Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 May 2016

ULU-DER, Öyle Lafla Değil

Geçen on beşinci gecesi idrak edilen Şaban ayının sonları yaklaşırken, ihyasına nail olan inanlar için Beraat kandili aynı zamanda bunu, gelmekte olan Ramazan ayının müjdecisi bilirler.
Ramazan ayı, 'başı rahmet, ortası mağfiretö sonu ise cehennemden azad' olarak hadis edilmiştir. Lakin bu işin Allah ile kulu arasında bir hesaptır. İlk günden yani 1437 senedir diyebileceğimiz İctimai mahiyeti mevzunun asıl insani, insanları ilgilendiren kısmıdır. Elbet Ramazan orucu Hicret'ten 2 yıl sonra miladi 633'te Bakara süresinin 183'üncü ayetinin naziliyle farz olmuştur ve fakat barındırdığı dayanışma, yardımlaşma, yokluğu, darlığı, zorluğu, miskini, mazlumu anlama ruhu ve şuuru çok daha eskiye dayanmaktadır. Şüphesiz Ramazan olarak bunu idrak ile irfanı çok daha derin bir mefhumdur.
Ayetin kendisi "Ey iman edenler, sizin üzerinize oruç yazıldı. Sizden öncekilere yazıldığı gibi. Bununla takvanız artsın" mealidir. Arkasından diğer ayetler Ramazan ayını ve teferruatını yazar. Bunu özellikle belirtmek istedim çünkü hadissiz, peygambersiz bir İslam iddiasında zümre inanın Ramazan'ı da inkar noktasına vardılar!
Herne kadar üsteki meal yahud çeviri de denebilir, bendenize aitse de ehli sünnet vel cemaat itikadi üzere olmak dışında zatımın her hangi bir din alimi iddiam kesinlikle yoktur!
Konuyu bu şekil 'dini motiflerle' ele almamızı icbar eden sebep, Ramazan başta olmak üzere meselenin kendisinin dini menşeili olmasındandır.
İane, yardım, dayanışma üzerine söylenebilecek herşeyin en uygun zamanı olması hasebiyle dini günler, hele ki Ramazan önemlidir. İnsan insane her zaman yardım eder elbet. Bunun zamanı mekanı şartlı olmadığı gibi dini, dili, ırkı da yoktur. Neden Avrupalı dostlarımız bize ve Suriyeli mültecilere yardım ediyor sanıyorsunuz? Şüphesiz insanlık adına! Yoksa oturduğu yerde yardım dağıtan, insanlıktan bahseden, olmadı köşesinde yazan, televizyonda atıp tutan zevat gibi değil hau2026
Eh 'ironimizi' de yaptık, geriye Ramazan'da artan yardım çalışmalarına bahisle çeşitli kurum, kuruluş, derneklerin faaliyetleri üzerine, özellikle bunlardan biri ve yenisi olan ULU-DER, Uluslararası İnsani Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kapsamlı bir Ramazan faaliyeti başlatmış.
Zaten kendi internet sayfalarında teferruatlı malumat alırsınız ya, bu Ramazan gerek Türkiye'de bulunan, gerekse Suriye'de mağdur olan sivillere yönelik "Bu sene iftarımı Halep'te, Suriyeli kardeşlerimle paylaşmak istiyorum, sizleri de bu iyilik sofrasına davet ediyorum" kampanyası başlatmışlar. Kampanyaya yönelik 2 tır dolusu yardımı da ilk Türk Kızılayı yapmış. Başta Başbakan yardımcısı Tuğrul Türkeş olmak üzere vekillerden de teşvik ve destek alınmış. Ben şahsen iştirak edeceğim, sizlere de benden söylemesi, yazması!
Bir inancı olmamakla beraber yaptığı yardımla manevi huzuru arttığı, kendini daha iyi hissettiği de ilmi olarak malumken, hele inanlar içinse böylesine ulvi ve insani hissiyatımızın arttığı mübarek gün ve gecelerde şimdiden yaptığınız hayırlar kabul olsun efendim.