Dolar (USD)
32.21
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2517.43
BIST 100
10739.57
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Temmuz 2014

VE REİS SAHAYA İNER

BTP-DYP-DSP gibi bindelik küsuratlarla Milliyetçi-ulusolcu ve "benim kalbim temiz"cilerin ÇATI adayı Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu Gezi Parkı'nda ağaçları sayarken, Cumhurbaşkanlığı seçimi başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığını açıklamasıyla birlikte alanlara taşınmışoldu.

30 Mart Seçim sonuçları Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ciddi gösterge sayılır. Ak Partinin en inceden vurulmasına rağmen 30 Mart'ta aldığı% 45.5 oy oranı cumhurbaşkanlığı seçimleri için çok şey söylüyor. Bir de meydanların doluluk ve coşku oranı mahalli seçimlerle kıyas edilirse 10 Ağustos cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarıaşağı-yukarı belli.

Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu meydanlara inemediği için biz şimdilik başbakan Erdoğan'ın bugüne kadar gerçekleştirdiği Samsun ve Erzurum mitinglerine bakarak değerlendirme yapabiliriz:

Başbakan R. Tayyip Erdoğan'ın 30 Mart seçimleri için Samsun'a gittiği günü çok iyi hatırlıyorum. Miting hava şartlarına rağmen oldukça coşkulu geçmiş, Sayın başbakan konuşmasını bitirdikten sonra da vatandaşlar seçim otobüsüne dokunmak için kan ter içinde yarışıyordu.

Başbakan Erdoğan'ın geçen günkü Samsun miting ise Samsunlular için çok değerliydi. Ali Fuat Başgil'in hemşehrileri Rahmetli Başgil'i seçtirmemek için her türlü tehdit ve rezaleti sergileyenlerin şimdi ÇATI adayıile yeni bir Başgil hadisesi yaratmak istediklerinin farkında. Ramazan olmasına rağmen saatlerce bekleyen halkta coşku zirvedeydi. Yine muhalefete yakın kaynaklar "on binlerce"diyebildi alandaki kalabalık için. Bu kalabalığı CHP'nin İstanbul ve İzmir dışında hiçbir yerde yakalayamadığı bir gerçek ve bu yüzden iki partinin de seçim mitinglerinde işi hiçde kolay olmayacak.

EkmeleddinBey mitinglere gücüm yetmez dercesine havlu attı. Siyasette miting yapmamak rakibinin üstünlüğünükabul etmek demek. Salon toplantıları ise "ne gelirse artık"anlamına geliyor.

Ne demek meydanlara çıkmıyorum? Çıkarsın millete kendini anlatacaksın, daranıgöreceksin, ederini tahmin edeceksin. Salonun beyaz Türklerine söyleyecekleri millet nezdinde kabul görmez Ekmel Beyin.

Alanlara çıkmayacak olan adaylarının yerine bu sağcı-solcu-paralelci bilumum anti Erdoğan koalisyonu "ey millet, ona oy verin gidip köşkte demlensin"diyemez, de, ne diyecekler bilmiyorum.

Aslında CHP ve MHP'nin sorunu miting alanlarından önce adayları, yani Kılıçdaroğlu'nun deyişiyle "Ekmel"Beyin kendisi. Çünkü Ekmel Beyin adaylığının iki partide de sindirilememesi bir yana, adayları İhsanoğlu'nun eski ve yeni açıklamalarıiki partide de ayrıayrısorunlara yol açabiliyor. Bu soruna Kürtlerden Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu'na oy çıkmıyor olması eklenince kayıp kentin yakışıklısını değil, kaybedilecek seçimde çatırdayan ÇATIyıgösteriyor.

Mesela,

Ekmel Bey "Filistin konusunda Türkiye tarafsız olmalı" derken daha kaç yıl önce tam tersini söylemiş olması meydanlarda izah edilemeyecek bir çelişkiyi ortaya koyuyor. Selahattin Demirtaş'ın adaylığına MHP'nin anlamsız, gereksiz, insafsız itirazına ÇATI adayı tam tersi saygı gösteriyor.

ÇATIcıların "muhafazakar kimliğinden dolayı Tayyip Beyin oylarını çalarız"diye aday gösterdikleri Ekmel Bey seçim startını İnönü'nün mezarını ziyaret ederek veriyorsa bu çelişkiyi de oy almayı hedefledikleri o "muhafazakar" seçmene de izah etmelidirler. Bu da apayrı bir çelişki.

Velhasıl yerel olsun, genel olsun Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde olsun bugüne kadar adaylar arasından sahaya çıkmadan bu kadar yıpranan başka bir adaya rastlamadım.

Aslında Ekmel Beyin sorunu eklemlenme ve yaranma sorunu,

Kendisini ÇATI ya bırakınca çatıda iplisi de ipsizi de bulunur. O da TÜRK SOLU dergisini havaya kaldırarak kıytırık sola yaranmaya,

Sağbaşparmağını kaldırarak Rahmetli Erbakan Hocamıza bağlıolanlara,

Yakında KK ile bozkurt işareti yaparak bozkurtçulara yamanmaya çalışacak. Acziyet bu. Siyasi fukaralık.

İşte, Erdoğan gümbür gümbür geliyor ve sahalarıinletiyor.

Erdoğan meydanlarda YENİANAYASA diyor,

Erdoğan mitinglerde YENİTÜRKİYE diyor, özgürlük ve zenginlik diyor,

Erdoğan gittiği her yerde bütün unsurlarıyla BÜYÜK TÜRKİYE-YENİBİR MEDENİYET diyoru2026

Erdoğan bütün bunları söylüyor, çünkü Erdoğan "köşkün sakini"değil "Köşkün Hakimi"olmak istiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan anayasanın ve bilhassa halk tarafından seçilmenin hakkınıvereceğini va'd ediyor. Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanı seçildiğinde bu söylediklerini yapmak için yetkilerini sonuna kadar kullanacak. Yoksa beşyıl sonra halkın karşısına çıkıp;

"Ey aziz milletim,

Siz bana oy verdiniz, bakın ben de suya sabuna dokunmadan 'tertemiz'huzurunuza geldim"diyecek olsa millet;

"Biz seni köşke istirahat etmek için göndermemiştik ki. Başbakanlıkta 12 yıl boyunca yaptıklarına bakarak köşkte anayasanın ve bizim yetkilendirmemizle görevini tam olarak yerine getirmen için gönderdik"diyecek. İşte bu cevabıTayyip Erdoğan asla duymak istemez.

Ha, unuttum! Erzurum mitingi mi?

Dadaşlığın ne demek olduğunu o gün öğrendim,

Can demekmiş Dadaşlık,

İnanılmaz bir teveccüh vardı başbakanlarına, ağlayanın aynı anda halay çektiği bir Erzurum, müthişti.

Miting meydanlarıer meydanı gibi, er olan meydaneu2026

@ahmetay_

 
TDV kurban