Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.75
Gram Altın
2396.69
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Temmuz 2023

Umutsuz öfkeden umutlu direnişe

Bir önceki yazımızda, Batı’nın Afrika’daki sömürgecilik faaliyetlerini, bıraktığı yıkımı, fiziksel ve zihinsel enkazı yazmıştık. Devam edelim.

Batı, Firavun rolünü hala bırakmış değil, devam ettiriyor. On yıllardır köle ticareti ve insan avcılığı yaptı. Koca kıtayı kilitli kafese dönüştürdüler dersek hiç abartmış olmayız. Karşı gelenleri diri diri toprağa gömdüler.

Ondokuzuncu yüzyılın sonlarına doğru klasik kölelik yerini modern köleliğe bıraktı. Bir tür duvarları ve fiziksel sınırları olmayan kölelik türü bu. İnsanlar aklı, zihin ve duygularıyla bağımlı hale geldiler. Cengiz Aytmatov’un ifadesiyle, “Mankurt’laşma.” Kendi değer, kültür ve tarihi varlığını, hafızasını kaybetmiş insan türü demek.

İslam her türlü kölelik türüne, şiddet ve işgale karşıdır. Batı’nın İslam’la kavgasının ve hasmane tutumunun ana nedeni de bu. Saldırgan ve işgalci Batı, karşısında tek engel ve güç olarak İslam’ı görüyor.

Bugün, Müslüman kimlikli Afrika’nın çocukları, hak, eşitlik ve eşit temsile dayanmayan emperyalist sisteme baş kaldırıyor. Fransa’da yaşanan olaylara bir de bu gözle bakın.

Ben bu öfke ve isyanı bir işaret fişeği olarak görüyorum. Yarın, tarihin en büyük işgal ve soygun suçunu işleyen Amerika, İngiltere, İsrail gibi ülkelerin başkentlerine de sıçrayacaktır. Irkçı, ben merkezci, tahakkümcü ve yağmacı dünya düzenin artık dikiş tutması zor. Sayın Erdoğan’ın “dünya beşten büyüktür” çıkışının özeti budur. Zulme, emperyalizme başkaldırmak.

Sırası gelmişken, Tolstoy’un "İnsan Ne ile Yaşar" adlı kitabında anlattığı çiftçi Pahom’un hazin ve ibretlik öyküsünü özetlemiş olalım.

Sıradan kendi halinde bir çiftçi olan Pahom, daha zengin bir hayatın hayalini kurar. Uzak bir yerlerde, cömert bir toprak sahibinin karşılıksız toprak verdiğini duyar ve koşar ancak toprak ağasının bir şartı vardır. Uçsuz bucaksız topraklarda hiç dinlenmeden, akşamın belli saatine kadar koşması gerekiyor. Koştuğu kadar topraklar Pahom’un olacaktır. Pahom koştukça koşar sonunda çatlar ve açgözlülüğü sonu olur. Batı’nın sonu da aynen Pahom’un sonu gibi olacaktır.

İnancımız budur. Bir gün, efendi köle ilişki son bulacak ve zalimlerin kurduğu düzenler yerle bir olacaktır. Allah’ın vaadi mutlak gerçektir.