Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 Mart 2024

Viranşehir yollarında

Gecenin sessizliğinde uykum bölünmesin diye bir mesaj bırakmıştı. Av. Mustafa Kuran’dı mesaj bırakan. “Kıymetli kardeşim ben yarın Urfa’ya geliyorum. Ondan sonraki gün de Viranşehir’e geçeceğim.” İstiyorum ki Urfa’da Halilürrahman şehrinde seninle ve hemşerilerimle hoş bir vakit geçireyim.

Sanat dünyası Mustafa Kuran’ı “Viranşehir Yollarında” türküsüyle tanımıştı. Daha doğrusu şiiri-türkü yapıp besteleyen sanatçı Ramazan Şenses’i tanımıştı. 1974 tarihinde bu türküyü kasete alan Ramazan Şenses’ti. Bugün türküyü kıymetli hemşerimiz müzik tarihi üzerinde araştırmalar yapan Hüseyin Yeşilgöz derlemişti. Türkü şu anda sosyal medya platformlarında dinlenebiliyor.

Av. Mustafa Kuran, benim için, şehrim için, ülkem için önemli bir şahsiyet. Bir Viranşehirli, bir Urfalı olarak İstanbul’da yıllarca kendi şehrinin tanıtımına önem vermiş, Urfalılar derneğinin, Viranşehirliler derneğinin kuruluşuna öncülük etmiş, maddî ve manevî olarak bu kuruluşların ayakta kalması için çok çaba harcamıştı. Ki hâlâ onun bu çabasından bahsetmek mümkün. İleri yaşına rağmen Urfa’ya gelmesi sonrasında Viranşehir’de organize sanayi bölgesinde büyük bir cami inşa etmesi, arkasında tarihî bir konak hüviyetinde olan evini diyanet hafızlık merkezi yapması doğduğum şehir için önemliydi. Mustafa Kuran’ın doğduğu şehre yaptırdığı başka hayır ve hasenatları da var. Onun aziz hatırasına sadık kalmak adına burada zikredemiyorum.

Mustafa Kuran, Tüm Hukukçular Birliği Genel Başkanı, Uluslararası savaş mahkemelerinin kuruluşuna öncülük eden biri olarak da hem ülkem adına hem de milletlerarası bir şahsiyet olarak da önemli biridir. Daha önce yine bu köşemde dile getirmiştim USSAM’ın kuruluşunu. Geçen hafta Av. Mustafa Kuran ve merkez başkanı kıymetli Salih Kurt ile birlikte kuruluşun dosyası Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a takdim etmişlerdi. Köşemde şunu aktarmıştım.

“Kıymetli hukuk duayeni Av. Mustafa Kuran’ın hukuk danışmanlığını yaptığı USSAM, Karabağ savaşı sırasında kurulmuştu. Belki 1992’de Karabağ’da soykırım yapan Ermeniler, Lehey’de değil de USSAM öncülüğünde İstanbul’da yargılamanın önünü açılacak. Bu durum, ufukta Siyonistleri de İstanbul’da yargılamanın önünü açacak. USSAM, Mahkemeleri 2022 yılında kuruldu. Bu mahkemelerin kurulları de tıpkı Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesinin kurulları gibi oluşturulmuş. Yönetim kurulu, Hukuk kurulu, Dil kurulu, Tarih kurulu, Araştırma kurulu, İnceleme kurulu, Değerlendirme kurulu, Gözlem kurulu, Arşiv kurulu, Güvenlik kurulu, Basın/Medya kurulu olmak üzere temel kurullar oluşturulmuştur.”

İlk gün Urfa’da öğretmen evinde şair-yazar dostlarımız ve il millî eğitim müdürümüz Asım Sultanoğlu’nun katılımıyla Mustafa Kuran üstadımızla iftarda beraberdik. İftardan sonra Mustafa Kuran, şair ve yazar dostlarımızı dinlemek istemişlerdi. TYB Şanlıurfa şube başkanı Cuma Ağaç, Şanlıurfa Vakfı Şanlıurfa Şube Başkanı M. Emin Karahan, Kent Konseyi Başkanı Adil Saraç, Gazelhan Musa Kaldı başta olmak üzere birçok şair ve yazar dostumuzla Av. Mustafa Kuran’ı ağırlamıştık.

Gecenin sonunda Mustafa Kuran da şiirlerinden bir demet okudu.

Abre, Curcub, Aynşark, Sakarya mektebim…

Mustafa Kuran’ın şiirlerinde Viranşehir’in bu mekânları sürekli geçer. Çocukluğunun yaşadığı bu mekânlarıMustafa Kuran bir gece vakti İstanbul’da Laleli’de geçerken hatırlıyor. Düşünün dünyanın üzerinde titrediği Napolyon’un alamadığı için hüngür hüngür ağladığı İstanbul için yazmıyor şiirini. Viranşehir için yazıyor. İstanbul Laleli’de Viranşehir onun hatırına geliyor. Şiirin başlangıç kısmı şöyleydi:

Viranşehir

Bir akşamüstü gariplik ve mahzunluk

Dörtyol’un yıkık, dökük dükkânlarında

Ben Aynşarklı’mın asil ruhunu ararım.

……..

Not: Yazıya devam edilecek.