Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2411.48
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Haziran 2016

Üç Güzel Gün

Bütün günler güzeldir ve insanlara Allah'ın bir lütfudur. Ramazan ise zaten baştan sona bereket, fazilet ve iyilik ayıdır. Benim kastettiğim, İstanbul'da Beyazıt Kitap Fuarı'nın bitimine kalan şu üç güzel gün. Fuar boyunca katıldım, yazarlarla görüştüm, imza günlerinde bulundum, sohbet toplantılarına iştirak ettim. Dinledim ve istifade ettim. Buraya gelen, fuarı dolaşan, yazarlarla görüşüp gönül ve ruh dünyasını zenginleştiren talihliler var. Onlara ne mutlu!

Madem ki şölenin bitmesine son üç gün kaldı. Yine kitaplara sığınmak, onları gündeme taşımak ve okuyuculara da faydalı olur düşüncesiyle eski/yeni eserlerden ve yazarlarından bahsetmek gerek. Elbette ki özlüceu2026

Geçenlerde arkadaşlarla birlikte Çıra Yayınları standında Şakir Kurtulmuş'u ziyaret ettik. Şairimizin aynı yayınevinde şiir kitapları yayımlandı: Ölüm ve Ayna, Ah Güzel Bir Gün ve Yusuf'un Kuyusu. Bir başka yazıda şairimizin renkli, kuşatıcı ve derinlikli şiir dünyası üzerinde durmak isterim.

Fuarda toplam 180 yayınevi kitaplarını okurların önüne çıkarmış. Genelde tezgahta yeni kitaplar var. Okuyucular ve yazarlar arasındaki diyaloglar çok güzel. Ve bazen uzun zamandır göremediğiniz bir yazar, bir okuyucu, bir dostla karşılaşıyor, seviniyorsunuz. O da fuarın ayrı bir nimeti ve hediyesi.

Fuarda Dergah, Timaş, Damla, Çağrı, Kubbealtı, İz, Kitabevi, Hayat, Nesil, Nar, Akçağ, İnsan, Pınar, Yağmur, Akıl Fikir, Bedir, H, Şule, Beyan, Zafer, Türk Edebiyatı Vakfı, Kültür A.Ş. yayınları da var. Muhtelif konularda kaleme alınmış emek ürünü eserleri görüyor, karıştırıyor ve inceliyorsunuz. Binbir zahmetle hazırlanıp basılan o kitaplar indirimli ve genelde imzalı olarak size sunuluyor. Doğrusu kitap okumayı sevip de fuara gitmemek garip bir hal. Zira yeni kitapları ancak burada toplu olarak görebiliyorsunuz. Aksi takdirde sürekli aramalı, öyle bulmalısınız.

Ötüken Neşriyat'ın eski ve yeni bazı eserlerini sadece isimleri ve yazarlarıyla tanıtma ihtiyacı hissediyorum. Çünkü bu köklü yayınevimiz ilim, sanat, kültür, tarih ve edebiyata dair birbirinden seçkin eserleri sürekli olarak topluma kazandırıyor. Öyleyse elimde olan ve en azından şimdilik ismen tanıtılmayı bekleyen bazı eserleri zikredeyim. Bütün okuyucularıma iyi okumalar diliyorum. Ama başlıkta dikkat çekmeye çalıştığım gibi İstanbullular için son üç altın günün fırsatı var. Fuar, cuma akşamı kapanıyor. Elini çabuk tutan kazanır düşüncesindeyim. Sadece İstanbul'da yayıncılık yapanlar değil, aynı zamanda Ankara ve diğer Anadolu şehirlerinden kalkıp gelen naşirlerimiz de var. Onların yayınlarını İstanbul'da her zaman bulmak mümkün olmuyor. Bu duygu ve düşüncelerle kitap dünyasına girmek, eserlerden ve yazarlarından bahsetmek en iyisi:

Doğu Türkistan'ın Coğrafyası (Kürşat Yıldırım), Dünyayı Kurmak (Nadim Macit), II. Abdülhamid'in Hafiye Teşkilatı (Emre Gör), Mustafa Çokay (Prof. Dr. Köşim Yesmagambetov), Hikaye ve Romanlarında Ahmet Mithat Efendi (Salim Çonoğlu), Türk Destanlarının Ana Unsurları (Hamide Demirel), Oğuz Kağan Destanı (Prof. Dr. Necati Demir), Eflatun Hüzünler (Ayşe İlker), Mühür Kuyusu (Kudret Ayşe Yılmaz), Beng ü Bade u2013 Fuzu00fblu00ee (Murat Kaymaz), Sahhaf Raif Yelkenci (Ahmed Güner Sayar), Söyleyin Leyla'ya Beni Unutsun (İbrahim Berber), İslamiyet'ten Önce Türklerde Kültür ve Müzik Hun - Kök Türk ve Uygur Devletleri (Feyzan Göher Vural), Türk Kültüründe Kuşlar (Halil Ersoylu), Yavuz Sultan Selim (Namık Kemal), Gün Sazak u2013 Bir Şehidin Yolculuğu (Himmet Kayhan), Suriye ve Filistin Mektupları (Yusuf Akçura), Ejderlerin Beklediği Hazu00eene (Turgut Güler), Mitten Tarihe Sözden Yazıya Dede Korkut Oğuznameleri (Prof. Dr. Fuzuli Bayat).

Bu kadar eserin içinden birini seçtim. İbrahim Berber'in şiir kitabını. Orada yer alan "Naat", manevu00ee duygularla kaleme alınmış ve Ramazan'ın da ruhaniyetine uygun. Okuyalım: "Şükür olsun Yaradan'a, / Sevgin miras her bir cana, / On dört asırdan bu yana, / Ruh'a esensin efendimu2026 / Bahşettin bize şenliği, / Verdin gönül esenliği, / İçimizdeki benliği, / Yok eden sensin efendimu2026 ./ Her sözünde bin hikmet var, / Nur'un rahmet olup yağar, / Kalkmadı ki, karanlıklar, / Mümkün mü, densin efendim?"

Mübarek Kadir Gecenizi şimdiden tebrik ediyor, bu mübarek gün ve gecelerin İslam aleminin kurtuluşuna, bütün mazlum ülkelerin refahına ve yeryüzünün adalet, barış ve huzura kavuşmasına vesile olmasını diliyorum.