Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2425.30
BIST 100
9944.51
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Nisan 2017

Ve Erdoğan Başkan

Tarihi referandumda seçmen öyle ince bir ayar çekti ki aynen bıçak sırtı. Ortaya çıkan sonuç tüm partiler için ne bir mutlak zafer, ne de bir hezimet. Referandum öncesi bir yazımızda vurguladığımız gibi "%51 civarındaki sonuç" sadece Anayasal meşruiyeti sağladı Halkın bütün partilere verdiği "Kendine çekidüzen verme, düşünme, özeleştiri yapma, sorgulama, yenilenme" mesajları vardı. Özellikle Ak Parti'nin payına düşen mesajda: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve onun gözetim ve himayesindeki Ak Parti'ye destek ve güvenimiz devam ediyor; ancak içinizde kötüleri ve kötülükleri barındırmayın, sizi oraya getiren halkı da unutmayın. Ak Partili görünüp de AKP'li olanlara kapının yolunu gösterin; halkı sömüren asalakları, ihale ve rant peşinde koşanları, her güçlü devrin adamı olanları, menfaat ve koltuk sevdalılarını, korkak ve yalakaları tek tek tasfiye edin. Kibir abidesi ve halka tepeden bakan teşkilatlarınızı, belediye başkanlarınızı, milletvekili ve bürokratik kadrolarınızı yenileyin. Hatalarınızdan ders çıkarın, eksikliklerinizi tamamlayın ve yolunuza "İlk günkü aşkla ve ilk günkü heyecanla" daha güçlü devam edin " ikazları vardı.

SANDIKTA VERİLEN MESAJ İYİ OKUNMALI

PKK'nın asrın trajedisine dönüştürdüğü kirli hendek ve çukur siyaseti nedeniyle HDP'ye "kızgın" ve tüm bunlara karşı zamanında tedbir almayan devlete de "kırgın" olan Kürtlerin yoğun yaşadığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki "Evet" oylarındaki kısmi ama sonuca mutlak etki eden artış çok anlamlı ve önemliydi. Bu oy artışı Kürtlerin, toplumsal huzurun, ekonomik refahın, siyasi çözümün ve demokrasinin yanında; şiddetin, terörün ve silahın karşısında durduğunu, dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan destek ve güvenini ortaya koymuştur. Bu destek ve mesajlar yeni dönemde bölge halkının daha fazla sahiplenilme, muhabbet, yatırım ve imkan beklediğini göstermektedir. Sandıktan verilen mesajı iyi okumak, teşhisi doğru yapmak, sorunları doğru adamlarla ve doğru adımlarla çözmeye çalışmak çok önemli. Bu tarihi fırsatı kaçırmayalım, tam da özellikle şimdi bölge halkını kucaklayalım, kazanalım, terör ve şiddet belasından ebediyen kurtaralım.

BAŞKANLIK SİHİRLİ BİR DEĞNEK OLMAYACAKTIR

Referandum hatrına katlanılan siyasi gerginlikler artık bitmeli, tehlikeli boyutlara tırmanan yüksek tansiyon artık inmeli. Bu hassas ve duygusal millet, bu tehlikeli kutuplaşma ve kamplaşmayı daha uzun süre kaldıramaz. Artık iktidarı ve muhalefetiyle normalleşmeyi sağlayacak, toplumsal dayanışmayı güçlendirecek adım ve söylemlere acil ihtiyaç var. Yeni hükümet sistemi de tek başına, tüm sorunlarımızı çözecek sihirli bir değnek olmayacak, çözüme giden zorlu, meşakkatli ve hayırlı bir patika yol olacaktır. Ekonomiyi canlandıracak, demokrasi ve hukuk devleti çıtamızı yükseltecek, yargıyı daha bağımsız ve saygın kılacak yapısal reformlara da acil ihtiyaç var. Özellikle FETÖ ile mücadele noktasında 16 Nisan referandumu hassasiyeti nedeniyle belki de ötelenen tasfiyeler, yapılmayan operasyonlar derhal ve adaletle yapılmalı.

2019 SEÇİMLERİ BÜYÜK RİSK ALTINDA

Şu husus asla unutulmasın ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en büyük kötülük ve ihanet ne HDP'den ne de CHP'den gelecektir. Önlem alınmazsa bu tehlike, Cumhurbaşkanımızın en yakınına kadar sızmış olanlar ile Ak Parti içerisinde kendini çok iyi gizlemiş, kendini sureti haktan gösteren, deşifre edilmemiş, sabotaj ve provokasyon için emir bekleyen kriptolardan gelecektir. Önümüzdeki iki yılda meydana gelecek olaylar, bugünden öngörülemeyen olağanüstü krizler ve provokasyonlar, 2019 Kasım seçimleri için büyük risk barındırmaktadır. 2 yılı aşkın süre gereğinden uzun, bünyesinde büyük riskler barındıran bir bekleme ve uyum süresidir. En geç önümüzdeki 2018 bahar aylarında seçimlerin erkenden yapılması, çıkarılmak istenen krizlerin, planlanan sabotaj ve ihanetlerin boşa çıkarılmasında etkili bir hamle olacaktır.