Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2466.64
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


“Uluğbeyler Süheyl Ünver” ile geçmişe yolculuk

TELEVİZYON kumandasını elimize alır, o kanal benim bu kanal senin zapping yapardık bir zamanlar... Hey gidi geleneksel televizyon hey... Netflix’in yayıncılığı esir aldığı günümüzde içeriklerde de dönüşüm kaçınılmaz bir hal aldı. Dizileri tek tek izler, bir gecede bir sezonu bitirir olduk. “Dizi oburu muyuz?” acaba diye sormadan edemiyoruz kendimize… Öte yandan sosyal medya da sarmış dört bir yanımızı… Kültürel ve sanatsal faaliyetler hak getire… Ama yine de güzel işlere imza atılıyor. Bunlardan bir tanesi de “Uluğbeyler” belgesel dizisi…

Türk dünyası yad ediliyor…

KOCAV’ın (Kültür Ocağı Vakfı) benimsediği vefa duygusunun bir yansıması olan “Uluğbeyler” belgesel dizisi Türk dünyasında iz bırakan, kendini Türk milletine adayan ve bu güzel gaye uğrunda yılmadan çalışan gönül erlerini izleyicilerle buluşturmaya devam etti. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve bugüne değin Turan Yazgan, Emin Işık gibi iki önemli ismi belgeselleştiren KOCAV, son olarak da Süheyl Ünver’in aziz hatırasını bizlere aktarmayı başardı.

Bilime adanmış bir ömür…

Minyatür, hat, tezhip ve resim alanında birçok çalışmaya imza atmış Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver, Türkiye’de kültür, bilim, sanat ve tıp tarihi denildiğinde akla ilk gelen isimlerden biridir. Ünver, Türk kültürünün farklı alanlarında birçok çalışmaya imza atmış, yüzlerce öğrenci yetiştirmiş ve ülkemizi yurt dışında en iyi şekilde temsil etmiştir. “Uluğbeyler Süheyl Ünver Belgeseli”nde, Ünver’in Türkiye’de tıp tarihi araştırmalarının temellerini atması, hat, tezhip, minyatür ve mimarî eserlerin tespiti ve tanıtımı noktasında olağanüstü gayret ve hizmetleri, arşivcilik çalışmaları ve Türk kültürü ve tıp tarihine olan katkısı anlatıldı.

Belgeselde Gülbün Mesara, Azade Akar, Prof. Dr. Çiçek Derman, Prof. Uğur Derman, Prof. Dr. Aykut Kazancıgil, Hüseyin Kutlu, Ülker Erke, İnci Ayan Birol, Müjgan Üçer, Dürdane Ünver, Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Semih İrteş, Prof. Dr. Ayten Altıntaş, Prof. Dr. Gülten Dinç ve Nimet Sanlıman gibi Süheyl Ünver’in hayatına dokunmuş 16 isimle röportajlar geçekleştirildi. Çekimleri İstanbul, Sivas ve İzmir’de yapılan belgesel için 20 saati aşkın görüntü kaydedildi. Belgeselin müzikleri özel olarak yapıldı. Kurgusu 2 hafta süren 60 dakikalık belgeselde 20 kişilik bir ekip görev aldı.

Süheyl Ünver’in kendi sesi ve bir şiirinin de renk kattığı belgesel için Gülbün Mesara, Semih İrteş, Prof. Dr. Çiçek Derman, Dürdane Ünver, İnci Ayan Birol ve Prof. Dr. Gülten Dinç özel arşivlerini açtı.

Bir yıllık emek!

İÜ (İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi) yürütücülüğünde gerçekleştirilen belgeselin danışmanlığını Süheyl Ünver’in kızı Gülbün Mesara ve İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergün Yolcu yaptı. Yaklaşık bir yılda tamamlanan belgeselin yönetmenliğini ise 2007 yılında İÜ İletişim Fakültesi Radyo TV Sinema Bölümü’nde başladığı akademik kariyerine halen aynı bölümde devam eden Dr. Öğr. Üyesi Mesut Aytekin, görüntü yönetmenliğini Dr. Öğr. Üyesi Onur Akyol ve yönetmen yardımcılığını da Dr. Öğr. Üyesi Ümit Sarı üstlendi. Dinamik bir ekiple projeyi hayata geçiren İÜ ve KOCAV’ın bu ortaklığı, akademisyen ve öğrencileri bir araya getirmesi açısından oldukça önemliydi.

Bir sonraki isim Mehmet Niyazi!

KOCAV Başkanı Av. Dr. Ali Ürey, Uluğbeyler projesinin ‘Uluğbeyler Mehmet Niyazi' ile devam edeceğinin müjdesini ise belgeselin galasında vermiş oldu. Büyük bir çaba ve emekle oluşturulan “Uluğbeyler Süheyl Ünver” belgeseli izleyicilerin yoğun ilgisine sahne oldu. Kimi zaman duygusal anların da yaşanmasına neden olan belgeselle birlikte geçmişe yolculuk gerçekleştirildi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve bu tarz belgesellerin sayılarının artmasını diliyorum. Kalın sağlıcakla...