Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Şubat 2017

Uyuyanları uyandıran uyanık: MalcolmX

Hegemonik Amerika sisteminin dünyaya en yıkıcı armağanı Donald Trump isimli ırkçı, ilkel ve kovboy bir tüccarı başkan yapması olmuştur. Söylem ve politikalarıyla dünyada ırkçılığın, göçmen karşıtlığının ve İslam düşmanlığının yaygınlaşmasına ve meşrulaşmasına neden olan Trump, aynı zamanda Amerika toplumunun üzerine titrediği temel hak ve özgürlükler içinde tehdit olmaya başlamıştır. Trump, yozlaşan, çürüyen ve kokuşan Amerika hegemonik sisteminin bütün karanlık yüzünü dünyaya göstermektedir. Amerika'nın kirli, karanlık ve ırkçı yönünü etkili bir şekilde anlatan ve kendi hayatında aydınlık bir barış ve kardeşlik örneği koyan MalcolmX'i bugün konuşmamız ve anlamamız lazımdır. MalcolmX (19Mayıs 1925-21 Şubat 1965) elli iki yıl önce kendisine karşı düzenlenen bir suikast sonucu şehit edildi.

Fakir bir siyah ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen MalcolmX, küçük yaşlardan itibaren çalışmak zorunda kalır. Uyuşturucu dahil birçok yasadışı suça bulaşan MalcolmX, Harlem'de zor bir yaşantı sürer ve defalarca hapishanelere düşer. MalcolmX, üniversiteyi Harlem sokaklarında tamamladığını ve doktorayı ise hapishanede yazdığını söyler. Hapishane günleri, MalcolmX için bir eğitim ve okuma imkanı yaratmıştır. MalcolmX, almış olduğu hapishane eğitimi sayesinde geniş bir görüş ve düşünce dünyasına kavuşmuştur. Amerika derin devletinin Siyahi Müslüman toplumu saptırmak için dizayn ettiği Elijah Muhammed isimli sapkın kişinin liderliğini yaptığı Siyah Müslümanlar Hareketine katılır.

MalcolmX için esas yeniden doğuş Hacda gerçekleşir, çünkü MalcolmX, Mekke ve Medine'de "gözleri mavinin en mavisi, saçları sarının en sarısı insanlarla aynı tabaktan yemek yemiş, aynı saflarda omuz omuza namaz kılmıştır." O, İslam'ın ırk, din, dil, renk ve cinsiyet ayrımı yapmadığını, sahih ve evrensel düzeyde Tevhidi esas alan, her türlü emperyalizmi, ırkçılığı ve ayrımcılığı reddeden mesajını anlamıştır. Herşeyden önemlisi Malcolm X, İslam'ın özgürlük dini olduğunu idrak etmiştir. MalcolmX, dünyaya sahih anlamda İslam'ın insanlık mesajını iletmeye hayatını adayan bir ömür geçirmiştir. Amerika'nın dünyaya armağan ettiği aydınlık sahih yüzlerin başında MalcolmX gelmektedir. "Bütün uyuyanları uyandırmaya tek uyanığın yeterli olacağını" söyleyen MalcolmX, esas uyarıcı olarak İnsanlığın Peygamberi'nin örnek alınmasını gerektiğini anlatmaya çalışmaktadır. Her türlü ırkçılığı, kabileciliği, milliyetçiliği ve cinsiyetçiliği ortadan kaldıran İslam Peygamberi, insanlığa sahih anlamda bir Tevhit, barış, kardeşlik ve özgürlük mesajı sunmaktadır.

