığı ivme kazanacak.

Ermenistan, ateşkes anlaşmasının altına imza attığı halde üç yıldır İran’la birlikte Zengezur Koridorunun açılmasını engelliyor. Azerbaycan ile barış anlaşmasını da savsaklıyor. Çözüm ise üçlü görüşme formatına geçilmesi ile sağlanacak gibi duruyor. 3+3 formatı. Yani Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan ile Türkiye, Rusya, İran heyetleri bir araya gelecek ve bölge için uygulanabilir, sağlıklı kararlar alacaklar.

***

Batı ile ilişkilerin yumuşaması Türkiye’ye yatırım imkânlarını artırıyor. Avrupa Birliği ile vizelerin kolaylaştırılması bir sonraki aşamada da kaldırılması önemli. Önümüzdeki hafta Amerika’da bir Türk fırtınası eseceğe benziyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’ye gidecek.

Gündemde Rusya - Ukrayna Savaşı, terörle mücadele, tahıl koridoru ve iklim değişikliği görüşmeleri var. Ancak Türkiye’nin önceliği ülkeye yeni yatırımlar çekmek. Erdoğan, 20 Eylül’de Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen şirketlerin üst düzey yöneticileri ile yuvarlak masa toplantısında buluşacak. Dünya devi şirketlerin yöneticileri ile görüşecek. Masada Türk iş adamları da yer alacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yatırımcılara yönelik toplantıları ise daha yoğun. Yüz kişi olarak planlanan toplantıya üst düzey yönetici müracaatları 200’e yaklaşmış durumda. Asıl önemlisi ise ABD yönetimi ile uzlaşılarak F16 satışının kotarılması. F16 satışının netleşmesi, ABD’nin bölgede Türkiye’nin üstünlüğünü onaylaması; Joe Biden’in her yolu deneyerek indiremediği Erdoğan’ın elini öpmesi anlamına gelir.