Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Aralık 2015

Ünlü düşünür Demirtaş'ın siyaset anlayışı!

ABD'nin dış politika dergisi Foreign Policy'nin 2015'in en etkili 100 küresel düşünür listesine bu yıl Türkiye'den Demirtaş da girdi. Dergi, ünlü düşünür Demirtaş'ı şöyle tanıttı: "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı başında bir diken. Partinin sadece Kürt haklarını değil, aynı zamanda kadın ve eşcinsel haklarını, çevreciliği, Erdoğan'ın otokrat politikalarına muhalefeti temsil ettiğini gösterdiği içinHDP'nin cazibesini artırdı. Karizması, fikirleri ve sağduyusu ona Kürt Obama lakabını getirdi ve öfkeli Erdoğan'a meydan okumaya devam edeceği Türk siyasetinde ön plana çıkardı."

Dergi 2008 yılında seçilen Fethullah Gülen için de şöyle demişti: "Modernist İslam bilgini ve kendi ismiyle anılan hareketin lideri olan Gülen, bugün geniş kitleler tarafından en önemli Müslüman düşünürlerden biri olarak kabul edilmektedir. 60'dan fazla kitabın yazarıdır." Darbeci Sisi de derginin favori düşünürleri arasında. Türkiye'de Gezi kalkışması, Mısır'da darbenin yapıldığı bir dönemde FP, Fethullah Gülen ile Sisi'yi radikalizme karşı ilaç niyetine pazarlıyordu! Neyse gelin biz, asrın en büyük düşünürlerinden biri kabul edilen, düşünce dünyamızın parlayan yıldızı, mefku00fbre yolcusu, yüzyılın en etkili siyaset dehası, insan hakları aktivisti, çevreci, sanatçı ruhlu Demirtaş'ın derin fikriyatını ve ünlü siyaset kuramını anlamaya çalışalım.(!)

Yüzyılın en etkili düşünürleri arasında gösterilen Demirtaş'ın tarihe geçen, insanlığa mal olan, derin anlam ihtiva eden çok sayıda sözleri bulunmaktadır. Dünyada tanınmasına neden olan en mühim sözlerinden biri " Erdoğan, seni başkan yaptırmayacağız" olmuştur. Dünya siyaset literatürüne "Saray'a bağlı özel Gladyo örgütü" ve "emanet oylar" gibi yeni kavramlar kazandırmıştır. Fakat bunlardan en etkili olanı "Hendek Siyaseti" modelidir. Düşünür burada silahlı terör örgütü militanlarının belediyenin kepçelerini kullanarak, Kürt halkının demokratik haklarını elde etmesi için şehre hendek kazılmasını ve çok sayıda yere de yüksek infilak gücüne sahip C4 tipi patlayıcı, el yapımı bomba, tuzaklanmış tüpler yerleştirilmesini savunur. 1500 yıl önce kullanılan bir modeli, günümüz modern siyaset düşüncesiyle sentezleyerek zenginleştirmiş buna biraz da karizma ekleyerek HDP'nin cazibesini arttırma yoluna gitmiştir.

Hendek modelinin etkili olabilmesi için Kürt ailelerin kapılarını sürekli açık tutması gerekmektedir. Kapısını açmayan ailelere, Kürt halkına ihanet ettiği gerekçesiyle ağır yaptırımlar beklemektedir. Hendek siyaseti; hendeklerin kazılması ve yollara tuzaklı bomba döşenmesinden sonra "öz yönetim" ilan edilmesiyle başlar ve sokak çatışmaları şeklinde devam eden uzun soluklu bir siyaset mücadelesidir. Diğer taraftan teknolojiyi de kullanarak Filistin, Irak, Doğu Türkistan, Afganistan ve Suriye gibi ülkelerde yaşanan acıları, Kürt yerleşim bölgelerinde yaşanmış gibi göstererek medyaya servis edilmesi de Demirtaş'ın siyasi dehası olarak kabul edilmektedir. Ünlü düşünürün siyasete sağladığı bu katkıyla önümüzdeki yıllarda Nobel Barış ödülüne aday gösterileceği tahmin ediliyor!

Kürtlerin Obama'sı da denilen ünlü düşünür, Kürt dilinde Serhildan" denilen "başkaldırı, isyan" anlamlarına gelen çağrıları da büyük özgürlük çağrıları olarak tarihte yerini almıştır. En son yaptığı çağrıda; 35 ilde çıkan olaylarda 212 okul binası, 67 emniyet binası, 25 kaymakamlık binası, 29 parti binası, çocuk yuvaları, Kızılay kan merkezleri, belediye binalarının aralarında olduğu 780 bina, bütün toplam olarak da bin 113 bina yakılarak, tahrip edilmişti. 50 kişinin yaşamını yitirdiği olaylarda 16 yaşındaki Yasin Börü'de kafası taşlarla ezilerek öldürülmüştü! Foreign'in karizmatik, çevreci, fikirleriyle öne çıkan ve öfkeli Erdoğan'a(!) meydan okuyan bu etkili düşünürü, Ankara'da cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı yapıldığında HDP'nin cazibesini arttırmak için hemen olay mahalline giderek oy toplamaya başlamıştı!

90 yıldır Kürt halkına zulmeden, ötekileştiren, işkencelerden geçiren bir rejimle ortaklık yapan ünlü düşünür, bu maharetini bir TV kanalında saz çalarak kutlamıştı. Ortaya attığı "Emanet oy" kavramıyla yıldızı iyice parlayan Kürt Obama, çözüm sürecini başlatan ve Kürtler için cumhuriyet tarihinin en büyük adımlarını atan Erdoğan'a da "Saray'daki bin defa pişman olacak, keşke ben bu seçicimi tekrarlamasaydım diyecek, keşke 7 Haziran'ı kabul etseydim diyecek" şeklinde bir de meydan okumuştu!

Velhasıl-ı kelam Kürtlerin Obama'sı olarak takdim edilen bu kişi; yüzyılın en çok yalan söyleyen ve Kürt halkını en çok mağdur eden siyasetçi olarak tarihe geçse yeridir. Bakınız Batı, bir Türk lidere bin yılın Selahaddin Eyyubi'si derken aynı Batı bir Kürt lidere Obama lakabını takıyor! Çünkü Erdoğan'ın sahici anlamda Kürtlerin de lideri olduğunu çok iyi biliyorlar. Amerikalı dergi, PKK'nın kasıtlı olarak çatışmalı ortamı başlattığı günden itibaren "katil Erdoğan" "katil devlet" diye bağıran, Kürt şehirlerini harabeye döndürerek yüzbinlerce Kürdün huzurunu bozan, 10 bin yıllık kültür ve medeniyet şehirlerini istila eden, camilerini yakan, Kürtlerin inançlarına saldıran bu siyaseti ve siyasetçileri ödüllendirmiş! Boşuna Kürt Obama'sı olunmuyor!

@sivildemokrat

[email protected]