Bugün dünya, ırkçılık denilen kadim bir hastalığın pençesinde boğuşmaktadır. Cahiliye dediğimiz vahşet zihniyetinin temelinde ırkçılık dediğimiz hastalık vardır. Trump, bugün ırkçılık dediğimiz hastalıkla dünyayı ve Amerika'yı felakete götürmektedir. MalcolmX, ırkçılığın insanlığın bir numaralı düşmanı olduğunu ve ırkçılık hastalığına karşı kendimizi korumamız için sürekli Tevhidi bir uyanıklığa ve şuura sahip olmamız gerektiği mesajını vermeye çalışmıştır. Bu bağlamda ırkçılık denilen felaketin nasıl anlaşıldığı önemlidir. MalcolmX'e göre, "Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır." İnsanın kendi ırkını, cinsiyetini, rengini, mezhebini, kültürünü ve etnisitesini merkeze alıp üstünlük vehmine kapılması şeklindeki ırkçılık illüzyonundan kurtulamadığı için insanlık, büyük felaketlerle yüz yüze kalmaktadır. Irkçılığın her türünün en büyük anormallik ve patoloji olduğunu her zamankinden daha fazla anlamaya ihtiyacımız vardır.

Irkçılık ve milliyetçilik, insanı, gerçekliklerden koparan, kör bir fanatizm ve yıkıcılığın kuyularına iten hastalıklardır. MalcolmX, ırkçılık ve milliyetçiliğin yurt, ırk ve kabile sevgisi adı altındaki sahte bağımlılıkların bizi körleştirmemesi gerektiğini düşünmektedir. MalcomX'e göre "Gerçekle yüz yüze gelemeyecek kadar vatanseverlikle kör olmamalısınız. Yanlış yanlıştır, kimin söylediği önemli değil." İnsan için ölçü milliyeti değil, hakikattir. Milliyetçi fanatizmle körleşmek yerine hakikatin peşinde koşarak sürekli aydınlanmanın ve olgunlaşmanın yolunu bulmalıyız.

İnsanlık, bugün ırkçılık, sömürgecilik, fanatizm ve şiddet gibi büyük tahribata yol açan hastalıklar yüzünden tükenmektedir. İnsanlığın hızla tükendiği bir dünyada insanlar, kendilerini geliştirecek yollar bulmaya çalışmaktadırlar. Kişisel gelişim denilen sahte emirler, insanları bir harabe haline getirmekten başka bir işe yaramamaktadır. MalcolmX, sahih anlamda insani gelişimin ancak Kur'an'la mümkün olduğunu anlatmaya çalışmaktadır. Ona göre, "insanlar bir adamın bütün hayatının bir tek kitapla değişebileceğinin farkında değiller." İnsanlık, bugün Kur'an'dan gafil olarak yaşamaktadır. İnsanlığın ihtiyaç duyduğu şey sahte kişisel gelişim dayatmaları değil, kalplere şifa ve hidayet kaynağı olan Kur'an konusunda farkındalık ve anlama yeteneği kazanmaktır.

MalcolmX, şiddete, ırkçılığa ve fanatizme Müslüman olarak karşı durmuş, eğitim yoluyla yarınlara hazırlanmak gerektiğinin mesajını vermiştir. MalcolmX'e göre, "Eğitim, insanı yarına götüren pasaporttur, çünkü yarın, ona bugünden hazırlananların olacaktır." Kişinin, geçmişin dehlizlerinde kaybolmak yerine, hep önüne bakması ve geleceğe kendini geliştirme suretiyle hazırlanması, başka bir ifade ile yarını bugünden inşa etmesi, medeniyet ve zaman şuuru açısından hep farkında olmamız gereken bir değerdir.

Amerika ve dünya, ırkçılık denilen bir belaya teslim olmuş halde sonunu hazırlamaktadır. MalcolmX, Amerika'nın ırkçılıktan kurtulmasının tek yolunun İslam olduğunu söylemektedir: "Amerika'nın İslam'ı tanıması gerekir, çünkü Amerika'yı başındaki ırk belasından temelli olarak kurtarabilecek tek şey İslam dinidir." Irkçılıktan, şiddetten, fanatizmden, kabilecilikten, emperyalizmden ve terörizmden kurtulmamız için İslam'ı sahih anlamda idrak etmeliyiz.