Dolar (USD)
32.29
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2403.11
BIST 100
10250.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Şubat 2024

​Vekâlet savaşı

Türkiye, seçim sürecinde iken, yeni ve çeşitli hamleler yapma arayışına giren karanlık güçler, farklı rollerdeki terör örgütlerini sahaya sürme gayretleri içerisine girdiklerini görüyoruz. Bölgemizde varlık gösteren terör örgütlerini kullanarak istikrarsızlık üretmek isteyenler, önce Kiliseye, ardından Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bulunan kontrol noktasına silahlı saldırı ile devam etti.

Terör faaliyetlerini ekonomik alanda, toplumsal düzende, milli güvenlik boyutunda ve kamuoyunun zihninde olmak üzere birçok cephede yürütülmektedir. Burada temel amaç, toplumun duygu, düşünce, tutum ve davranışlarını istenen doğrultuda şekillendirmektir.

Tabi bu tür çabaların onlar için sonuç verebilmesi, toplumun bilgisiz olması ile doğru orantılıdır. Tam tersine toplumun farkındalık bilinci yükseldikçe, onların çabaları da sonuçsuz kalacaktır. Bu nedenle olayları doğru analiz etmek, ülkeler için caydırıcı ve aynı zamanda önemli bir güç çarpanıdır.

Terör, Türkiye’de devlete ve millete karşı kışkırtılan, dış güçler tarafından doğrudan ya da dolaylı olarak desteklenmektedir. Asla unutulmamalıdır ki terörün tırmanmasında en büyük rolü kışkırtıcı ajanlar ile dışarıdan güdümlü medya üstlenmektedir. Günümüzde istihbarat temelli vekâlet savaşı yürütüldüğü için medya dış güçler için son derece kullanışlı ve etkili bir araçtır.

Ne yazık ki Türkiye’de ‘’dış güçler’’ tabirini küçümseyen bir kesim var. Bana göre, ‘’dış güçler’’ tabirini küçümseyenler ya dünya sistemi hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan gafil kişilerdir. Ya da bilinçli olarak emperyalistlerin amaçlarına hizmet eden onların içimizdeki kötü niyetli uzantılarıdır. Bu hususun altını özellikle çimek istedim.

Vekâlet savaşı, özellikle çok kutuplu dünya sisteminde en çok başvurulan bir yöntemdir. Büyük güçler, direk sıcak bir çatışmaya girmeleri hâlinde birbirlerine bedeli büyük olacağını bildikleri için, savaşı vekâlet üzerinden yürütüyorlar.

Bu nedenle Kafkaslarda, Balkanlarda, ‘’Ortadoğu’da’’ ki savaşlarda vekâlet savaşlarının kullanımında bir yükselme olduğu görülüyor. Bu bağlamda PKK terör örgütü, başta olmak üzere diğer terör örgütlerin tamamı emperyalistlerin kullandıkları taşeronlardır.

Eskiden siyaset, daha çok ülkelerin iç işleyişiyle ilgiliydi. Ancak iletişim ve bilişim teknolojilerin gelişmesiyle birlikte, devletlerarası ilişkiler de bundan etkilendi. Böylece dış politika daha önemli bir hâle geldi. Bu nedenle Türkiye’nin izlediği etkin dış politika, içinde yaşadığımız devletlerarası sistemde, önemli etkiler yarattı.

Bu bağlamda önümüzdeki süreçte Türkiye’nin dış politikadaki etkisini kırmak için daha çok vekâlet savaş yöntemlerine başvuracaklarını ön görebiliriz. Zira Türkiye, güçlendikçe daha fazla risk ve tehdit ile karşı karşıya kalacağı muhakkaktır. Vekâlet savaşları bu tehdit ve risklerden sadece biridir.