Dolar (USD)
32.44
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2441.94
BIST 100
9916.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Ekim 2021

WEF'in Genç Küresel Liderler Programı

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ilginçtir Covid-19 konusuna DSÖ’den daha ilgili ve bu doğrultuda hedefleri olan bir kurum. Bilindiği gibi dijital biyometrik kimlik sistemlerinin de önde gelen savunucularından biridir.

Temmuz 2019'da WEF, “biyometrik özellikli dijital gezgin kimliği yönetimi ile seyahatin geleceğini şekillendirmek” için bir proje başlatmıştı.

WEF aynı zamanda Gates ve Rockefeller vakıfları tarafından finanse edilen ve “aşılarla dijital kimlik sağlamak” için bir program yürüten ID2020 ittifakı ile de işbirliği yapıyor.

ID2020, özellikle çocukların aşılanmasını “dijital kimlik için bir giriş noktası” olarak görüyor. Yanlışlıkla bebekleri aşıladıklarını söyleyen hekimler için ne yapıldı bilmiyoruz ancak ısrarla çocukların aşılanmasını isteyenlerin tam da bu noktada niyetlerinin sorgulanması gerekmez mi?

Bakınız ID2020 ne diyor; “Bağışıklama bebeklik döneminde yapıldığından, çocuklara dijital çocuk sağlık kartı sağlamak, onlara yaşamın erken dönemlerinde benzersiz, taşınabilir bir dijital kimlik kazandıracaktır.

Ve çocuklar büyüdükçe, dijital çocuk sağlığı kartları, ilkokul gibi hizmetlere erişmek veya alternatif kimlik bilgileri alma sürecini kolaylaştırmak için kullanılabilir. Etkili bir şekilde çocuk sağlık kartı, yasal, geniş çapta tanınan bir kimlik oluşturmanın ilk adımı olur.

KÜRESEL LİDERLERİ SEÇMEK

Dünya üzerinde bu türden projeleri eksiksiz yürütmeleri için de WEF, 1993'ten beri ve 2004'te “Genç Küresel Liderler” olarak yeniden adlandırılan “Yarının Küresel Liderleri” adlı bir program yürütüyor.

Bu program, iş dünyasından tutun siyasette, medyada, özel şirketlerde, küresel kurumlarda geleceğin küresel liderlerini belirlemeyi, seçmeyi ve tanıtmayı amaçlamaktadır.

WEF’İN “Genç Küresel Lider” programından çok sayıda insan daha sonra başkan, başbakan veya CEO olmayı başardı.

1993 yılından beri o kadar çok isim var ki. Gözümüze çarpan bazı isimleri yazmaya çalışalım.

Örneğin, Jeffrey Zients (ABD Beyaz Saray Coronavirus Müdahale Koordinatörü), Stéphane Bancel (Moderna CEO'su), Jeremy Howard (etkili lobi grubu “Herkes için Maskeler”in kurucusu) Leana Wen (CNN) yer alıyor.

Gavin Newsom (2005 yılında seçilen California Valisi), Devi Sridhar (İngiliz, covid profesörü), Jacinda Ardern (Yeni Zelanda Başbakanı), Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron (2017'de seçilmesinden bir yıl önce seçildi).

Avusturya Şansölyesi Sebastian Kurz, Almanya Başbakanı Angela Merkel (1993'te seçildi), Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn ve eski İngiltere Başbakanı Tony Blair.

2019 yılına kadar Kyriakos Miçotakis Yunanistan’da Başbakanlık yapmıştı. Bir video konferans görüşmesinde Klaus Schwab'ın kitabı, COVID-19: THE GREAT RESET ile poz vermişti.

Avustralya sağlık bakanı Greg Hunt da bu kitabı raflarında gösterdi. Bu programa dâhil edilen isimlerden Cem Özdemir de var.

TÜRKİYE’DEN KİMLER VAR?

Nisan 1999 seçimlerinde DSP listesinden Adana milletvekili olarak 21. Dönem TBMM’ye en genç kadın milletvekili olarak giren ve 12 Temmuz 2002 tarihinde Başbakan Bülent Ecevit tarafından Kıbrıs'tan ve Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlardan sorumlu Devlet Bakanı olarak atanan Tayyibe Gülek de var. Kimin kızı derseniz; Kasım Gülek. Kasım Gülek’in kim olduğunu zaten biliyorsunuz. Hani cenazesini FETÖ’nün kıldırdığı siyasetçi!

Türkiye’den, Mustafa Koç, Leyla Alaton ve Uğur Bayar gibi isimlerde WEF’in programına seçilmiş bazı isimlerdir. Muhtemelen başka isimler de vardır.

2004 yılında İspanya Başbakanı olan José Luis Rodriguez Zapatero, CNN ve Newsweek gazetecisi Fareed Zakaria, eBay'in kurucusu ve başkanı olanPierre Omidyar, McKinsey ile yakından bağlantılı olan ve 2020'de Afrika Birliği Covid-19 Özel Temsilcisi olarak atanan, Tidjane Thiam ve daha birçok önemli isim WEF’in programına dahil edilmiş durumdadır.

Koronavirüs pandemisi sırasında, WEF’in tezgâhından geçen liderlerden çoğu covid stratejilerini, karantinaları, maske zorunluluklarını ve 'aşı pasaportlarını' teşvik eden önemli roller oynadı.

Hep diyoruz ya “hiçbir alanı boş bırakmamışlar” diye. Siyaset ve medyadaki bazı önemli isimlere bakıldığında güçlü küresel kurumlar durmadan piyasaya insan gücü yetiştiriyor. Dolayısıyla dünya üzerinde güçlü bir networka sahip oluyorlar.

Kısacası Davos Dünya Ekonomik Forumu, pandemiyi dijital dönüşüm için bir katalizör olarak kullanmaya devam etmektedir. Ve dijital kimlik sistemlerinin küresel tanıtımına büyük önem vererek, gerçekten de pandemiyi bu noktada bir araç olarak kullanmaktadır.