Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2398.89
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Temmuz 2015

Yapmam Gereken\u2026





Genç adam yalvardı. "Dur lütfen, bunu neden yapıyorsun? Burası Tanrı'nın evi. Bu insanlar sadece ibadet ve barış için buradalar"u2026

***

'Caz yapma' diye çıktı karşımıza. İsyanın, bir noktada 'başkaldırının' sesi oldu. Doğrudan amaçları bu muydu, yoksa her yaptıkları gibi bu da mı öyle anlaşıldı, iddialar farklı.

900'lerin başlarıydı. 'Mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma(evet bizdeki halk muziğinde olduğu gibi), doğaçlama' gibi çeşitleri vardır. Zenci Amerikalı'ların sessizliğinin sesi oldu Caz. 1917'de Dixieland caz topluluğunun çıkarmaya başladığı albümlerle kendini dünyaya tanıttı. Afrika, Amerika va Avrupa müziğinin inanılmaz bir harmanı, büyük yeteneklerin ellerinde canlanan melodilerdir Caz'ın özeti.

Afrika'nın derinliklerinden gelen ve kıtanın ruhunu, ritüelini içinde barındıran ezgilerin de etkisiyle mistizmi insanı kolayca kendine çekiyor. Bu yoğun etki, özellikle 'iktisadi buhran' dönemleri, içki yasağı zamanları 'Caz Müziği' ile bütünleşen, 'yasadışı mekanlara' itilmeye başlandı. Almanya'da sırf bu 'ırkçı' bakışla da Nasyonel Sosyalistler tarafından yasaklandı.

Müziğin karşı konulmaz gücü yavaş yavaş orta sınıf beyaz Amerikalılar'da da karşılık bulmaya başlayınca artık Caz'ın Klasik Müziğe rakip görülmesi yerine 'tadının çıkarılmasına' teslim olundu. Beyaz Amerikalı bunu böyle algıladı. 'Ayak Takımı' bir adım daha öne çıkmış, mevzi kazanmıştı ya!..

Bize de uzandı elbet. Amatör olsun, profesyonel olsun, Türkiye'de de çeşitli Caz gurupları çıktı. Tuna Otenel, Neşet Ruacan, İmer Demirer ve Sibel Köse gibi isimler ilk akla gelen müzisyenlerdir.

Zamanla tüm dünyayı saran etkisiyle Caz, İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 1994'ten bu yana festival olarak kutlanmaya başlandı.

Bu yıl 22. İstanbul Caz festivali yine uluslararası tüm müzik severlerin beğenisine sunulacaku2026

***

Bir hafta on gün oldu Amerika'nın South Carolina eyaleti başkenti Charleston'da kiliseye girip, Dylann Roof'un 9 'zenciyi' öldürmesinin üzerine.

Beyaz Amerikalı'nın anlayışının, 'bakış açısının' en güzel yansımasıydı Roof'un ifadesi. Kafası bozulanın, hayata isyan edenin kendini aklama yöntemi sayılır 'histerik' ruh halinde. Ancak bu anlayışın genele hakim olması, bunun artık hastalık olarak da algılanmayıp, doğal tepkiye dönüşmesi yönünde maalesef.

***

Roof "Hayır, sizler kadınlarımıza tecavüz ettiniz, ülkemizi ele geçirdinizu2026 Ben de yapmam gerekeni yaptım." diye cevapladı. Ve ekledi "Bazılarınızı sağ bırakıyorum ki gördüklerinizi başkalarına anlatın."

Türkiye'deki 'beyaz Türklere(Kemalistler de dahil) ve hatta beyaz Kürtlere' ithaf olunur efenimu2026


@yusufserce twitter.com/yusufserce