Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2434.16
BIST 100
10268.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Kasım 2013

VİCDAN MAHKEMESİ

4 Kasım Salı günü, Mısır'ın darbeci yönetimi meşru Cumhurbaşkanı Sayın Mursi'yi yargılamaya (!) başladı. Yargılama (!) Polis Okulunda yapıldı. ABD Dış İşleri Bakanı John Kerry yargılamadan bir gün önce Mısır'da görüşmelerde bulundu. Ne kadarda 12 Eylüle benzeyen bir durum söz konusu. 12 Eylül 80 darbesinde yargılamalar Mamak Askeri Okulunda yapılmıştı. Darbe gecesi ise ABD Başkanı Jimmy Carter'a "bizim çocuklar işi bitirdi" şeklinde not iletildiği biliniyor. Mursi'nin duruşması da bir mahkeme salonunda değil Polis Okulunda yapılıyor ve ABD Dış İşleri Bakanı yargılamadan bir gün önce Mısır'da bulunuyor. Aslında darbenin kimler tarafından yürütüldüğünü, darbenin kirli ortağının kim olduğunu da bizlere gösteriyor. Bu kirli tezgahı göremeyenler için ise 25-30 yıl sonra açıklanacak belgeler gerçekleri ortaya çıkartacak ve görmelerini sağlayacaktır.

Vicdan Mahkemesi bu ortamda Rabia Platformu ve Hukukçular Derneği başta olmak üzere değişik sivil toplum örgütlerinin desteği ile Mısırdaki sözde yargılamaya karşı insanların vicdanlarına hitap etmek için kuruldu. Sözde yargılamanın yapılmakta olduğu ilk gün olan 4 Kasım Salı günü de şikayet dilekçesi Vicdan Mahkemesi Savcılarına teslim edildi. Şikayeti Özgür-Der ve İHH vekilleri savcılığa sundu. İddianame hazırlandıktan sonra yargılama başlayacak. Sisi, İç İşleri Bakanı ve diğer emir veren pozisyonundaki yetkililer hakkında Vicdan Mahkemesi yargılama yapacak. Bu mahkemenin vereceği cezaları uygulayacak herhangi bir kolluk gücü bulunmamakta. Veya hapishaneleri de mevcut değil. Ancak bunlardan daha etkili olan bir şeye sahip ki fer fert her insanın vicdanının tüm hapishanelerden daha etkili olduğunu düşünüyoruz. Tarihe şerh düşmek adına bu yargılamayı vicdan kurallarına uygun olarak ve Sisi ile avanesine de savunma hakkı vererek gerçekleştireceğiz. Onların uymadıkları tüm evrensel hukuk kuralları burada uygulanacak hiçbir şek ve şüpheye gerek kalmayacak kadar açık ve şeffaf olarak bu yargılama yapılacak. Mursi'nin yargılamasını insanlardan kaçırarak kapalı kapılar ardında yapan korkaklara nazire edercesine yargılamalar canlı olarak izlenebilecek. Evet hukuki olmayan bir terim ancak yargılamayı insanlardan kaçıranlara korkak dışında ne denilebilir ki? Bir devletin Cumhurbaşkanını silah ile zorbaca görevinden uzaklaştıran ve silahların gücü ve kirli ilişkiler ile 6000 den fazla vatandaşını gözünü kırpmadan öldüren insanlar için vicdanlardan daha kuvvetli bir silah bulunmamaktadır. Zira bir insanı öldüren tüm insanları öldürmüş gibidir. 6000 den fazla insanı öldürenler için söylenecek söz bende mevcut değil.

Dünyadaki ilk vicdan mahkemesi 1966 yılında Bertrand Arthur William Russell'in yayınladığı Vietnamda Savaş Suçları (War Crimes in Vietnam) adlı kitabın ortaya çıkardığı etkinin akabinde kurulan Russell Mahkemesidir. Türkiye'de de daha önce Irak ve 28 Şubat için vicdan mahkemeleri oluşturulmuştu. Şimdi Mısır darbecileri için oluşturuldu. Uluslar arası sistem ne yazık ki kurtların kuzuları rahat yemeleri üzerine kurulmuş. Yaptıkları her türlü hukuksuzluğa, cinayete, farklı cinayetler, krizler ekleyerek, insanları yeni ve başka başka sorunlar oluşturarak duyarsızlaştırmaya unutturmaya çalışıyorlar. Ancak Mursi ve arkadaşlarının onurlu duruşları, Esmanın, Muhammed Sami'nin ve binlercesinin sessizce ama dimdik bu dünyadan şehit olarak ayrılmaları üzerimizdeki sorumluluğu artırdı/artırıyor. Vicdanlarımızla olsun Mısır'a bakabilmek için bu mahkemenin işlevi çok önemli. Bu yargılamaya ev sahipliği yapacak olan Yeni Yüzyıl Üniversitesine de bu anlamda teşekkür ediyoruz.

Son söz başörtüsü konusunda geçen hafta yaşananlara. Sayın Pavey mesleğini iyi icra etti. Görüntüde, hatipliği ve gülümsemesi ile muhatap olarak kabul ettiklerine en acı sözleri, en ağır hakaretleri etti. Ancak ne o sahte gülümseme ne de o sahte insan hakları savunuculuğu kalplere işlemedi/işleyemedi. 14 yıl önce o kürsüde söz söyleyen Sayın Ecevit'ten tek farkı daha iyi hazırlanmış ve daha usturuplu oluşuydu. Çıkar amaçlı konuşması, ulaşması gereken yere ulaştı ve orada Sayın Pavey'de, Sayın Ecevit gibi hak ettiği yere (!) yerleşti. Bundan kendisi ve kendi gibi düşünenler emin olabilirler. İkisi içinde vicdanlar hükmü verdi. @CavitTatli