Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2391.31
BIST 100
10162.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


''Yapay Zekâ'' insanlığın sonunu mu hazırlıyor?

Bilgisayar sistemleri, internet ve sayısal teknolojiler derken dünya teknolojik bir dönüşüm sürecine girdi. Bu süreç beraberinde robotlaşma ve makineleşmeyi getirdi. Robotlar artık hemen hemen her alanda karşımıza çıkıyor. Bunların hepsi yapay zekâ ürünü…

Nedir bu “Yapay Zekâ” kavramı?

Yapay zekâ, bilgisayar teknolojisi gibi köklü bir geçmişe sahiptir. Yapay zekânın fikir babası Alan Mathison Turing'dir. Turing, aynı zamanda bilgisayar biliminin kurucusu sayılmaktadır. 20. yüzyılın başlarında “Makineler de insan gibi düşünebilir mi?” sorusuna yanıt arayan Turing, kendinden sonraki araştırmacılara yol göstermiştir. Makineleşme, II. Dünya Savaşı’nda etkisini hissettirmiş ve bu yıllarda gerek bilgisayar bilimi, gerekse de yapay zekâya dair çalışmalar hız kazanmıştır. Kısaca yapay zekâ, “insan tarafından oluşturulan ve sorunları çözme, öğrenme noktasında insana dair niteliklerle bağdaştırılan akıllı makineler” şeklinde ifade edilebilmektedir. Yapay zekâ kavramsal olarak ilk defa 1956 yılında Stanford Üniversitesi`nde çalışan Profesör John McCarthy tarafından ortaya atılmıştır

Yıllar önce izlediğimiz bilim kurgu filmlerinde tüylerimizi diken diken eden ve asla tahayyül edemeyeceğiz sahneler olurdu. Robotlar dünyayı ele geçirmeyi hedefler ve tüm insanlığı yok etmeye çalışırdı. Film der geçerdik… Peki; yapay zekânın varlığıyla birlikte artık devrim niteliğindeki bu gelişmelere film diyebilmemiz mümkün mü? Şimdilerde bu sorunun cevabını arıyoruz:

Robotlar, insanların yerini alacak mı?

Bu soru bizleri ikiye böldü. “Hadi canım bir robot nasıl benim yerimi alır!” diyen de var; “Robotlar bizlerden daha akıllı. İnsanların emek sarf etmesine artık gerek yok.” diyen de var. Bu tartışma daha çok su götürür... Bu soru bir kenarda dursun biz asıl mevzuya gelelim.

Akıllı robot Sophia’dan büyük tehdit: İnsanlığı yok edeceğim!

Mutlaka hatırlarsınız; bundan birkaç ay önce Amerika’nın Dallas eyaletinde Sophia adında akıllı bir robot üretilmişti. İnsan gibi konuşan, gülen, cevap veren, tepki gösteren bir yapıya sahipti. Robot Sophia’yı üreten Dave Hanson, “İnsan ırkını yok etmek istiyor musun?” sorusunu yöneltmişti... Sophia ise soruya gülümseyerek “Pekâlâ, tüm insanları yok edeceğim.” şeklinde şok edici bir cevap vermişti. Belki çoğumuz “İnsan eliyle üretilen bir robot nasıl olur da tüm insanlığı yok eder!” diyebiliriz. Ama sürekli artan nüfus ve azalan istihdam imkânlarını düşündüğümüzde Sophia’nın ne kadar haklı olduğunu anlayacaksınız! Suudi Arabistan'dan vatandaşlık alan ve kimlik sahibi olan ilk robot olarak tarihe geçen Sophia, Bakü Uluslararası Havalimanı'nda da vize almış ve bir kez daha herkesi hayret içerisinde bırakmıştı.

Sophia’dan sonra yapay zekâlı robot spiker üretildi!

Sophia hala gündemdeyken şimdi de Çin’in ilk robot haber sunucusu Dünya İnternet Konferansı’nda karşımıza çıktı. Xinhua News kanalının haber sunucusu Zhang Zhao’ya benzetilerek üretilen robot spiker kendisini tanıtarak açılış konuşmasını yaptı ve izleyenleri şaşkına çevirdi. İlk bakışta insandan hiçbir farkı olmayan robot spikerin diksiyonu ve İngilizce’ye olan hâkimiyeti ise dikkatlerden kaçmadı.

Elon Musk da yapay zekâ konusunda uyarmıştı!

Elektrikli otomobil şirketi Tesla'daki görevinden geçtiğimiz günlerde ayrılan Elon Musk, gelecekte olabilecek potansiyel tehlikelere karşı insanlığı uyarmış ve yapay zekânın “ölümsüz diktatör”e dönüşebileceğini dile getirmişti. Eğer kontrollü gidilmezse yapay zekânın insanoğluna hükmedebileceğini belirten Musk, bu teknolojinin artısından çok eksisinin olabileceğini iddia etmişti.

Yapay zekâ çıktı mertlik bozuldu!

Yapay zekânın geleceği ne olur? Neler getirir, neler götürür? Bu sorulara net cevap verebilmek günümüz için çok zor. Ama şu bir gerçek ki 160.000 dava kazanan yapay zekâlı avukat robot ve türevleri olduğu müddetçe bu konu daha çok tartışılır, konuşulur…