Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2433.10
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Ukrayna ve Rusya arasındaki dijital savaşlar

Ukrayna, Rus güçlerinin saldırılarına uğrarken, ülkeye yönelik siber saldırılar da devam ediyor. Siber saldırısı haritası incelendiğinde Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin siber dünyada da yaşandığı görülmektedir. Geçtiğimiz çarşamba günü Ukrayna'nın birçok banka ve hükümet dairesinin web sitesi çökmüş, bu saldırının ardından Ukrayna ve ABD, doğrudan Rusya'yı suçlamıştır. Aslına bakılırsa bu yapılan siber saldırılarının altında, casusluk ve yıkım gibi amaçlar yatmaktadır. Rus Ana İstihbarat Müdürlüğü (GRU)’nün geçmişte de buna benzer tipik olarak saldılar düzenlediği hatırlanacak ve birçok devlet bilgisinin sanal ortamda yer aldığı düşünülürse, olayları okumak çok daha kolay olacaktır. Siber güvenlik şirketlerinin paylaştığı raporlara göre; Ukrayna'daki devlet dairelerindeki bilgisayarlarda veri silici casus yazılımlar bulunmuştur. Bunun üzerine gözler Rusya’ya çevrilmiştir.

Siber savaşlar hızla devam ediyor!

Siber saldırı haritalarından da anlaşılacağı gibi Ukrayna şu anda ciddi güvenlik riskleriyle karşı karşıyadır. Bu siber saldırılar askeri iletişimi engelleyebilmekte, ulusal güvenliği zedeleyebilmektedir. Hatta Çin ve Rusya’nın ortak şekilde saldılar düzenlediği dikkat çekicidir. Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhailo Fedorov da iddiaları doğrulayarak "Devletimize yönelik başka bir toplu DDoS saldırısı başladı” diyerek meclis web sitesinin de hacklendiğini belirtmiştir. Ayrıca siber güvenlik araştırmacıları, çarşamba günkü DDoS saldırılarına ek olarak, kimliği belirsiz saldırganların bazılarının komşu ülkeler olan Letonya ve Litvanya'da olmak üzere yüzlerce bilgisayara yıkıcı doğrudan kötü amaçlı yazılım bulaştırdığını ifade etmektedir. Siber saldırılar artık yalnızca webi değil, silahların yönü ve hedefleri de etkilemektedir. Ayrıca savaşın devam etmesi durumunda Ukrayna adına internet kesintilerinin meydana gelmesi de olasıdır.

Sosyal medyada kirli bilgi hızlı yayılıyor!

Rusya ve Ukrayna arasındaki sıcak savaş tüm hızıyla devam ederken sosyal medyada ve siber dünyada da savaşlar tüm hızıyla devam ediyor. Sosyal medya üzerindeki bilgi kirliliği had safhaya ulaşmaya başladı. Facebook, Twitter, Instagram ve YouTube gibi Amerika menşeili platformlar, Ukrayna'da neler yaşandığına dair bilgilerin, fotoğrafların ve görsellerin aktarılabilmesi noktasında önemli bir işleve ulaştı. Bununla birlikte Rusya’da bu mecraları kullanarak psikolojik üstünlük kurmayı amaçladı. Ancak 25 Şubat'ta Rusya'nın iletişim düzenleyicisi, Meta’yı devlet destekli dört medya sitesinin hesaplarını sansürlemekle suçladı. Dönem dönem erişim sorunları meydana geldi. Ayrıca Google, Rusya'nın hizmetlerindeki içerikten ve reklamlardan kâr elde etme yeteneğini de durdurdu. Sosyal medya platformlarının dezenformasyona karşı olduğunu iddia edenler de var, yanlı taraflı olduğunu savunanlar da mevcut. Sosyal medya çağımızda dijital savaşların bir numaralı enstrümanı haline gelmiştir. Kitleleri yönetme ve yönlendirme amacı nedeniyle sosyal medyayı devletler etkin bir silah olarak kullanmaktadır.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali resmen başladıktan sonra, sosyal medya bombalanan binaların fotoğrafları, evlerinden kaçan Ukraynalı sivillerin birinci şahıs hesapları ve hatta savaşa katılan askerlere ait olduğu iddia edilen videolar ile doldu. Bu amacın altında yatan en temel etmen psikolojik olarak üstünlük kurmak ve duygusal olarak toplumu yıpratmaktır. Gelecek günler birçok şeye gebe gibi gözüküyor...